11.12.2018

Tiedote 41/2018

Tuore Työfysioterapian ja työterveyspsykologian hyvät käytännöt -verkko-opas kuvaa kattavasti työfysioterapeuttien ja työterveyspsykologien palveluprosessit työterveyshuollossa – työpaikkaselvityksen, toimintasuunnitelman, terveystarkastukset, työssä selviytymisen seurannan ja kuntoutukseen ohjaamisen sekä neuvonnan ja ohjauksen. Opas painottaa yhteistyön ja moniammatillisuuden merkitystä työterveyshuollossa toimittaessa. Lisäksi opas esittelee työterveyshuollon toimintaympäristöä.

Uusi suomeksi ja ruotsiksi toteutettu verkkojulkaisu sisältää ajantasaista, käytäntöön sovellettavaa tietoa ja korvaa aikaisemmat oppaat Työfysioterapia (2001) ja Työterveyspsykologia (2006). Verkko-opas on tarkoitettu työterveyshuollossa toimiville ja siihen pätevöityville työfysioterapeuteille ja työterveyspsykologeille. Materiaali sisältää tekstiosuuksien lisäksi case-kuvauksia ja laadunarviointitaulukon. Lisätietojen äärelle opas ohjaa lähdeluettelon ja linkkien avulla.

– Opasta voi käyttää myös hakuteoksena, sillä materiaalia voi lukea aihekokonaisuus kerrallaan sujuvasti ja tehokkaasti, erityisasiantuntija Johanna Koroma Työterveyslaitoksesta kertoo.

Jokainen oppaassa kuvattu prosessikappale sisältää yhteisen osuuden ja tarpeen mukaan eriytyvän osuuden työfysioterapeuteille ja työterveyspsykologeille.

– Oppaan sisältöä voi käyttää myös oman ammattiryhmän toiminnan kuvaukseen ja perusteluun, Koroma kertoo.

Oppaassa ei oteta kantaa työterveyshuollon kustannusten korvaamiseen.

Oppaan ovat kirjoittaneet Työterveyslaitoksen Työterveyshuollon pätevöittävän koulutuksen kouluttajat ttpsy, PsM Heli Hannonen, ttpsy, PsL Tiina Koivisto, tft, TtM Johanna Koroma, tft, TtM Mika Nyberg, tft, FT Merja Perkiö-Mäkelä ja tft, FT Erja Sormunen. Kirjoittajatyöryhmään ovat kuuluneet lisäksi ruotsinkielisestä käännöksestä vastannut tth, TtM Owe Österbacka ja oppaan kognitiivisen toimintakyvyn arviointi -osiosta vastannut PsT Teemu Paajanen.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija, tft, TtM Johanna Koroma, Työterveyslaitos, p. 043 825 1898, johanna.koroma@ttl.fi

työterveyspsykologi, PsM Heli Hannonen, Työterveyslaitos, p. 050 430 0166, heli.hannonen@ttl.fi

>>Työfysioterapian ja työterveyspsykologian hyvät käytännöt -verkko-opas

Tutustu myös