Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 13.3.2025
– Företagshälsovården måste stärkas för att förbättra produktiviteten och främja välbefinnandet i arbetet, säger Antti Koivula, generaldirektör för Arbetshälsoinstitutet.
Att förebygga arbetets negativa hälsokonsekvenser och stödja arbetsförmågan är företagshälsovårdens kärnkompetens. Hela samhället drar nytta av åtgärder som förkortar sjukfrånvaron och förebygger arbetsoförmåga. Företagshälsovårdens kostnader utgör mindre än 4 procent av de totala hälsovårdskostnaderna i Finland, och finansieras av arbetsgivare (79 procent) samt löntagare och företagare (21 procent).
Enligt Koivula står arbetslivet och samtidigt företagshälsovården inför en ny situation, då omfattande samhälleliga förändringar formar verksamhetsmiljön.
– Förändringar pågår samtidigt i arbetet, hälsan och välfärdsstaten. Under trycket från dessa behövs en företagshälsovård som har förmågan att förnya sig och som förstår arbetsplatsernas föränderliga behov, säger Koivula.
– Nu vore det nödvändigt att utreda hur företagshälsovårdens serviceproducenter kan belönas bättre för utvecklingen av förebyggande företagshälsovård, fortsätter han.
Praxis förnyas för att möta arbetsplatsernas föränderliga behov
Arbetshälsoinstitutet uppdaterar för närvarande handboken God företagshälsovårdspraxis från 2014. Handboken för yrkesutbildade personer inom företagshälsovården styr samarbetet mellan arbetsplatsen och företagshälsovården och tillämpar förordningen om principerna för god företagshälsovårdspraxis (708/2013), vars uppdateringsarbete har inletts under social- och hälsovårdsministeriets ledning.
– Handbokens röda tråd är att företagshälsovårdens verksamhet ska baseras allt mer på arbetsplatsens behov. Våra experter ger konkreta anvisningar om hur det ska göras, berättar handbokens huvudredaktör Satu Soini, överläkare vid Arbetshälsoinstitutet.
Nytt innehåll är också verksamhetsmodeller som stöder den psykiska hälsan, enligt vilka företagshälsovården hjälper arbetsplatserna att hantera den psykosociala belastningen.
Den uppdaterade handboken publiceras i slutet av 2025 och kommer att vara tillgänglig kostnadsfritt på nätet.
Företagshälsovårdens kompetens bör utnyttjas för att stödja arbetsförmågan
Företagshälsovården är den enda aktören inom hälsovården som har direkt kontakt med patientens arbetsplats. Denna kontakt utnyttjas i Työote-verksamhetsmodellen, som har hjälpt välfärdsområdena och företagshälsovården att framgångsrikt effektivera sitt samarbete och minska sjukfrånvaron.
– Rutinmässig lång sjukfrånvaro är inte en bra lösning för arbetstagaren eller arbetsgivaren. Därför är det viktigt att bedömningen av arbetsförmågan och stödåtgärderna för arbetsförmågan styrs till företagshälsovården, säger Eva Helaskoski, överläkare och direktör för företagshälsovårdsenheten vid Arbetshälsoinstitutet.
I år införs verksamhetsmodellen förutom inom specialiserad sjukvård även inom primärvården. När bedömningen av arbetsförmågan och stödåtgärderna överförs till företagshälsovården underlättas arbetsbördan för välfärdsområdets personal. Samarbetet ger positiva kostnadseffekter för arbetsplatser och samhället i stort.
– Nu skulle det vara aktuellt att pilottesta Työote-verksamheten som en del av husläkarmodellen. Husläkarmodellen är ett lovande utspel, så länge man inte glömmer att stödja arbetsförmågan. Inom den offentliga hälsovården finns inte kunskaper om arbetslivet och kompetens inom arbetsförmåga. Med hjälp av Työote kan man främja företagshälsovårdens integration i den övriga hälsovården, säger överläkare Pauliina Kangas vid Arbetshälsoinstitutet.
Ytterligare information
- Generaldirektör Antti Koivula, antti.koivula [at] ttl.fi, 030 474 2340
- Direktör, överläkare Eva Helaskoski, eva.helaskoski [at] ttl.fi, 046 851 2432
- Överläkare Satu Soini, satu.soini [at] ttl.fi, 046 851 5858
- Överläkare Pauliina Kangas, pauliina.kangas [at] ttl.fi, 030 474 2514
Se också
- Faktaa työterveyshuollosta – rooli ja mahdollisuudet sotessa | Arbetshälsoinstitutet (på finska)
- TYÖOTE-verksamhetsmodellen utvidgas till att omfatta samarbetet mellan primärvården och företagshälsovården | Arbetshälsoinstitutet
- Modellen Työote och guiden God arbetspraktik inom företagshälsovården genomförs som en del av projektet Verktygslåda för psykisk hälsa, som är en del av Finlands program för hållbar tillväxt. Finansieringen av projektet kommer från EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument (NextGeneration EU) via social- och hälsovårdsministeriet.