17.5.2019

Työikäisten terveydenhuolto uudistuu -podcast-sarja kuvaa meneillään olevia muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollossa erityisesti työikäisen väestön näkökulmasta. Sarjassa keskustellaan, miten työikäisten yhtenäistä palvelukokonaisuutta rakennetaan eri puolilla Suomea ja kuinka työterveyshuollon ja muun terveydenhuollon yhteistyötä parannetaan.

Tässä sarjan kolmannessa jaksossa kuvataan joillakin alueilla Suomessa jo kokeilussa olevaa toimintamallia, jossa erikoissairaanhoidosta tehdään lähete työterveyshuoltoon työkykyasioissa. Tämän niin sanotun työterveyslähetteen myötä esimerkiksi selkäleikkauksen tehnyt kirurgi ei pyrikään enää perinteiseen tapaan miettimään koko toipilasajan mittaa ja työhön paluun aikataulua, vaan potilas ohjataan työterveyshuoltoon työkyvyn arviota ja työkyvyn tukitoimia varten. Näin työterveyshuollolle jää enemmän aikaa järjestellä työkykyasiakkaan asioita työpaikalla.

Haastateltavina jaksossa ovat ortopedi Liisa Pekkanen Keski-Suomen keskussairaalasta ja julkisen sektorin työterveysyhtiöiden Aalto Oy ja Laine Oy ylilääkäri Irja Korhonen. Sarjan toimittaa työterveyshuollon erikoislääkäri Pauliina Kangas Työterveyslaitoksesta.

Työikäisten terveydenhuolto uudistuu -podcast-sarjan on tuottanut Työke – Verkostoilla tehoa soteen, työkyvyn tukeen ja työikäisten terveyteen (2017-2020) -ESR-hanke.