perjantaina 08. huhtikuuta 2011

Unelmatyöpaikan rakennustarpeet

Mistä on pienet (ja isot) unelmatyöpaikat tehty? Ainakin mielekkäästä työn sisällöstä, hyvästä johtamisesta ja hyvästä työympäristöstä.

Työn sisältö ja merkitys syntyy työnantajan arvoista. On vaikea kuvitella unelmatyöpaikaksi esim. tupakkatehdasta. Miten voi pitemmän päälle perustella tekemistään, jos valmistettava tuote aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman miljoonille ihmisille vuosittain?

Hyvä johtaminen saa asiat toimimaan ja organisaation kukoistamaan. Kun ihmiset saadaan keskittymään tekemään oikeita asioita innostuneesti, työyhteisö toimii ja talous on kunnossa. Ja kun on rahaa, kaikki ongelmat tuppaavat oleman vähäisempiä, ainakin ne ovat pienempiä kuin tyhjätaskuilla.

Kelvollinen työympäristö turvaa ihmisen fyysiset perustarpeet. Niiden päälle rakentuu kaikki muukin hyvinvointi elämässä. Ei ole helppoa olla kukoistava ja innovatiivinen, jos nenä vuotaa, silmiä kirvelee, viluttaa, sirkkeli vei sormet ja vessa on kuusen juuressa.

Unelmatyöpaikan työympäristö ei ole pelkästään kelvollinen, vaan hyvä. Ja sisäympäristö on suorastaan laadukas. Laadukas sisäympäristö tukee myös henkisempiä tarpeitamme. Puhdas ja raikas sisäilma pitää virkeänä, lämpötilan ja valaistuksen voi säätää mieleisekseen, tiloissa on helppo syventyä keskittymistä vaativiin tehtäviin ja toisaalta työskennellä yhdessä muiden kanssa, työt sujuvat kun voi välillä pitää taukoa rauhallisissa lepotiloissa, ideoimaan voi mennä mielikuvitusta kutkuttavasti sisustettuihin kokoontumistiloihin…

Pasi Hynynen

Kirjoittaja on Työterveyslaitoksen tutkimusinsinööri.
8.4.2011