Tunnistatko eettisen kuormituksen -testi

Eettinen kuormitus nostaa yleensä päätään tilanteissa, joissa et tiedä oikeaa tapaa toimia tai joissa joudut toimimaan arvojesi tai sääntöjen ja normien vastaisesti.   

Vanhustyössä tällaisia haastavia tilanteita voi syntyä esimerkiksi hoitoon liittyvistä erimielisyyksistä tai kun työhön tarkoitetut resurssit eivät ole riittäviä. 

Esittelemme kuusi vanhustyötä tekevien itsensä kuvailemaa tilannetta. Tuntuuko tutulta? Testaa! 
Sisällysluettelo

Arvoisa pilotoija, tämä on testin tekstiversio. Varsinainen testi sujuu seuraavasti:

  • 6 videota, joita jokaista seuraa kysymys: Oletko huomannut vastaavan tilanteen omassa työyhteisössäsi?  
  • Kyllä > Onko se vaivannut mieltäsi?  
  • Kyllä/Ei > Seuraava kysymys 
  • En > Seuraava kysymys

 

Suoraan kentälle vaan 

”Uudessa paikassa taas laitettiin suoraan vaan kentälle. Kyllähän minä tätä perustyötä osaan tehdä, mutta kyllä jonkunlainen perehdytys pitäisi saada just tämän yksikön käytäntöihin ja tiloihin. Parasta tietty olisi, jos saisi perehtyä jotenkin niihin asiakkaisiinkin. Yleensä ei vain tunnu olevan aikaa eli suoraan hommiin vaan.”  

 

Liukuhihnaa 

”Kyllä sitä haluaisi antaa asiakkaalle aikaa. Pysähtyä istumaan, olla siinä ja käydä asioita rauhassa läpi. Monesti tämä kuitenkin on liukuhihnaa. Odotukset on kovat ja laki määrää. Hygienia, ruoka ja lääkkeet on pakko hoitaa, samoin kirjaamiset. Silti tuntuu, että pitäisi vaan vielä nipistää.” 

 

Ei ole oikein 

“Meillä hoitajilla on välillä potilaan hoitamisesta eri näkemys kuin lääkärillä. Jos ihminen on nyt vaikka saattohoidossa, niin tarvitaanko oikeasti vielä nesteytystä ja antibioottia ja muuta. Potilas on itse tehnyt selväksi, että haluaa kuolla. Omaiset sanovat samaa: äiti haluaa jo mennä. Lääkäri on eri mieltä ja haluaa pitää ihmistä hengissä. Kyllä me ollaan lääkärillekin sanottu ihan suoraan, että ei tämä ole enää oikein.” 

 

Itsemääräämisoikeus 

”Vanhuksen tahtoa pitää kunnioittaa, mutta onhan se kamalaa jättää potilas pesemättä tai ruuatta tai jos ei vaikka suostu ottamaan lääkkeitä. Mitä siinä sitten voi tehdä? Ei siinä voi alkaa ketään pakottamaan. Eikä siinä ole aikaa suostutella loputtomiin.” 

 

Turhaa vääntämistä 

“On sellaisia omaisia, joiden kanssa ei vaan päästä samalle ajatustasolle tai löydetä yhteistä säveltä, vaikka kuinka yrittäisi. Miten kaikki voikin olla niin vaikeaa? Kyllä sen omaisen tuskan ja huolen ymmärtää, mutta meillä on muitakin potilaita kuin se hänen läheisensä. Menee hirveästi arvokasta aikaa turhaan vääntämiseen.” 

 

Virhe 

“Kyllähän sitä välillä huomaa, että työkaveri tekee jonkun virheen, mutta vaikea siitä on sanoa. Ei sitä mielellään haluaisi riidellä tai loukata. Jos potilas nyt kuitenkin vaikka huutaa kivusta, niin silloin ei kyllä ole kaikki mennyt ihan oikein. Joko ei ole osannut tai sitten on välinpitämätön, mikä sekin on kyllä aika paha.” 

 

 

Testin tuloksena testajalle on kolme vaihtoehtoista vastausta: 

Vain Ei-ratkaisuja eli ei ole koskaan kohdannut eettisiä tilanteita/ristiriitoja  

Mieti vielä hetki! 

