
Taite-ohjaajakoulutus
Kouluttaudu Taite-valmennuksen ohjaajaksi!
Taite-valmennus (JOBS©) on työttömille suunnattu, tutkitusti vaikuttava vertaisryhmämenetelmä, jolla vahvistetaan työnhakutaitoja, tuetaan mielen hyvinvointia ja parannetaan mahdollisuuksia työllistyä. Työterveyslaitos kouluttaa ohjaajia Taite-valmennuksen osaajiksi ja toteuttajiksi osana Työkykyohjelman laajennuksen (RRP) kansallisen kehittämisen toimintaa vuosina 2023–2024. Työkykyohjelman laajennus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Tavoite ja hyödyt
Taite-ohjaajakoulutus on suunnattu kaikille työttömien työllistymistä tai työkykyä tukeville ammattilaisille, jotka toimivat asiakasrajapinnassa ja ovat kiinnostuneita valmennusryhmien vetämisestä ohjaajaparin kanssa. Ohjaajakoulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toteuttaa Taite-valmennuksia omalla alueellasi.
Ohjaajaksi kouluttautuminen antaa sinulle valmiudet toteuttaa Taite-valmennuksia yhdessä ohjaajaparin kanssa. Koulutuksessa saat omakohtaisen kokemuksen valmennuksessa käytettävistä menetelmistä ja harjoitteista osallistujan roolissa. Lisäksi saat hyvät valmiudet ohjata vertaisryhmän yhdessäoppimista. Pääset myös suunnittelemaan ja toteuttamaan yhden Taite-valmennusryhmän ohjausharjoitteluna.
Ohjaajaksi kouluttautuminen kannattaa silloin, kun haluat kehittää ammatillista osaamistasi ja hyödyntää tutkittuun tietoon pohjautuvaa Taite-valmennusta osana työtäsi asiakkaiden työllistymisen tukemisessa. Ohjaajakoulutuksessa voit myös laajentaa ammatillista verkostoasi ja keskustella muiden ohjaajien kanssa työllistymisen edistämisen teemoista. Lisäksi saat Taite-valmennuksesta hyödyllisen väylän edistää alueellista yhteistyötä työllisyys-, sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä.
Ohjaajakoulutus soveltuu kaikille sosiaali- terveys- ja työllisyyspalveluissa toimiville ammattilaisille, jotka toimivat tiiviisti asiakkaiden kanssa työllistymisen edistämiseksi.
Taite-ohjaajakoulutukseen osallistutaan yhdessä oman tulevan ohjaajaparin kanssa. Suosittelemme ohjaajaparin muodostamista poikkihallinnollisesti (hyvinvointialue + työllisyyspalvelut). Ohjaajapari voi olla esim. työkykykoordinaattori ja työhönvalmentaja, mutta ammattilaisten kombinaatioita voi olla paljon muitakin.
Sisältö
Koulutuksen aikataulu
1. Itseopiskelu verkossa (noin 2 tuntia), 25.3.-8.4.2024
2. Ryhmäopiskelu verkossa (4 x 4,5 tuntia)
päivittäin ma-to 8.-11.4.2024 klo 9.00-13.30
3. Ryhmäopiskelupäiviin liittyy myös arviointia ja lisätehtäviä
(noin 1 tuntia/päivä)
4. Taite-valmennusryhmän toteuttamien yhdessä ohjaajaparin kanssa
(noin 25 tuntia)
5. Väli- ja arviointitehtävät Taite-valmennusryhmän toteuttamisen jälkeen
(2 tuntia)
6. Ryhmäopiskelu verkossa (1 x 4,5 tuntia), 6.9.2024 klo 9.00–13.30
Taite-ohjaajakoulutukseen on hyvä varata 5 + 5 työpäivää.
Emme siis suosittele muita vaativia työtehtäviä näille päiville!
Kohderyhmä
Koulutuksen kohderyhmänä ovat sosiaali- terveys- ja työllisyyspalveluissa työskentelevät, asiakasrajapinnassa toimivat ja ryhmien ohjaamisesta kiinnostuneet ammattilaiset. He voivat toimia joko julkisella, yksityisellä ja
3. sektorilla tai Työkykyohjelman laajennuksen valtionavustushankkeissa.
Koulutukseen osallistuminen edellyttää:
Koulutuksen onnistumisen kannalta on olennaista, että osallistujalla on mahdollisuus osallistua täysipainoisesti kaikkiin ohjaajakoulutuksen vaiheisiin verkon välityksellä. Ryhmäopiskelu vaatii osallistujilta aktiivista osallistumista. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen, vakaan nettiyhteyden, videovälitteiseen kokoukseen sopivat video- ja äänilaitteet sekä häiriöttömän tilan, josta käsin voit osallistua luottamuksellisiin keskusteluihin. Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi henkilö, pyydämme jokaista osallistumaan omalla tietokoneella/tabletilla (eri huoneissa), sillä osallistujia jaetaan työpajassa pienryhmiin.
Taite-ohjaajakoulutukseen on hyvä varata 5 + 5 työpäivää. Emme siis suosittele muita vaativia työtehtäviä koulutus- tai ohjauspäiville!
Kyseessä on ohjaajakoulutus, joten on myös tärkeää, että osallistujalla on mahdollisuus toteuttaa työttömille suunnattu Taite-valmennusryhmä omalla alueellaan tai organisaatiossaan. Valmennusryhmä toteutetaan sen ohjaajaparin kanssa, jonka kanssa koulutukseen osallistutaan. Taite-valmennusryhmän toteuttaminen vaatii ryhmälle sopivat valmennustilat
(5 x 4 tuntia), erilaisia tarvikkeita (mm. fläppitaulu) ja pienet tarjoilut.