Uutisia

Tule keskustelemaan Alustatyöstä REITA-foorumiin!

REITA-foorumi on kaikille avoin keskustelukanava, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä alustatyön ja sen reiluuden kehittämisessä. REITA-foorumissa voi jakaa ja saada tietoa, osallistua keskusteluihin ja aloittaa uusia, tutustua ihmisiin ja lähettää viestejä.

Reita-foorumiin pääset kirjautumalla Hyvä Työ -alustalle alla olevasta linkistä

Kirjaudu alustalle

Kirjaudu alustalle. Saat liittymiskoodin sähköpostiisi. Jos sähköpostia ei tule, tarkista roskapostisi. REITA-foorumi on Kokeilut ja innovaatiot -otsikon alla, joka löytyy vasemmalla ylhäällä olevasta valikosta.  Foorumiin voi liittyä klikkaamalla Follow this innovation -linkkiä.

Foorumi toimii TYÖ2030-ohjelman yhteydessä.

Lista Suomessa toimivista työtä välittävistä alustayrityksistä julkaistu

REITA-hankkeessa on kerätty listaa Suomessa toimivista työtä välittävistä alustayrityksistä. Voit tutustua listaukseen ja sen yrityksiin Työelämätieto-palvelussa: Lista työtä välittävistä alustayrityksistä. Tervetuloa mukaan täydentämään ja kehittämään listaa!

Tutustu REIMA-hankkeeseen

Työsuojelurahasto rahoittaa REITAan kuuluvaa Reiluuden mallit alustatyössä (REIMA)-hanketta 2021-2022. Lue Reiluuden mallit alustatyössä (REIMA) | Työsuojelurahasto (tsr.fi)

REITA mukana uudessa hankkeessa

REITA on mukana syksyllä 2021 alkavassa kansainvälisessä hankkeessa “Risk and working environment challenges in digitalized work arrangements across different forms of employment. A conceptual framework for the Nordic labour inspection authorities” Hanketta rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Hankkeen tavoitteet

Alustatyö tuo joustavuutta ja laajentaa työn tekijöiden ja ostajien markkinoita, mutta siinä on myös riskejä ja heikkouksia.  Tutkimalla reiluuden rakentumista REITAn tavoitteena on selvittää, kuinka alustatyön haittoja voidaan vähentää menettämättä alustatalouden hyötyjä. Tässä tutkimuksessa reiluus tarkoittaa muun muassa vastuullisuutta, läpinäkyvyyttä, hyötyjen oikeudenmukaista jakautumista ja oppimismahdollisuuksia. Reiluus kytkeytyy tekijöiden terveyteen, hyvinvointiin ja työuriin ja se on tärkeä alustatalouden ja hyvinvointiyhteiskunnan kehityksen kannalta.

Hankkeen toteutus

  1. REITA-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan Suomessa toimivien alustayritysten toimintamalleja.
  2. Reiluuden rakentumista tutkitaan sekä näissä toimintamalleissa että alustatyön tekijöiden kokemuksissa laadullisten haastattelujen avulla.
  3. Hanke kokoaa alustatyön reiluudesta kiinnostuneiden toimijoiden verkoston, jossa suunnitellaan ja arvioidaan käytäntöjä ja pelisääntöjä reiluuden edistämiseksi.

Työtä välittävien alustojen toimintamallit ja niiden reiluus

Jere Immosen väitöskirjatutkimus koskee työtä välittävien alustayritysten toimintamalleja ja reiluuden rakentumista niissä. Väitöskirjatyö on keskeinen osa REITA-hanketta. Voit tutustua väitöskirjaprojektiin tarkemmin tutkimussuunnitelman avulla (englanniksi).

Aikataulu

2020-2023

Rahoittajat

Työterveyslaitos

ALUSTATYÖSTÄ Kohti työtä 2030 -webinaarisarjaSSA

Osana TYÖ2030-ohjelmaa toteutettavassa Kohti työtä 2030 -webinaarisarjassa käsitellään muuttuvaa työelämää eri näkökulmista. 25.3.2021 järjestettävässä sarjan kolmannessa osassa pureudutaan muun muassa alustatyöhön. Webinaarit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Lisää aiheesta Työterveyslaitoksen blogissa