Siirry sisältöön

Väitös: Oikein suunniteltu kylmänsuojavaatetus parantaa käyttömukavuutta ja työtehtävistä suoriutumista

Palaute

Kylmänsuojavaatetuksen kerrosten materiaalilla sekä vaatetuksen mallilla ja koolla voidaan parantaa niiden käyttömukavuutta ja työntekijän työtehoa. Vaatetus tulisi suunnitella kokonaisuutena, joka soveltuu työhön ja ympäristön oloihin.

Joka kolmas suomalainen altistuu kylmälle työssään joko ulkona tai sisätiloissa. Useat teollisuuden alat ovat myös lisänneet toimintaansa arktisilla alueilla. Ilmaston muuttuessa monet yritykset satsaavat pohjoiseen. Koska työntekijöiden määrä pohjoisilla alueilla on lisääntynyt, on kylmänsuojaukseen kiinnitettävä entistä enemmän huomiota työhyvinvoinnin, -terveyden ja -turvallisuuden takaamiseksi.

– Kylmissä oloissa työvaatetukseen kannattaa todella kiinnittää huomiota. Vaatetuksen huolellinen kehitys paransi tutkimuksen mukaan lämpötuntemuksia noin 20 prosentilla ja kokemusta tehtävistä suoriutumisesta kolmanneksella, sanoo asiaa tutkinut Kirsi Jussila Työterveyslaitoksesta.

Kuvaaja: Tiina Kaksonen

Jussila tutki väitöskirjassaan kylmänsuojavaatetuksen vaatetusfysiologisia ominaisuuksia sekä ympäristön tekijöiden, kuten tuulen ja kosteuden, vaatetuksen mallin ja koon sekä ihmisen liikkeen merkitystä vaatetuksen lämmöneristävyyteen. Hän selvitti myös vaatetuskokonaisuuksien ja niiden materiaalivalintojen merkitystä työntekijän lämpömukavuuteen ja tehtävistä suoriutumiseen fysiologisten mittausten ja kyselytutkimuksen perusteella.

– Alusvaatetuksen materiaalilla on tutkimuksen mukaan suurin merkitys kosteudenhallintaominaisuuksiin. Villa osoittautui hyväksi kylmien olojen alusvaatetukseksi, Jussila sanoo.

Vaatetuksen koko vaikuttaa lämpöä eristävän ilman määrään. Normaalia vaatekokoa yhtä kokoa suurempi mahdollistaa parhaimman lämmöneristävyyden. Päällysvaatetuksen materiaalivalinnat tulee tehdä työympäristön olojen mukaan.

Dipl.ins. Kirsi Jussilan väitöskirja "Clothing Physiological Properties of Cold Protective Clothing and Their Effects on Human Experience" tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisessä yliopistossa 26.2.2016.

Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-3708-0

Lisätietoja: Kirsi Jussila, puh. 043 820 1054, kirsi.jussila(at)ttl.fi

 

Päivitetty 23.02.2016