perjantaina 02. maaliskuuta 2018

Paikat siistiksi! Olisiko nyt sopiva hetki työterveyden ja -turvallisuuden kevätsiivoukselle?

Kevään ensimmäiset auringonsäteet paljastavat jälleen likaiset ikkunat, ilmassa leijuvat pölyhiukkaset ja nurkkiin kertyneet ylimääräiset tavarat. On kevätsiivouksen aika. Paitsi kotona, myös työpaikalla kevät on oivallista aikaa tarkastella, millaisia ärsyyntymisen aiheita ja jopa vaaratekijöitä nurkkiin on pitkän talven aikana pesiytynyt ja miten niistä voisi päästä eroon.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan velvollisuus on arvioida jatkuvasti ja järjestelmällisesti, millaisia haitta- ja vaaratekijöitä työympäristöön ja työolosuhteisiin liittyy. Työturvallisuuteen ja työterveyteen liittyviä asioita on kuitenkin houkuttelevaa lykätä tuonnemmaksi. Teemat tuntuvat ehkä liian isoilta ja aloittaminen vaikealta. Aivan kuten siivouksessakin, yksinkertaisin ratkaisu ongelmaan on pilkkoa tehtävät asiat pienempiin kokonaisuuksiin.

Aloita työturvallisuuden kevätsiivous riskien arvioinnista. Pyri siis tunnistamaan kaikki työturvallisuuteen ja työterveyteen liittyvät vaarat. Näitä ovat esimerkiksi käytössä olevat vaaralliset kemikaalit, kulkuesteet tai liukastumisvaaraa aiheuttavat paikat.

Yleensä riskien arvioinnissa keskitytään huonosti oleviin asioihin. Kevätauringon loisteessa kannattaa kuitenkin iloita myös hyvin olevista asioista. Kuten ilahduttavat pestyt, kirkkaat ikkunat, niin myös sujuvat työprosessit ja vaaranpaikkojen putsaus!

Vaaratekijöiden siivousprosessin seuraava askel on toimenpidelistan laatiminen. Pohdi, mitkä ovat sopivat välivaiheet kunkin ongelman korjaamiseksi ja keskity kerrallaan ainoastaan siihen, mitä kulloinkin olet tekemässä. Kun esimerkiksi tarkastelet tapaturmavaaroja, mieti mitkä asiat ovat kriittisiä: Onko meillä kompastumista, liukastumista tai putoamista aiheuttavia vaaroja? Mitä niiden torjumiseksi voisi tehdä?

Keväinen valo antaa energiaa myös tarttua listan asioihin. Ratkaisuksi usein riittää konkreettinen siivous, eli esimerkiksi tarpeettomat rojut hävitetään ja tavarat laitetaan järjestykseen, helposti saataville ja käyttöön. Jossain voidaan tuoda parempaa työturvallisuutta uusimalla työvälineitä, toisaalla tarvitaan yhtenäisempiä ohjeita.

Työterveyden ja -turvallisuudenkaan kohdalla kaikkea ei tarvitse saada heti valmiiksi. Asiat täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen niiden vaarallisuuden ja haittaa aiheuttavan tekijän mukaan. Mitkä ovat juuri meidän työpaikallamme välittömästi korjattavat asiat? Mitkä voimme hoitaa kuntoon hieman myöhemmin? Onko listalla asioita, jotka eivät aiheuta vaaraa tai toimenpiteitä?

Kun siivous etenee työpaikalla ja luuta viuhuu riskien kartoituksen parissa, alkaa parantunut työturvallisuus näkyä. Se kannustaa eteenpäin. Etukäteen tehty suunnitelma auttaa etenemään maltillisesti ja luottavaisella mielellä. Työturvallisuuden ja työterveyden edistämisessä pitkäjänteinen työ kannattaa, ja onneksi monet ongelmat ovat ennaltaehkäistävissä.

Työpaikan kevätsiivousta voi jatkaa järjestämällä myös työterveyshuolto hyvälle tolalle. Ja ravistelkaa pölyt itsestänne työntekijöinä ja työyhteisönä. Voisitteko keksiä jotain palauttavaa tai energisoivaa tekemistä yhdessä?

Pyydä rohkeasti apua esim. työterveyshuollosta, näiden asioiden kanssa ei tarvitse eikä kannata jäädä yksin.

Hyvää kevätsiivousta!

2.3.2018