tiistaina 13. lokakuuta 2015

Jokaiselle työpaikalle kunnanjohtaja Tolonen – Metsoloiden innostava esimies

Erkki Metsola (TV-sarjasta Metsolat*) on entinen kilpahiihtäjä, jolla on valtava unelma. Hän aikoo rakentaa laskettelukeskuksen Hoikan kuntaan, keskelle Kainuuta.

Kunnanjohtaja Tolonen näkee Erkin rohkeassa suunnitelmassa pitkäntähtäimen mahdollisuuden ja innostaa ja kannustaa Erkkiä toteuttamaan sen. Tolonen ymmärtää, että Erkki, entisenä talviurheilun ammattilaisena, on hankkeen käytännön toteuttamisessa häntä itseään taitavampi ja osaavampi. Tolonen luottaa Erkkiin ja valtuuttaa hänet toimimaan, ja keskittyy itse tukijan ja auttajan rooliin.

Rakennusprosessin aikana Erkki kohtaa jatkuvasti haasteita. Kilpakumppani Kari yrittää toistuvasti hankaloittaa hankkeen toteuttamista ja jopa kaapata koko hankkeen itselleen. Kunnanjohtaja Tolonen ratkoo Karin ja Erkin kahnauksia käyttämättä kuitenkaan valta-asemaansa kumpaakaan kohtaan väärin. Tolonen ymmärtää Karin näkökannat, mutta tietää mikä on oikein, väärin ja oikeudenmukaista. Tolonen ei myöskään kanna Karille kaunaa, vaan pystyy antamaan hänen virheensä anteeksi.

Haastavimmat ongelmat laskettelurinneprojekti kohtaa 1990-luvun laman kourissa ja koko rinneprojekti on vaarassa kaatua. Tässäkin kiperässä tilanteessa Tolonen säilyttää käsityksen siitä, mihin suuntaan tulevaisuudessa ollaan menossa ja mitä Erkiltä seuraavaksi odotetaan. Tolonen on rehellinen tilanteen vakavuudesta, mutta toimii roolimallina ja jaksaa kannustaa tappiomielialan kourissa vellovaa Erkkiä.

Lopulta Erkki selviää haasteista ja laskettelurinne valmistuu. Projektin päätyttyä Tolonen ei suinkaan patsastele itse parrasvaloissa, vaan antaa työstä kunnian sille, jolle se todella kuuluu – Erkille.

Suomen nykytilanteessa toivon, että kunnanjohtaja Tolosen kaltaisia esimiehiä löytyisi jokaiselta työpaikalta. Innostava ja kannustava esimies, joka miettii keinoja, joilla työntekijät kukoistaisivat ja pystyisivät antamaan parhaansa, on jo itsessään tärkeä työn imua edistävä työpaikan voimavara. Työntekijän työn imua edistää myös se, että esimies on rohkea suunnannäyttäjä, joka kannustaa aloitteellisuuteen ja uudistushakuisuuteen ja mahdollistaa työntekijöiden kehittää työtään juuri heille itselleen parhaiten sopivaksi. Ja työn imu taas on työpaikan tuottavuuden, jos nyt ei aivan tae, niin vähintäänkin äärimmäisen tärkeä edistäjä!

Piia Seppälä

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkija, joka tarkastelee parhaillaan INSPI-hankkeessa palvelevan johtamisen tunnuspiirteitä ja on totaalisen koukussa Metsolat-sarjaan.

*Tapahtumat perustuvat Metsolat-sarjaan. Metsolat on suomalainen draamasarja, jota esitettiin Suomessa vuosina 1993–1995.

Palvelevan johtamisen tunnuspiirteet: van Dierendonck, D. (2011). Servant leadership: A review and synthesis. Journal of Management, 37, 1228–1261.

13.10.2015