Työkuorman hallinta -tietopankki

Tästä tietopankista löydät konkreettisia keinoja työkuorman hallintaan, työpäivän aikaiseen palautumiseen ja työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen.
Kuvituskuva
Sisällysluettelo

Työkuormaa hallitaan yhdessä

Työssä kuormittumista on tärkeä hallita. Työyhteisössä voidaan vaikuttaa yhdessä työolotekijöihin, hallita kuormittumista ja tukea voimavaratekijöitä, jotka auttavat selviytymään kuormittavissa tilanteissa. Työpäivän aikainen palautuminen on yksi keino hallita työkuormaa, jossa tauotus ja työtehtävien rytmittäminen ovat keskeisiä asioita. Työ- ja vapaa-ajan tasapaino, joka tarkoittaa työssä irrottautumista ja palautumista, on olennainen osa työssä kuormittumisen hallintaa.

Tämä tietopankki tarjoaa keinoja työssä kuormittumisen hallintaan. Tietopankin sisältöä voivat hyödyntää eri toimialojen työyhteisöjen jäsenet. Työn kehittäjät ja konsultit, työsuojelu- ja työhyvinvointitoimijat sekä työterveyshuollot voivat hyödyntää tietopankkia erilaisissa kehittämisprosesseissaan.

Tietopankin avulla:

  • ymmärrät, miksi työkuormaa on tärkeä hallita
  • saat konkreettisia pelisääntöjä, toimintamalleja ja hyväksi todettuja käytäntöjä työkuorman hallintaan.

Tietopankki keskittyy kolmeen kuormittumisen hallinnan teemaan: työkuorman hallinta, työssä palautumisen tukeminen ja työ- ja vapaa-ajan vahvistaminen. Lisätietoja -osiosta (linkki) löydät muun muassa blogeja ja Työterveyslaitoksen palveluita kuormittumisen hallinnasta.

 

Mille työkuormituksen ratkaisuille on tällä hetkellä eniten tarvetta teidän työpaikallanne? Valitse seuraavista kolmesta tavoitteesta.

Vaihtoehdot

Tämän tietopankin materiaali perustuu neljässä työyhteisössä ja 36 yksikössä toteutettuun SujuKE- tutkimukseen, jonka tavoitteena oli parantaa kognitiivista ergonomiaa ja hallita työssä kuormittumista. Tutkimuksen aikana työpaikoilla kehitettiin konkreettisia toimintatapoja ja pelisääntöjä, joiden avulla hallitaan työssä kuormittumista,  tuetaan työssä palautumista ja vahvistetaan työ- ja vapaa-ajan tasapainoa. Tässä tietopankissa nämä hyvät käytännöt ja toimintatavat tuodaan kaikkien ulottuville. Toivottavasti saat niistä valmiita käytäntöjä omaan ja työyhteisösi käyttöön. Keskustelkaa myös yhdessä näistä käytännöistä, päättäkää mitä lähdette kokeilemaan teidän työpaikallanne ja tarvittaessa muokatkaa ehdotetuista pelisäännöistä teille sopivia.

Tietopankki on maksuton ja vapaasti saatavilla. Tutustu myös Aivotyö sujuvaksi -tietopankkiin, josta löydät konkreettisia keinoja miten saadaan turha aivokuorma kuriin.

Asiantuntijamme

Virpi Kalakoski

Virpi Kalakoski

tutkimuspäällikkö
Sähköpostiosoite
virpi.kalakoski [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2242
Sari Käpykangas

Sari Käpykangas

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
sari.kapykangas [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2633