Vastaustesi perusteella et ole henkilökohtaisesti kohdannut työssäsi eettisesti hankalia tilanteita. Tutkimuksen mukaan ne kuitenkin ovat vanhuspalveluissa yleisiä. Pysähdy vielä hetkeksi ja mieti omaa työtäsi. Oletko joutunut jossain kohtaa pohtimaan, mikä on oikein ja mikä väärin? 

Haluatko tutustua eettiseen kuormitukseen vähän tarkemmin? Lisälukemiseksi suosittelemme Työpiste-lehden juttua: Eettinen kuormitus työssä – kymmenen kysymystä ja vastausta (Linkki: https://www.ttl.fi/tyopiste/eettinen-kuormitus-tyossa-kymmenen-kysymyst…

Oletko esihenkilö? Pyydä työntekijöitäsikin tekemään tämä testi ja jutelkaa tuloksistanne. Tutustu myös xx-malliin, josta löydät tietoa ja työkaluja eettisen kuormituksen hallintaan: Linkki etusivulle 

 

Kyllä vastauksia, mutta jatkokysymykseen vain ei-vastauksia eli on kohdannut eettisiä ristiriitoja, mutta ei ole jäänyt vaivaamaan  

Eettisen kuormituksen hallinta hanskassa? 

Vastaustesi perusteella tunnistat eettisesti ristiriitaiset tilanteet, mutta ne eivät ole jääneet vaivaamaan sinua. Hienoa, osaat käsitellä eettistä kuormitusta. Tutkimuksen mukaan eettinen kuormitus on kuitenkin yleistä vanhustyöntekijöiden keskuudessa. Monia eettisesti ristiriitaiset tilanteet jäävät painamaan ja niitä olisi hyvä käsitellä työyhteisössä. Etenkin uransa alussa olevat kaipaavat usein tukea vaikeiden tilanteiden käsittelyyn jaksaakseen työssä. 

Sinulla luultavasti on jo omia hyviä keinoja eettisen kuormituksen hallintaan, mutta haluaisitko kuulla lisää? Suosittelemme katsomaan 10 minuuttia pitkän Eettinen kuormitus kuriin -koulutusvideon (Youtube-videon upotus: https://youtu.be/iCiVsNCSDLQ)  

Keinoja kuormitustekijöiden hallintaan löydät myös Pötki pitkälle -julkaisustamme (linkki: www.ttl.fi/potkipitkalle). 

Oletko esihenkilö? Pyydä työntekijöitäsikin tekemään tämä testi ja jutelkaa tuloksistanne. Tutustu myös xx-malliin, josta löydät tietoa ja työkaluja eettisen kuormituksen hallintaan: Linkki etusivulle 

 

Kyllä vastauksia ja ainakin yksi kyllä-vastaus jatkokysymykseen eli on kohdannut, on jäänyt vaivaamaan 

Eettiseen kuormitukseen löytyy ratkaisukeinoja! 

Vastaustesi perusteella tunnistat eettisesti ristiriitaiset tilanteet, ja ne jäävät ainakin joskus vaivaamaan sinua. Eettiset ristiriidat ja kuormitus ovat osa vanhustyötä, niitä ei voi täysin poistaa. Kuormitusta voidaan kuitenkin vähentää ja hallintakeinoja on. Jotain voit tehdä itse, mutta parhaat tulokset saadaan, kun koko työyhteisö on mukana pohtimassa juuri teille sopivia keinoja eettisen kuormituksen hallintaan. Voisitko ottaa asian puheeksi työyhteisössäsi tai esihenkilösi kanssa? Liikkeelle voitte lähteä vaikka siitä, että kaikki tekevät tämän testin.  

Vinkkejä ja keinoja eettisen kuormituksen hallintaan: 

Eettinen kuormitus kuriin -koulutusvideon (Linkki: https://youtu.be/iCiVsNCSDLQ)  

Pötki pitkälle – Keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan sosiaali- ja terveysalan yrittäjille ja työntekijöille (linkki: www.ttl.fi/potkipitkalle

Oletko esihenkilö? Pyydä työntekijöitäsikin tekemään tämä testi ja jutelkaa tuloksistanne. Tutustu myös xx-malliin, josta löydät tietoa ja työkaluja eettisen kuormituksen hallintaan: Linkki etusivulle