21.5.2019

Nolla tapaturmaa –foorumi perustettiin 15 vuotta sitten ideana verkostomainen toiminta, työturvallisuuden kehittäminen ja toinen toisilta oppiminen. 15 vuoden aikana foorumin koko on yli 16-kertaistunut.  Toiminnan fokuksessa oli aluksi työtapaturmien torjunta, mutta viime vuosina nolla-ajattelua on laajennettu kattamaan työhyvinvointi, työterveys ja työn sujuvuus.

– Nolla tapaturmaa –foorumin visio toimii, iloitsee tuotepäällikkö Tiina-Mari Monni Työterveyslaitoksesta. Foorumissa on jo 420 jäsentyöpaikkaa 59 eri toimialalta eri kokoisista yrityksistä. Tänä vuonna 93 jäsentyöpaikkaa sai ns. tasoluokituksen tunnustukseksi hyvästä turvallisuustyöstä.

Miten turvallisuuskulttuuria voi johtaa? Kolme pointtia turvallisuuskulttuurin johtamisesta

   Jos organisaation turvallisuuskulttuuria halutaan kehittää, on johtamisessa mentävä pintaa syvemmälle, muistuttaa tuotepäällikkö, psykologi Jouni Sipponen Työterveyslaitoksesta Kuopion Turvallisuus on tekoja -seminaarissa.

–  Se, mitä organisaatiossa pidetään tärkeänä ja arvostetaan, muokkaa kulttuuria. Osa asioista on muodostunut itsestään selvyyksiksi.

Sipponen antaa kolme vinkkiä johtajille turvallisuuskulttuurin kehittämiseen ja johtamiseen:

  1. Mahdollista turvallisuus: Varmista että prosessit, resurssit, toimintaohjeet ja –mallit on kunnossa
  2. Näytä esimerkkiä: Pidä huolta, että KAIKKI oma toimintasi on linjassa tavoitteiden kanssa
  3. Vaadi: Älä salli paluuta vanhaan

Nolla tapaturmaa -foorumin idea kantaa myös ulkomaille – tervetuloa Vision Zero -konferenssiin

Foorumin ajatus kantaa myös vientituotteena. Marraskuussa Helsingissä järjestetään kansainvälinen Vision Zero -konferenssi, jossa kokoontuvat työturvallisuuden asiantuntijat ympäri maailman.

Turvallisuuden ja työhyvinvoinnin vetovoima kannattaisi myös tulevan hallituksen ottaa huomioon Suomen kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta kehitettäessä.

Toimittajat ovat tervetulleita Nolla tapaturmaa -foorumin tapahtumiin

Turvallisuus on tekoja -seminaari Kuopiossa 21-22.5.2019
Vision Zero -konferenssi Helsingissä 12–14.11 2019
Ilmoittautumiset kristiina.kulha@ttl.fi

Lisätiedot

tuotepäällikkö Tiina-Mari Monni, Työterveyslaitos, Nolla tapaturmaa –foorumin johtaja, tiina-mari.monni[at]ttl.fi, puh. 050 433 1607
tuotepäällikkö Jouni Sipponen, Työterveyslaitos, puh. 043 824 3075, jouni.sipponen[at]ttl.fi www.nollis.fi @Nollatapaturmaa