30.1.2017

Avaamme työaikojen säätelyyn liittyviä kiperiä kysymyksiä 16.2.2017 klo 9-12. Aiheeseen liittyvä paneelikeskustelu alkaa klo 10.40 ja sitä vetää A-studiosta tuttu toimittaja Kirsi Heikel. Tilaisuus on kutsuseminaari.

Seuraa tilaisuutta verkossa

Voit seurata tilaisuutta suorana verkossa osoitteessa http://videonet.fi/ttl/20170216/
Osallistu keskusteluun Twitterissä tunnisteella #työaika.
Tervetuloa mukaan!

Ohjelma 16.2.2017 klo 9-12

Tilaisuuden puheenjohtaja
Kirsi Ahola, johtaja, Työterveyslaitos

9.00 Tilaisuuden avaus
Antti Koivula, pääjohtaja, Työterveyslaitos

9.20 Missä mennään työaikalakiuudistuksessa?
Tarja Kröger, hallitusneuvos, Työ- ja elinkeinoministeriö

9.40 Työajat ja hyvinvointi – mitä tutkimus kertoo? Työterveyslaitoksen kannanotto.
Mikko Härmä, tutkimusprofessori ja Annina Ropponen, vanhempi tutkija, Työterveyslaitos

10.15 Jaloittelutauko

10.40 Minkälaista työaikalainsäädäntöä tarvitaan jatkossa vai tarvitaanko lainkaan? Millä aloilla?
Paneelikeskustelu.

Puheenjohtaja Kirsi Heikel, toimittaja, Yle

Panelisteina: kehittämispäällikkö Juha Antila (SAK), asiantuntijalääkäri Jan Schugk (EK), vastaava lakimies Jaana Meklin (Akava), digitalisti Ville Tolvanen (Digitalist Network), vanhempi hallitussihteeri Anne-Mari Mäkinen (TEM), vanhempi tutkija Mikael Sallinen (Työterveyslaitos)

11.50 Yhteenveto, Antti Koivula

12.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus on kutsuseminaari ja tällä hetkellä täynnä (30.1.2017).
>> Kutsu

Puhujat

Kirsi Ahola

psykologian tohtori, dosentti, Työyhteisö-tutkimus- ja palvelukeskuksen johtaja, johtoryhmän jäsen, Työterveyslaitos

Ahola on työterveyspsykologi, joka on työskennellyt pitkään tutkijana. Hän on tutkinut pääasiassa työhyvinvointia ja sen ongelmia, kuten työuupumusta ja masennusta. Tällä hetkellä hän johtaa työkyvyttömyyden ehkäisyyn, uudistuvaan työhön ja yrittäjyyteen sekä työtiloihin liittyviä tutkimus- ja palvelukokonaisuuksia.

Antti Koivula

TkT, pääjohtaja, professori, Työterveyslaitos

Koivula aloitti Työterveyslaitoksen pääjohtajana elokuussa 2015, mitä ennen hän johti Työterveyslaitoksen Asiakasratkaisut-yksikköä. Koivulalla on vankka johtamistausta Nokia Oyj:ltä ja kokemusta PK-yritysten kehittäjänä, neuvonantajana ja hallituksen jäsenenä. Antin mielestä työelämä on tällä hetkellä poikkeuksellisen suuren murroksen edessä, jossa voittaminen vaatii yhteistä tahtoa ja vahvaa luottamusta eri osapuolten välillä. Työn murroksessa Antti uskoo etenkin digitaalistuvan työelämän ja työkykyjohtamisen voimaan Suomen kilpailukyvyn vauhdittajana.

Tarja Kröger

OTL, VT, hallitusneuvos, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), työaikalakia uudistavan työryhmän puheenjohtaja

Kröger työlainsäädännön kokenut asiantuntija. Hän on kirjoittanut useita työoikeudellisia kirjoja mm. työsopimusoikeudesta, vuosilomalaista ja työaikalaista sekä artikkeleita mm. paikallisen sopimisen problematiikasta. Kröger on myös työtuomioistuimen jäsen.

Mikko Härmä

lääketieteen tohtori, dosentti, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos

Härmä on kokenut ja kansainvälisesti tunnettu uni- ja vuorotyötutkija. Hänen asiantuntemusalueitaan ovat erityisesti 24/7 yhteiskunta, palautuminen, ikääntyvien työurat ja tietotyö. Härmä on tehnyt paljon kansainvälistä yhteistyötä EU-tasolla ja pohjoismaissa. Härmä on tieteellisen lehden ”Scandinavian Journal of Work, Environment and Health (SJWEH)” päätoimittaja.

