Käsien ihottuma

Kuivat kädet ovat ärsytysihottuman varhainen merkki

Kampaajan ja kosmetologin työssä on paljon ihoa ärsyttäviä tekijöitä. Ärsytysihottuma on tavallisin käsi-ihottuman tyyppi näissä ammateissa. Ärsytysihottuma alkaa tyypillisesti käsien ohuilta ihoalueilta kuten sormiväleistä ja kädenselistä.

Lievätkin ihoärsytyksen merkit kuten käsien ihon kuivuus pitää ottaa vakavasti. Vastikään alkanut ja lievä ärsytyskosketusihottuma on usein hoidettavissa vähentämällä ihoon kohdistuvaa ärsytystä mm. kohentamalla ihon suojaamista sekä käyttämällä säännöllisesti kosteusvoidetta ihon kunnon ylläpitoon.

Jos näistä toimenpiteistä huolimatta kehittyy käsi-ihottumaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ihottuman syy selvitetään.

Ihotautilääkäri tekee ihotestit mahdollisten allergioiden selvittämiseksi.

Taiveihottuma eli atooppinen ihottuma

Lieväkin taiveihottuma altistaa voimakkaasti käsien ärsytysihottumalle. Käsien säännöllinen hoito hajusteettomalla käsi- tai perusvoiteella sekä tarkka suotaiveihottumajautuminen asianmukaisin suojakäsinein kaikissa märissä ja likaisissa työtehtävissä ja kemikaaleja käsitellessä on silloin erityisen tärkeää.

Myös lapsuudessa sairastettu taiveihottuma (= atooppinen ihottuma / maitorupi) lisää riskiä saada käsien ärsytysihottuma. Lapsuuden ’kuivaihoisuus’ on yleensä lievää atooppista ihottumaa, ja merkitsee tavallista herkempää ihon rakennetta.

Neuvoja ammatinvalintaan saa ’Töissä terveenä’ –sivustolta.