Hyvän mielen työpaikka -työpaikkakouluttajien valmennus
Valmennus antaa ymmärrystä, varmuutta ja konkreettisia vinkkejä mielenterveyden edistämiseen, oikea-aikaiseen ongelmiin tarttumiseen ja haastavien tilanteiden käsittelyyn työelämässä.
Osallistuja oppii kouluttamaan oman työpaikkansa esihenkilöitä mielenterveyden edistämiseen ja työntekijöiden tukemiseen maksuttoman Hyvän mielen työpaikka -työpaikkakouluttajan materiaalin pohjalta. Valmennus toteutetaan osana Mielenterveyden työkalupakki -hanketta, joka sisältyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan.
Tavoite ja hyödyt
Valmennus antaa ymmärrystä, varmuutta ja vinkkejä mielenterveyden edistämiseen, oikea-aikaiseen ongelmiin tarttumiseen ja haastavien tilanteiden käsittelyyn työelämässä.
Osallistuja oppii kouluttamaan oman työpaikkansa esihenkilöitä mielenterveyden edistämiseen ja työntekijöiden tukemiseen. Valmennuksessa, joka pohjautuu vapaasti saatavilla olevaan työpaikkakouluttajan materiaaliin, käsitellään esimerkiksi mielenterveyttä tukevaa johtamista, työntekijöiden voimavarojen lisäämistä, mielenterveyden riskien tunnistamista, työkykyongelmien puheeksi ottamista ja oireilevien työntekijöiden tukemista.
Työpaikkakouluttajan materiaali pohjautuu Hyvän mielen työpaikka -aineistoon, jonka tavoitteena on antaa esihenkilöille välineitä mielenterveyden edistämiseen työpaikalla. Taustalla ovat myös Tunnistan ajoissa -tutkimushankkeen tulokset ja kokemukset uudenlaisista keinoista mielenterveyden tukemiseksi työssä.
Sisältö
Valmennusten ajankohdat:
2.4.2025 & 9.4.2025 klo 10.00-12.00
Valmennus käsittää kaksi kahden tunnin etäkoulutusta ja omaan työhön liittyvä välitehtävä niiden välillä
1. osa
- Mitä jokaisen esihenkilön olisi hyvä tietää mielenterveydestä?
- Miten hyvä arkijohtaminen tukee mielenterveyttä?
- Työn voimavarojen ja vaatimusten vaikutukset mielenterveyteen
- Miten liiallinen kuormittuminen ja mielenterveyden oireilu voivat näkyä työssä?
2. osa
- Työkykyongelmien puheeksi ottaminen
- Työn muokkaus oireilevan työntekijän tukena
- Yhteydenpito työntekijään sairauspoissaolon aikana
- Miten tukea työhön paluuta mielenterveysasioista johtuvan sairauspoissaolon jälkeen?
- Esihenkilön oma työhyvinvointi ja tuen lähteet
Kohderyhmä
Valmennus on suunnattu kaikille, joilla on mahdollisuus ja kiinnostusta toimia omalla työpaikallaan työpaikkakouluttajana hyödyntäen Hyvän mielen työpaikka -materiaalia (esimerkiksi HR-ammattilaiset, esihenkilöt ja työsuojelutoimijat).