Seitsemän sotelaista:
Markus Nurmesniemi

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Markus Nurmesniemi, tällä hetkellä työskentelen lähihoitajana Mäntänvuoren Terveydessä, mielenterveyspäivätoiminta Sarastuksessa. Mahdolliset jatko-opinnot ovat mielessäni, päihdeterapeutin työt siintävät tavoitteena siellä jossain.

Talvi/kevät 2018

1. Mitä työpaikallesi nyt kuuluu?

Olen viime syksynä vaihtanut talon sisällä yksiköstä toiseen. Yksikkö on isossa kehitysvaiheessa; sen palveluja asiakkaille kehitetään voimakkaasti, mikä on lisännyt palaverointia ja omaksuttavien asioiden määrää paljonkin. Yksikön vaihto sinänsä on itselleni tuonut muutenkin uutta omaksuttavaa melko paljon, joten siinä mielessä haastava syksy takana. Yksikön kehitysvaiheet kulkevat monessa eri tasossa, joten tässäkin mielessä tämä koko paketti on kuin mikropaketti koko makrotason sote-myllerryksestä.

2. Millä mielellä olet seurannut uutisointia sote-uudistuksen käänteistä? Mitä ajatuksia tai kysymyksiä se on herättänyt kuluneen syksyn aikana?

Itselläni ei ole riittänyt halu paneutua enää kokonaiskuvaan. Sote-käännöksiä riittää, mutta onko ihmisillä enää motiivia tai energiaa pysyä perässä? Politiikan teko on valitettavasti esteenä uudistusten etenemiselle. Sote-uudistuksessa riittääkin paljon tutkittavaa ja opittavaa tuleville sukupolville. Sote-uudistusta ajatellessa nousee päällimmäiseksi väinö linnamainen mielikuva: “Hää (sote-uudistus) on kuin kimalainen hämähäkin verkossa; mitä enemmän hää repii, sitä enemmän hää sotkeutuu.” Toivon voimia, viisautta ja jaksamista kaikille osapuolille.

 

KESÄ/syksy 2017

1. Minkälainen on työyhteisösi ja millaista on työn arki?

Työyhteisö tämän kokoisessa organisaatiossa on monenkirjava niinkuin olettaa saattaa. Monenlaisia persoonia ja työtapoja pakattuna yhteen luo tietty haasteita esimiehille, ja etenkin tähän soten sorvaamisen aikakauteen. Työn arki voi olla yhtäaikaa puuduttavaa ja yllättävää, päivät voivat sisältää molempia elementtejä. Asiakkaiden määrä kasvaa tasaisesti, työvoiman ei.

2. Millä tavoin tuleva sote-uudistus näkyy työyhteisössänne? Miten siitä puhutaan? Oletteko saaneet tietoa riittävästi?

Perustyössä uudistus ei ole näkynyt vielä millään tavoin. Paljon on ollut puhetta organisaatioviilauksista, rakenteellisista muutoksista ja jopa käytännön muutoksista, mutta nämä puheet on jääneet ainakin toistaiseksi teoriatasolle. Infoa riittää kunhan malttaa tai jaksaa pysähtyä sen äärelle.

Sen sijaan kotihoidossa on tehty paljon käytännön uudistuksia esimerkiksi kirjaamislaitteiden suhteen sekä pienten käytännön asioiden helpottamiseksi, mutta sote-uudistukseen asiat eivät liity.

3. Mikä uudistuksessa mietityttää? Mihin kaipaisitte tukea?

Sote-uudistusta on nyt veivattu niin pitkään ettei siitä jaksa enää kiinnostua. Siten siinä ei juurikaan mikään nyt mietitytäkään. Koen, ettei mitään konkreettista sen kanssa saada aikaiseksi, niin en asiaa enää mietikään. Vasta kun selkeitä askelmerkkejä on asetettu ja käytäntöön otettu, saattaa kiinnostus asiaan ehkä herätä. Tukea tähän en osaa odottaa, koska tuen antajatkin saattavat uudistuksen suhteen olla yhtä pihalla; se mitä tänään annetaan jostain tietona, saattaa huomenna olla täysi ankka.

4. Mitä mahdollisuuksia näet uudistuksessa?

No comments.

5. Millaisia toiveita tai terveisiä sinulla ja työkavereillasi olisi päättäjille uudistuksen valmistelussa?

Poliittinen suhmurointi, omien etujen ajaminen ja vatulointi syrjään, tilalle aitoa päätöksentekoa käytännön järjen kanssa. Kansalaisen tarpeet edellä uudistuksiin.