tiistaina 20. tammikuuta 2015

Näin teet elämäntaparemontin: hyväksy kaaos!

Sielun temppelin vaaliminen on keino tavoitella hallinnan ja hyvinvoinnin kokemusta ympäristössä, joka tuntuu käyvän vuosi vuodelta kaoottisemmaksi ja kuluttavammaksi.

Näihin aikoihin me lupaamme itsellemme uutta, parempaa elämää. Lupaukset koskevat elintapoja: laihdutetaan, lisätään liikuntaa ja kasvisten syömistä, vähennetään alkoholinkäyttöä, kieltäydytään pullasta. Sielun temppelin vaaliminen on keino tavoitella hallinnan ja hyvinvoinnin kokemusta ympäristössä, joka tuntuu käyvän vuosi vuodelta kaoottisemmaksi ja kuluttavammaksi.

Erilaiset dieetit ovat suoraviivainen väline lisätä hallinnan kokemusta. Harmillisen usein muutokset jäävät kuitenkin tilapäisiksi, ja kevään kuluessa huomaamme jälleen säntäilevämme ja sähläävämme paikasta toiseen, aivot ylikierroksilla asioita unohdellen ja huonosti nukkuen.

Vaikka tänä vuonna kaiken piti olla toisin, emme taaskaan ehdi kiireiltämme salille tai jaksa stressiltämme vastustaa suklaalevyn seireeninlaulua.

Koska kaaos ja epäjärjestys eivät tule katoamaan työstä tai elämästä, olosuhteet eivät koskaan ole optimaaliset elämänhallinnalle. Mitähän tapahtuisi, jos hyväksyisimme kaaoksen osana asuttamaamme todellisuutta? Voisimme opetella elämän- ja työhalua ylläpitäviä toimintatapoja siitäkin huolimatta, että universumi tuntuu välillä kaatuvan niskaan.

Väitänkin, että kaaoksen hyväksyminen ja siinä toimimaan opettelu on kestävämpi panostus hyvinvointiin kuin kuntosalin määräaikaisjäsenyyskortin uusiminen ja sen hautaaminen lompakon uumeniin viimeistään helmikuun saatossa.

Esimerkiksi työssä innostumisen harjoittaminen voi lisätä energistä aktiivisuutta myös muilla elämän osa-alueilla, ja yhtäkkiä lenkille lähtökään ei tunnu enää rangaistukselta.

Työssä leipääntymisen vaikutukset taas kertautuvat, jos puuduttavan työpäivän jälkeen askelmerkit johtavat sohvannurkkaan lenkkipolun sijaan.

Lotan detox-kuuri työhön

  • Itsensä voi johdattaa pois leipääntymisen polulta eri tavoin: jos työ on muuten mukavaa, mutta perin juurin tuttua, opi jotain uutta tai etsi uusia keinoja haastaa osaamistasi.
  • Jos kärsit siitä, että varsinaiseen työntekoon ei tunnu jäävän riittävästi aikaa, mieti, voisitko järjestää työpäiväsi jollain toisella tavalla tai kenties antaa vähemmän tärkeiden tehtävien odottaa.
  • Lopeta kohellus ja löydä kauan kadoksissa olleet luovat ideat.
  • Lopeta valittaminen ja kiireen käyttäminen tekosyynä.
  • Stressihormonit lisäävät rasvan kerääntymistä vyötärölle, eli löysempi vanne pään ympärillä on yhteydessä virtaviivaisempaan ulkomuotoon.

Laihduttaminen on niin viime vuotta. Hyväksy kaaos ja ole kesäkunnossa 2015!*

Lotta Harju

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkija, joka on kiinnostunut siitä, miten työntekijät voivat omalla toiminnallaan tehdä työstään innostavampaa ja ehkäistä työssä leipääntymistä. Tutustu innostavien ja menestyvien työyhteisöjen INSPI-hankkeeseen.

*Kuntosalikortin uusiminen, lenkillä käyminen ja hyvät aikeet ovat kirjoittajan mielestä silti kannatettavia asioita.

20.1.2015