Siirry sisältöön

Lisää aiheesta

Tutustu kirjallisuuteen

Toimisto- ja tietotyö

Palaute
Punatukkainen nainen työskentelee tietokoneella seisoen.Tietokonetta käyttää työssään yli 70 % työntekijöistä ja heistä yli 80 % käyttää tietokonetta yli 4 tuntia päivässä. Perinteinen toimisto on hyvin varustettu ja ilmastoitu tila, mutta nykyään toimisto voi sijaita myös vaikkapa ajoneuvon ohjaamossa.

Monipuolinen käyttö luo myös monenlaisia käyttöympäristöjä ja tuo tekniikan piiriin jatkuvasti uusia käyttötilanteita ja käyttäjäryhmiä. Samalla kun tietotekniikka-ala on edennyt huimaa vauhtia, itse työvälineet ja työtilat erityisesti toimistoissa ovat säilyneet ulkoisesti yllättävän samanlaisina.

Vaikka toimistotyö on fyysisesti kevyttä ja pääosin siistiä sisätyötä, niin silti monet tietokonetta työvälineenään käyttävät ihmiset kokevat epämukavuuden tunnetta ja rasittuneisuutta työpäivän jälkeen. Osa vaivoista on ohimeneviä, mutta ne voivat myös jäädä pysyvämmiksi. Silmien kutina ja väsyminen, niska-hartiaseudun sekä  käsien kipu ja rasittuminen ovat yleisiä näyttöpäätetyön tekijän vaivoja. Monet työntekijät kokevat myös henkistä rasitusta, joka johtuu tietotekniikan jatkuvasta kehittymisestä ja sen myötä jatkuvasta uuden tiedon omaksumisen vaateesta.

Päivitetty 11.07.2013