9.1.2017

Tutkimukseen valituille arvotaan hoidoksi joko kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiin pohjautuva ryhmähoito (6 ryhmätapaamista) tai omahoito-ohjelma (2 yksilötapaamista ja taulutietokone käyttöön hoidon ajaksi) tai unen huollon ohjauskäynti (1 yksilötapaaminen). Ennen hoitoa ja sen jälkeen sekä kahden vuoden seuranta-ajalla tehdään mittauksia, joilla arvioidaan hoidon vaikuttavuutta. Osasta mittauksia saa henkilökohtaisen palautteen seurantamittauksien aikana.

Arviointi- ja hoitokäynnit tapahtuvat Työterveyslaitoksessa Meilahdessa Helsingissä (Topeliuksenkatu 41 b, 00250 Helsinki). Tutkimuksen arviointi- ja hoitokäynnit toteutuvat vuosien 2016‒2017 aikana. Seurantamittauksia tehdään vuoteen 2019 saakka. Tutkimukseen otetaan mukaan 45 henkilöä. Tutkimuskäynnit ovat maksuttomia. Tutkittaville ei makseta matka- tms. korvauksia osallistumisesta.

Tutkimuksen keskeisimmät valintakriteerit

  • Ikä 20‒60 vuotta
  • Vähintään kolme kuukautta kestäneet unettomuusoireet
  • Vähintään kolme kertaa viikossa nukahtamisvaikeuksia (kestää vähintään 30 min) joko nukkumaan mennessä tai kesken yötä herätessä kesken unen tai liian aikainen herääminen tai uni-lääkkeiden käyttäminen
  • Kokopäiväinen työ, joka sisältää aikaisia aamuvuoroja (klo 7 tai aikaisemmin alkava), iltavuoroja (klo 22 tai myöhemmin päättyvä) tai yövuoroja
  • Unettomuusoireiden taustalla ei ole hoitamattomia sairauksia

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Jos kiinnostuit tutkimukseen osallistumisesta ja valintakriteerit täyttyvät kohdallasi tai sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, lähetä sähköpostiviesti osoitteeseen unettomuus@ttl.fi. Sähköpostiviesti ei velvoita osallistumiseen ja sinulla on oikeus milloin tahansa keskeyttää tai luopua tutkimuksesta ilman, että siitä on mitään seuraamuksia.

Tutkimuksesta vastaavat erikoispsykologi Heli Järnefelt ja apulaisylilääkäri Christer Hublin.

Jos sinut valitaan tutkimukseen, saat unettomuuden hoidon lisäksi omaksi Työterveyslaitoksen uni- ja työaikatutkijoiden Mikko Härmän ja Mikael Sallisen kirjan Hyvä uni – hyvä työ.