Annina Ropponen

terveystieteen tohtori, dosentti, vanhempi tutkija, Työterveyslaitos

Ropponen on tehnyt pitkään työkyvyttömyyseläkkeiden ja sairauspoissaolojen rekisteritutkimusta yhteistyössä Itä-Suomen ja Helsingin yliopistojen ja Karoliinisen Instituutin kanssa. Työterveyslaitoksessa hän on perehtynyt vuorotyötutkimukseen, ja erityisesti joustaviin työaikoihin ja työajan käyttöön. Ropposella on käynnissä Työsuojelurahaston rahoittama tutkimushanke asiantuntijoiden työajoista.

Panelistit

Kirsi Heikel

Paneelin puheenjohtaja Kirsi Heikel on Ylen A-studion juontaja ja toimittaja. Hänellä on tehnyt yli 20 vuotta ajankohtaisohjelmia, keskittyen politiikan ja talouden aiheisiin. Heikel on juontanut uutisten erikoislähetyksiä, puoluejohtajien eduskuntavaalivaalitenttejä, vaaliohjelmia, Ylen Aamu-tv:tä ja keskusteluohjelma A-talkia. Hän on vetänyt myös urheilun suurtapahtumien lähetyksiä, muun muassa vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa. Heikel on raportoinut myös ulkomailta.

Juha Antila

kehittämispäällikkö, SAK, mukana työaikalain uudistusta suunnittelevassa työryhmässä

Antilan päävastuualueena ovat työn tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kysymykset, SAK:n työelämätutkimuksen toteuttaminen ja kehittäminen sekä SAK:n strateginen kärkihanke Mahdollisuuksien aika. Antila vastaa myös SAK:n työaikapoliittisten linjausten kehittämisestä. Ennen SAK:ta Antila työskenteli 10 vuotta työelämän tutkijana työministeriössä ja Helsingin yliopistossa.

Jaana Meklin

vastaava lakimies, AKAVA, työaikalakia uudistavan työryhmän jäsen

Meklin on toiminut Akavassa erilaisissa edunvalvontatehtävissä vuodesta 2002. Välillä hän oli pari vuotta Rinnakkaislääketeollisuus ry:n toiminnanjohtajana, mutta palasi Akavaan. Nykyisin hän toimii vastaavana lakimiehenä pääasiallisena tehtävänään työlainsäädäntö. Maaliskuusta alkaen Meklin siirtyy Akavan jäsenliiton Suomen Farmasialiiton työmarkkinajohtajaksi.

Anne-Mari Mäkinen

vanhempi hallitussihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), työaikalakia uudistavan työryhmän jäsen

Mäkinen on työoikeuteen ja työaikoihin perehtynyt juristi, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa työoikeudesta. Innoitusta väitöskirjalleen Mäkinen kävi hakemassa Toronton yliopistosta Kanadasta pari vuotta sitten. Ennen uraansa työ- ja elinkeinoministeriössä hän on työskennellyt SAK:ssa.

Mikael Sallinen

psykologian tohtori, vanhempi tutkija, Työterveyslaitos ja tutkimusprofessori Jyväskylän yliopisto

Sallinen on kokenut unen, vireyden ja työaikojen tutkija, hän on perehtynyt liikennelääketieteeseen ja tutkinut mm. ammattikuljettajien ja lentäjien vireyttä. Työterveyslaitoksessa hän on johtanut työaikoihin ja kuljetusalaan keskittynyttä tiimiä. Sallinen on tuttu myös kolumneistaan Helsingin Sanomissa.

Jan Schugk

asiantuntijalääkäri, Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Schugk on työskennellyt EK:ssa vuodesta 2010. Sitä ennen Schukg on tehnyt pitkän työuran Nokialla työterveyslääkärinä sekä erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä. Hänen vastuullaan olivat Nokian työterveys- ja työturvallisuusasioiden kehittäminen. Sujuvasanainen Schugk on televisiostakin tuttu työelämä- ja terveysasioiden kommentaattori.

Ville Tolvanen

digitalisti, Digitalist Networkin perustaja

Suosittu konsultti, sparraaja, puhuja, hallitusammattilainen ja some-aktivisti, jolla on yli 28 000 twitter-seuraajaa. Tolvanen auttaa yrityksiä ja yhteisöjä ymmärtämään kasvun, muutoksen ja digitalisaation mahdollisuuksia. Tolvasen mielestä aktiivisessa ja rakentavassa hallitustyössä on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia yrityksille.

Lisätiedot

viestintäpäällikkö Kristiina Kulha, puh. 040 548 6914, kristiina.kulha@ttl.fi

tutkimusprofessori Mikko Härmä, puh.040 544 2750, mikko.harma@ttl.fi

Työaikasäätelyä valmisteleva työryhmä (TEM)