perjantaina 28. marraskuuta 2014

JoulunAika

  On taas se aika vuodesta, kun kadunvarsille ilmestyy kirkkaita valoja ja lehtien sivuilta ja näyteikkunoista kurkistelee pieniä punalakkisia hahmoja ja valkoisia siivekkäitä kaunottaria. Pian lapset tuijottavat kalentereita, laskevat päiviä, odottavat ajan kulua. Montako päivää jouluun?

  Joulu on kiehtovasti kiinni ajassa monin tavoin. Joulu muistuttaa ajan syklisyydestä. Se tulee aina uudelleen, samaan aikaan.  Mutta kuitenkin aika on eri. Kun katson ajassa taaksepäin, näen lapsuuden joulut, pelottavan joulupukin, edesmenneen mummon. Jotakin kaihoisaa. Joulukuuset olivat harvempia, ja jouluvaloja oli vähemmän. Paljon on muuttunut. Myös lasten joulukalenterit kertovat ajan lineaarisuudesta: mennään joulua kohti, päivä kerrallaan.

  Aika on pysyvyyttä ja muutoksia. Joulu tulee, on ja palaa jälleen seuraavana vuonna. Siinä on paljon vahvoja pysyviä juonteita, toistuvuutta ja syklisyyttä. Jokainen joulu tuo kuitenkin aina jotakin uutta, uuden kerroksen vuoden aikana kertynyttä.

  Hyvää joulunaikaa!

  Minna Toivanen

  Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkija, joka on mukana AikaJärjestys asiantuntijatyössä -tutkimushankkeessa. Hankkeen tuloksena syntyy apuvälineitä asiantuntijatyön ajallisen järjestyksen hahmottamiseen ja jäsentämiseen.

  28.11.2014