24.1.2017

Tiedote 9/2017, 24.1.2017

Hankkeen tavoitteena on saada uutta tietoa siitä, miten asiantuntijan ajankäyttö jakautuu vuorokauden aikana.

– Erityisesti haluamme selvittää, miten asiantuntijatyötä tekevät palautuvat ja huolehtivat hyvinvoinnistaan, kertoo vanhempi tutkija Annina Ropponen Työterveyslaitoksesta

– Tutkimus on ensimmäisiä, jossa hyödynnetään mobiiliteknologiaa ajankäyttötietojen keruussa. Hankkeessa käytetään Suomen Ekonomien kehittämää Aikani-sovellusta. Suomen Ekonomit lähettävät jäsenilleen ja IBM Finland Oy työntekijöilleen kutsun osallistua tutkimukseen tammi-helmikuun aikana.

– Suomen Ekonomit ovat pilotoineet Aikani-sovellusta jo aiemmin 2016 ja sen on todettu olevan asiantuntijalle nopea, hauska ja helppo tapa seurata ajankäyttöä kännykässä, sanoo Ropponen.

– Sovellus löytyy sovelluskaupoista ja on vapaasti ladattavissa. Käyttäjäksi voi rekisteröityä syöttämällä sähköpostiosoitteen. Sähköpostiin tulee väliaikainen salasana kirjautumista varten. Ensimmäisellä käyttökerralla kysytään, haluaako osallistua tutkimukseen.

Tutkimukseen osallistuvat, työssä käyvät henkilöt kirjaavat ajankäyttöään Aikani-sovelluksella kahden viikon ajan. Lisäksi tutkimukseen osallistuville lähetetään sähköinen kyselylomake ajankäytön seurantajakson alussa ja lopussa. Tutkimukseen osallistuminen on mahdollista maanantaista 23.1. alkaen maaliskuun loppuun.

Mitä hyötyä osallistumisesta saa?

Kahden viikon ajankäytönseurantajakso antaa osallistujalle mielenkiintoista tietoa työpäivän jakautumisesta eri toimiin ja niiden mielekkyydestä ja fiiliksestä. Lisäksi osallistujat näkevät, paljonko he käyttävät aikaa liikuntaan ja nukkumiseen. Aikani-sovellukseen tallennetut tiedot auttavat myös arvioimaan ja tarvittaessa muokkaamaan tai priorisoimaan ajankäyttöä.
Tutkimus valmistuu vuoden 2017 loppuun mennessä.

Lisätiedot

vanhempi tutkija Annina Ropponen, Työterveyslaitos, puh. 043 8251392, annina.ropponen[at]ttl.fi

Hankkeen verkkosivu

Aikani-sovellus (www.ekonomit.fi)