Työpaikat ilmastotoimijoiksi

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös työelämään. Siksi on tärkeää työpaikalla kohdata ilmastonmuutoksen haasteet yhdessä. Tämä oppimateriaali johdattaa pohtimaan, miten omaa työpaikkaa ja työyhteisön toimintaa voisi muuttaa kestävämmäksi. Pääset ideoimaan ja suunnittelemaan yhdessä uusia ilmastonmuutosta hillitseviä kokeiluja.

Ilmastonmuutos vaikuttaa monella tavalla työelämään. Se on monitahoinen ilmiö, jossa sääolojen vaikutukset sekä yhteiskunnan ja talouden rakenteiden muutokset kietoutuvat toisiinsa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset saattavat lisäksi näkyä eri aloilla ja organisaatioissa eri tavoin tai jopa eri aikoina.

Alla olevasta kuvasta näet, millaisia suoria ja epäsuoria vaikutuksia ilmastonmuutoksella on työpaikoille sekä laajemmin yhteiskuntaan ja elämään.

Suorat ja epäsuorat ilmastovaikutukset. Sisältö leipätekstissä.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaativat työyhteisöiltä uuden oppimista ja uusia toimintatapoja. Työyhteisöltä tarvitaan aktiivisia ilmastotekoja eli ilmastotoimijuutta. Kun kehitämme työtä yhdessä, voimme vaikuttaa haastavaan tilanteeseen Suomessa ja maailmalla. 

Ilmastotoiminnan eri osa-alueet

Työpaikan ilmastotoiminnan osa-alueet.

Mitä on ilmastotoimijuus ja työpaikan ilmastotoiminta?

Työyhteisöt ovat aktiivisia ilmastotoimijoita. Työpaikoilla voidaan tehdä ilmastotoimia, joilla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Jotta voi oppia uutta, on uskallettava rohkeasti kyseenalaistaa aiempia tapoja toimia. Työpaikoilla onkin hyvä säännöllisesti kokeilla, ideoida ja arvioida uusia keinoja, jotka pureutuvat ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. 

Ilmastonmuutosta ratkaistaan yhdessä

Parhaat ratkaisut työn haasteisiin löydetään yhdessä. Vaikka yksittäiset parannukset saattavat koskea vain yhden osaston tai ammattiryhmän työtä, isommat uudistukset usein vaikuttavat koko työyhteisöön. Tällöin on hyvä kysyä kaikkien näkemyksiä ja ideoida sopivimmat ratkaisut ja toteutustavat yhdessä.

Silloin kun ilmastonmuutokseen liittyvät ratkaisut vaikuttavat koko työpaikkaan tai organisaation toimintaan, pohdintaan tarvitaan mukaan myös asiakkaat, toimittajat ja muut yhteistyökumppanit. 

Ilmastotoiminnan laajeneminen

Ilmastonmuutos edellyttää laajenevaa, ammatti- ja työpaikkarajat ylittävää ilmastotoimintaa. Näin päästään kehittämään työelämää kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti.

Miksi pohtia ilmastomuutoksen vaikutuksia yhdessä?

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia kannattaa pohtia ryhmässä, jossa on mukana työntekijöitä monesta eri ammatista. Ryhmän kokoaminen on tärkeää, koska:

  1. Yhdessä luotu ratkaisu on helpompi hyväksyä
    • Uudet asiat tulevat käyttöön työyhteisössä parhaiten yhdessä oppimalla ja pohtimalla. Kun ratkaisua on mietitty yhdessä, se on motivoivaa toteuttaa.
    • Ratkaisu on helpompi ymmärtää, kun on itse ollut mukana sitä luomassa.
    • Työyhteisön ulkopuolelta annettu ratkaisu tuntuu usein vieraalta, ja tarve muutokseen tai syy tiettyyn ratkaisuun päätymiseen saattaa jäädä työntekijöille epäselväksi.
  2. Kun kokeillaan yhdessä, tehdään kestävämpiä ratkaisuja
    • Koska ilmastonmuutos vaikuttaa eri aloilla ja organisaatioissa eri tavoin, ei voida varmasti tietää miten kauan jokin ratkaisu on työpaikalla toimiva. Yhteinen pohtiminen tukee myös jatkuvaa kehittämistä!
    • Kun ilmastonmuutoksen haasteita tarkastellaan monen ammattilaisen näkökulmasta, voidaan yhdessä kehittää sellaisia ratkaisuja, jotka sopivat parhaiten juuri omalle työpaikalle.

Mitä kokeileva kehittäminen tarkoittaa?

Työ muuttuu ja kehittyy koko ajan. Osa muutoksia on pieniä ja tulee huomaamatta hiipien. Osa voi olla isoja rysäyksiä. Usein huomaamme vasta jälkikäteen ajankohtia, joista alkoi uusi vaihe ja toimintatapa. Yleensä muutos kuitenkin syntyy ja näkyy työpaikalla tai työyhteisössä vaiheittain.

Koko yhteiskuntaa tai toimialaa koskevat muutokset näkyvät usein myös työpaikoilla. Joskus isommat muutokset luovat tarpeen muuttaa myös työntekijöiden arjen työtä.

On vaikea tietää ennalta, mikä on pitkällä aikavälillä toimivin ratkaisu. Uusia toimintatapoja kannattaakin kokeilla ja arvioida yhdessä. Kokeilussa ei siis oteta heti käyttöön valmista kokonaisuutta. Kokeilu on pikemmin idea, jonka toimivuutta testataan käytännössä. Vain yhdessä kokeilemalla opimme. Eikä epäonnistuminenkaan haittaa. Se antaa uutta tietoa siitä, mihin suuntaan ja miten jatkossa tulisi edetä.

Kysy lisää!

Heli Clottes Heikkilä

Heli Clottes Heikkilä

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
heli.clottes.heikkila [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2706
Tarja Heikkilä

Tarja Heikkilä

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
tarja.heikkila [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 8636
Arja Ala-Laurinaho

Arja Ala-Laurinaho

vanhempi asiantuntija
Sähköpostiosoite
arja.ala-laurinaho [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2516