tiistaina 08. toukokuuta 2018

Kevätluonto hurmaa liikkumaan

Kevät on salakavalasti lisännyt liikkumistani luonnossa viime viikkoina. Luontoliikunta alkaa minulla jo kotipihalla, mutta väliin se on koko kesälomamatkan syy. Tunnen nauttivani liikunnasta enemmän ulkona ja luonnon seuraaminen rentouttaa kummasti. Luontoliikunta sopii hyvin työhyvinvoinnin parantajaksi myös yrittäjälle niin pieninä kuin suurempinakin paloina.

Päivän pienet luontoliikunnat

Mustarastaat ovat herättäneet minut jo useampana aamuna upealla laulullaan, jonka jälkeen on ollut suloista nukahtaa vielä ennen varsinaista heräämistä. Kevätaamuihini kuuluu lehteä hakiessa kiertää talo ja katsahtaa krookukset, skillat ja tulppaanit. Pitkän talven jälkeen toukokuun vihreys virkistää.

Työmatkani alkuun pyöräilen rautatieasemalle ja pelkään törmääväni viime aikoina kävelypolkua ylittäneeseen kapiseen kaupunkikettuun. Junassa saan ihailla yöllisen sateen jälkeisellä pellolla patsastelevaa ylvästä kurkipariskuntaa.
Työmatkani toisessa päässä kuljen Helsingin keskuspuiston läpi, jossa talitintit ja peipot jatkavat lauluaan. Orava rapistelee puun runkoa pitkin. Odotan hetkeä, kun valkovuokot täyttävät metsänpohjan valkoisuudellaan. Joskus keskuspuistossa myös törmää hevosiin. Olen nähnyt siellä talvella myös oikean jäniksen vai oliko se sittenkin kani? Niin valkoinen se kuitenkin oli.

Työkaverini kanssa olemme suunnitelleet lounashetkeä läheisen sairaalan viereisille kallioille jahka kevätaurinko sopivasti lämmittää ja rinne vihertää. Mikäänhän ei rentouta työpäivänä kuin ruokailu luonnon kauneuden keskellä. Lounastauoissa parasta onkin päästä toiseen ympäristöön työnsä äärestä ja vähän jaloitella.

Illalla hyötyliikunnasta reippailuun

Työpäivän jälkeen pakollisten ruuantekotalkoiden jälkeen on mukava siirtyä pihamaalle. Hyötyliikuntaa parhaimmillaan on kärrätä multaa istutuksille, rapsutella pihanurmea ja mallailla kiviä uudelle patiolle. Kohta pääsen istuttamaan jo kasvihuoneeseen tomaatintaimia. Toiveissa olisi saada onnistumaan myös iso kurpitsa. Tämän kykkimisen jälkeen on hyvä lähteä iltalenkille. Asvaltti ei enää innosta, vaan läheinen kunto- ja luontopolku houkuttaa. Suolla tupasvilla näyttää työntävän jo kymmensenttistä kasvustoa. Suopursun lehdet ovat vielä nuukahtaneita ja sen tuoksua saadaan odotella vielä muutamia viikkoja.

Keväisin alkava hyötypyöräily helpottaa työmatkoja ja asiointia pikkukaupungissamme. Se on myös tehokasta liikuntaa lenkkeilyn ohella. Pyöräillessä ennen treeniä saa jo lihaksistoaan lämpimäksi ja treenien jälkeen on mukava vilvoitella kevättuulessa. Toisaalta pyöräretket huomaamatta pitenevät ja tulee myös hinku katsoa mitä muualle kaupunkiin kuuluu talven jälkeen. Kevääseen kuuluu myös naapurikuntiin tehdyt pyöräretket ja työpaikkojen väliset pyöräilykilpailut.

Edellisessä työpaikassani meillä oli toukokuun alusta viikottaiset kirkkovenesoutuharjoitukset. Siinä yhteistyöllä oli oleellinen merkitys ja kunto nousi kohisten.

Viikonloppuna vähän pitemmälle

Fasaani töllisteli vanhempieni terassipöydällä eväsvalmisteluitamme viime viikonloppuna. Olimme menossa kolmen sukupolven kesken patikkaretkelle Salpausselän harjuille. Vaeltelimme kaikessa rauhassa seurustellen. Siellä tuli nähtyä ensimmäiset tämän kevään leskenlehdet ja sinivuokot. Laavulla söimme eväät.

Liikuntavauhti piti pitää reissullamme sopivana kaikille mukana olleille 18-80 vuotiaille. Yksi porukastamme ei uskaltanut lähteä niin pitkälle retkelle, mutta hän ilahdutti tulemalla meitä vastaan sauvakävellen.

Pitäisikö löytää uusia luontoliikuntalajeja?

Olen aina ollut liikkuvainen ja siihen on kuulunut erilaiset haaveet. Olen jo monta vuotta suunnitellut melonnan aloittamista. Tuntuisi hyvältä olla veden pinnassa seuraamassa luontoa ja samalla käsivoimat vahvistuisivat. Tänä kesänä olen luvannut itselleni käydä mustikassa marjapiirakan verran. Kalastus näyttää myös hienolta virkistysmuodolta, mutta kärsivällisyyteni ei siihen riitä. Se taitaakin olla joidenkin meditaatiota. Kevät on saanut ihananasti siirtämään vapaa-aikaa ulos ja luontoon. Kukin yrittäjä löytäköön oman luontoliikuntalajinsa.

8.5.2018