19.5.2020

Ammattitaitoa yhdessä -tutkimushankkeessa syntyi yhteistyössä oppilaitosten kanssa Uudista yhteistyötä! -opas, joka tarjoaa käytännön työkaluja työpaikkojen ja oppilaitosten väliselle yhteistyölle ja työn kehittäjille.

– Uusi osaaminen syntyy yhdessä tekemällä. Yhdessä voidaan ottaa muutosta haltuun ja luoda näkemystä myös niistä työelämän muuttuvista osaamistarpeista, sanoo ammatillisten oppilaitosten ja työpaikkojen välistä kumppanuutta tutkinut Anna-Leena Kurki Työterveyslaitoksesta.

Ammattitaitoa yhdessä -hankkeessa opittiin myös, että ohjaus itsessään on oppimisen paikka ja että hyvä ohjaus vahvistaa hyvinvointia. Kun työpaikat ja oppilaitokset toimivat toistensa kumppaneina, työpaikka saa tukea osaamisen kehittämiseen ja omia tarpeitaan vastaavia työntekijöitä. Samalla oppilaitokset pysyvät ajan hermolla ja saavat tärkeää tietoa työelämästä.

– Yhteistyö rakennetaan yhdessä ja pienin askelin. Arjen kohtaamisten lisäksi kannattaa hetkittäin pysähtyä ja kehittää uusia yhteistyötapoja. Työpaikan esimiehet, oppilaitoksen opettajat ja opiskelijat voivat yhdessä rakentaa entistä sujuvampaa työtä ja toimivia yhteistyön tapoja, Kurki summaa.

Ammattitaitoa yhdessä -hanke:

Ammattitaitoa Yhdessä – työyhteisöt ja oppilaitokset tukemassa ammattiin oppijan sujuvia siirtymiä (2018-2020) -hankkeessa on valmistunut materiaalia, josta hyötyvät niin työpaikka, oppilaitos kuin opiskelijakin:

  • Uudista Yhteistyötä! Käytännön työkaluja työpaikka-oppilaitos yhteistyön kehittäjille -opas tarjoaa vinkkejä yhteistyön kehittämiseen.
  • Tietokortti työpaikkaohjaajille. Hyvinvointia tukeva opiskelijoiden ohjaus ja perehdytys antaa avaimia tulevaisuuden ammattilaisten ohjaukseen.

Oppaat voi ladata alta (pdf), hankesivuilta tai tilata painettuina hankekumppanimme TSL:n kautta.