Home, pöly ja muut rakennusten sisäilman ongelmat

Tarjoamme laajan valikoiman tutkittuun tietoon perustuvia sisäilman analyysejä, joiden avulla voidaan tukea rakennusten sisäilman laadun parantamista. Laboratoriomme on erikoistunut muun muassa sisäilmassa esiintyvien epäpuhtauksien analysointiin.

Sisäilmatutkimuksiin liittyvä analyysivalikoimamme kattaa mm.:

  • homeongelmiin ja kosteusvaurioihin liittyvät mikrobiologiset analyysit
  • haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC), formaldehydin ja muiden aldehydien sekä ammoniakin määritykset
  • polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH) ja polykloorattujen bifenyylien (PCB) määritykset
  • teollisten mineraalikuitujen pitoisuuden ja pölyn koostumuksen määritykset
  • asbestinäytteiden analyysit
  • home-, bakteeri- ja punkki-IgE-luokan allergioihin liittyvät vasta-ainemääritykset

Sisäilmanäytteiden analysointi täydentää rakennusteknistä selvitystä

Analyysiemme avulla asiakkaamme ratkovat rakennusten kosteusvaurio- ja homeongelmia, tutkivat rakennuksesta peräisin olevia ilman epäpuhtauksia sekä altistumista niille. Asiakkaamme tilaavat meiltä sisäilma-analyysin esimerkiksi rakennusteknisen selvityksen yhteydessä.

Laadukkaat laboratorioanalyysimme ovat osa onnistunutta sisäilmaongelmien ratkaisua.

Tavoitteena turvallinen ja terveellinen työpaikka

Olemme arvostettu ja korkean ammattietiikan omaava työhyvinvoinnin asiantuntijalaitos. Meillä on kymmenien vuosien kokemus uraa uurtavasta sisäilma-analyysien kehittämistyöstä Suomessa.

Tulostemme tulkinnassa asiakkaamme voivat hyödyntää tutkittuun tietoon ja pitkäaikaiseen kokemukseen pohjautuvia viitearvojamme.

Työterveyslaitoksen laboratoriotoiminta on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T013, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025:2017, ja Ruokaviraston hyväksymä laboratorio 2495/961/2008 tekemään terveydensuojelulain (763/1994) nojalla annettujen säännösten edellyttämiä, viranomaisille tarkoitettuja tutkimuksia. Akkreditoituun pätevyysalueeseen sisältyvä toiminta on nähtävissä verkkosivuilta www.finas.fi.

Erityinen valttimme on moniammatillinen asiantuntijuus. Asiakkaamme saavat meiltä tarvittaessa laaja-alaista, ammattirajat ylittävää palvelua rakennusterveyden edistämiseksi. Tutustu palveluumme ‘Sisäilmaongelmat työpaikalla’.

Tenax TA- ja Tenax TA/Carbograph 5 TD -putkien
pakkaaminen muovipusseihin loppuu

Suosittelemme luopumaan muovipussien käytöstä myös materiaalinäytteiden pakkaamisessa.

Olemme vaihtaneet VOC-putkien pakkausmateriaalina käytetyt uudelleensuljettavat muovipussit kovamuovirasioihin. Syy muutokseen on viime aikoina havaitut hiilivetykontaminaatiot näytteissä, joiden syyksi paljastui uudelleensuljettavat polyeteenimuovipussit – samalla vähennämme myös muoviroskan määrää. Laboratorio pakkaa putket ensin alumiinifolioon ja sen jälkeen rasiaan ja toivomme, että toimitte kentällä samoin. Samalla muistutamme, että VOC-putkia ei tule pitää avonaisina kuin mittausten ajan eli avaa putket vasta juuri ennen mittauksen alkamista ja sulje putket huolellisesti heti mittauksen jälkeen. VOC-putket keräävät avonaisina epäpuhtauksia ympäröivästä ilmasta ja tämä lisää analyysin virhettä.

VOC-materiaalinäytteiden osalta suosittelemme, että mattomaiset tuotteet pakataan alumiinifolioon kuten tähänkin asti ja tämän jälkeen jokainen näyte tulee laittaa omaan kirjekuoreen/paperipussiin/ PET-muovista valmistettuun paistopussiin (katso ohje). Betoni- ja tasoitetyyppiset näytteet tulee kääriä alumiinifolioon ja sen jälkeen näytteen voi laittaa esim. PET-muovista valmistettuun paistopussiin. Jokainen näyte tulee nimetä joko maalarinteipillä, joka liimataan folion päälle tai kirjoittamalla näytteen nimi pussin/kirjekuoren päälle. Merkintöjen tekemisessä on syytä välttää haisevia tusseja, koska ne ovat myös kontaminaatiolähde. PP- ja PE-muovilaaduista valmistettujen pussien hiilivetypäästöt ovat hyvin samanlaisia kuin materiaalinäytteistä määritettävät hiilivedyt, joten pelkässä muovipussissa säilytetystä näytteestä ei voida varmuudella sanoa, ovatko hiilivedyt peräisin muovipussista vai itse näytteestä.

Tutustu ja ota yhteyttä

Lisää tietoa analyyseistä ja niiden tilaamisesta alla. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään rakennusten sisäilman analyyseihin liittyvissä kysymyksissä, kuten oikeiden analyysien valinnassa ja tulosten arvioinnissa.