Siirry sisältöön

Listan tietosivu

Palaute
Diagnoosi Keuhkoputken katarri
Tarkenne Akuutti bronkiitti, J20–J22
Diagnoosiryhmä Hengityselinten sairaudet
Arvio toimintakyvyn palaamiseen sekä normaaliin paranemiseen kuluvasta ajasta Sairaus kestää tavallisesti lyhyen ajan muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Toisinaan potilaan yskä jatkuu monta kuukautta. Tämä on merkki sekundaari-infektiosta.
Odotettavissa oleva vaikutus toimintakykyyn Akuutti bronkiitti ei vaikuta tavallisesti toimintakykyyn ärsyttävää yskää lukuun ottamatta. Bakteerin aiheuttama sekundaari-infektio voi vaikuttaa yleiskuntoon, koska potilas väsyy.
Oireet, ennuste ja hoito Akuutti bronkiitti johtuu tavallisesti hengitystietulehduksesta ja epiteelivauriosta hengitysteiden limakalvovauriosta) tavallisen virusperäisen nuhakuumeen jälkeen. Akuutti bronkiitti voi aiheuttaa yskää usean kuukauden ajan ja on usein merkki keuhkoputkien tulehduksesta. Oireena on äkillisesti ilmenevä kuiva tai limainen yskä. Märkäiset yskökset viittaavat bakteeri-infektioon ja voivat olla peruste määrätä antibiootteja.
Toimenpiteet tapauksissa, joissa sairaus ei pääty suositusta vastaavassa ajassa Potilaalle on tehtävä keuhkoröntgen ja mahdollisesti sivuonteloiden röntgenkuvaus. Anamneesia on selvennettävä, ja lisäksi on tehtävä spirometria tai PEF-mittaukset. Lähetteen kirjoittamista erikoislääkärille mahdollista bronkoskopiaa varten on harkittava. Erityisesti tupakoitsijoiden kohdalla on otettava huomioon maligniteettiriski, ja heitä on kannustettava lopettamaan tupakointi.
Työkyvyn arviointia koskevat suositukset Akuutti bronkiitti ei tavallisesti heikennä työkykyä. Pitkäaikainen vaikea yskä voi mahdollisesti vaikuttaa potilaan yleiskuntoon, koska potilas väsyy. Yskää voidaan estää yskää lievittävillä lääkkeillä tai antibiooteilla, jos potilaalla on merkkejä bakteeri-infektiosta. Sairaaksikirjoittaminen on tehtävä vain poikkeustapauksissa, joissa potilaan yleiskunto on selvästi alentunut, ja silloin yleensä yhdistettynä antibioottihoitoon. Sairaaksi kirjoitetaan enintään kahdeksi viikoksi. Jos potilaan ammatti vaatii runsaasti äänenkäyttöä, hän saattaa tarvita tätä pidemmän sairaaksikirjoittamisen.
Varhaiset toimenpiteet ja erityiset toimenpiteet Jos tupakoitsija saa toistuvia akuutteja bronkiitteja, tupakointi on lopetettava. Toistuvat akuutit bronkiitit voivat johtua virusperäisistä sivuontelotulehduksista. Pitkäaikainen bronkiitti voi johtua keuhkoklamydiasta (TWAR) tai mykoplasman aiheuttamasta keuhkokuumeesta.

Potilailla, joilla on samanaikaisesti muita hengitystie- tai keuhkosairauksia, kuten astma tai keuhkoahtaumatauti, akuutin bronkiitin oireet voivat korostua ja toimintakyky voi alentua tavallista pidemmäksi ajaksi.
Taudin uusiutuminen tai jatkuminen Jos tarkempien tutkimusten tulos on negatiivinen, on pohdittava, voiko taudin uusiutuminen tai jatkuminen johtua ympäristötekijöistä.