Ennen mittausta: 

  • Selvitä keräimen soveltuvuus
  • Tee mittaussuunnitelma (mm. mitä, missä ja kuinka kauan mitataan)

KÄYTTÖOHJE

1. Keräin ja sen kansi on pakattu alumiinirasiaan. Käytetty keräin lähetetään takaisin laboratorioon samassa rasiassa. Säilytä tyhjää rasiaa puhtaassa ympäristössä, ei mittauskohteessa.

2. Ennen keräimen käyttöönottoa, täytä analyysitilauskaavake. Keräimen tunnuksen saat rasiassa olevasta keräimestä, mutta avaa rasia vasta kun olet aloittamassa mittaukset.

ENNEN MITTAUSTA

3. Ota keräin alumiinirasiasta. Kirjoita keräimen taakse aloitusaika lyijy- tai kuulakärkikynällä (ei tussilla, sillä se sisältää liuottimia). Siirry välittömästi kohtaan 4.

Keräysaika ennalta laaditun mittaussuunnitelman mukaan (0,5 – 8 tuntia).

4. Mittaus hengitysvyöhykkeeltä: Kiinnitä keräin työntekijän vaatetukseen lähelle hengitysvyöhykettä. Älä koske valkoiseen kalvoon!

Mittaus kiinteästä kohteesta: Ripusta keräin mittauskohteeseen edustavalle paikalle n. 1,5 m korkeudelle. Vältä sijoittamista nurkkaan tai valaisimen lähelle.

MITTAUKSEN PÄÄTYTTYÄ

5. Poista muovirengas ja valkoinen kalvo esim. kolikon avulla.

6. Paina muovikansi paikoilleen ja varmista, että molemmat tulpat ovat tiiviisti kiinni. Mittaus on päättynyt. Kirjoita lopetusaika keräimen taakse.

7. Keräin suljetaan alkuperäiseen alumiinirasiaansa ja lähetetään laboratorioon analysoitavaksi. Säilytä keräintä puhtaassa ympäristössä ennen lähettämistä.

8. Näytteet toimitetaan laboratorioon niin, että ne eivät jää esim. viikonlopuksi postiin. Näytteitä voidaan tarvittaessa säilyttää muutamia päiviä jääkaapissa.

Analysoivan laboratorion osoite:
Työterveyslaitos
Työympäristölaboratoriot
PL 40
00032  TYÖTERVEYSLAITOS

Käyntiosoite: Topeliuksenkatu 41 b, Helsinki

Lisätietoja

Vanhempi asiantuntija Tiina Rantio
puh. 030 474  2231, tiina.rantio@ttl.fi

Asiantuntija Sirpa Hyttinen
puh. 030 474 2870, sirpa.hyttinen@ttl.fi