tiistaina 30. elokuuta 2016

Apua loman jälkeiseen arkeen: palataan koulun lukuvuoden alkuun

Ennen lomia saimme ohjeistusta kuinka lähteä sulavasti vapaalle. Lomalta paluuta ovat siivittäneet ohjeet onnistuneesta työhön paluusta myös Työterveyslaitoksen arvostettujen asiantuntijoiden sanoin.

Mietimme näitä ohjeita heinäkuisena työpäivänä, jolloin moni kollega oli jo lomilla ja me vielä puursimme omia töitämme. Onko meillä liikaakin tietoa, kun koimme että nämä ovat vain lehtien vuodenaikaan kuuluvaa täytettä?

Lennokas kahvipöytäkeskustelumme johti oivallukseen, että annettu tieto oli tärkeää, mutta se kaipasi konkreettista ja etenkin naisen otetta! Niinpä visioimme, että ei pelkästään lomalta työhön paluuseen, vaan myös työpaikoilla tapahtuviin muutoksiin ja yleiseen ilmapiiriin on kaivettava oikea asenne.

Mietimme aikaa, jolloin itse palasimme lomalta intoa puhkuen ja olimme työn touhussa innoissamme. Monilla se oli kouluaika. Ensimmäisenä koulupäivänä vertailtiin pituutta ja uusia koulutarvikkeita. Kuka oli muuttanut tai oppinut jotain uutta? Entä sitten jos luokalle tulikin uusi oppilas tai jopa opettaja? Sehän oli ihanaa aikaa.

Käytännönläheinen ohjeemme siis onkin:

  • Osta jotain uutta, naisilla vaate tai laukku toimii aina, miehet miettikööt itse.
  • Ota asenne, että tutustut ainakin yhteen uuteen työtoveriin. Ehkä projektiin on tullut uutta väkeä tai käytävällä on uudet kasvot.
  • Tee työssäsi jotain uutta tai uudella tavalla. Uusi voi olla pientä tai isoa. Uutta voi olla uusi lounaspaikka tai jos et ole tehnyt juuri aiemmin etätyötä niin kokeile tehdä etänä vaikka yksi työpäivä. Voisi myös olla uutta ja inspiroivaa tehdä kuten AikaJärjestys työssä -hankkeen väki ja mennä kokeilemaan toimistohotellia. Vai mitä uutta keksittäisiin?
  • Lopuksi viimeinen ja ehkä tärkein ohje: hymyile. Koulun alussa saimme ohjeen sekä koulusta että kotoa siitä, että koulussa on kivaa ja pitää huomioida kaikki. Otetaan mekin asenne, että töissä on kivaa yhdessä ja että muistetaan hymyillä. Olemme kaikki aikapaineessa, tapahtuu paljon muutoksia ja töitä tehdään kovasti. Tsempataan yhdessä ja otetaan asenne, että työ on kivaa ja näytetään se hymyllä.

Tulettehan mukaan? Minä haastan erityisesti vielä tällä hetkellä Töölöntullinkadun rakennuksen 5. kerroksen väen ja etenkin teidät joiden kanssa tätä kesällä juonittiin. Joko olette huomanneet mitä uutta hankin?

Annina Ropponen

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen erikoistutkija, joka puurtaa työssään epidemiologisten rekisteriaineistojen parissa ja kehittää joustaviin työaikoihin liittyviä ratkaisuja. Henkilökohtaisena tavoitteena välttää tylsyyttä ja ankeutta keksimällä pieniä piristyksiä itselle ja muille.

30.8.2016