Aiheuttajat ja yleisyys

Kaikki asbestilaadut voivat aiheuttaa pleuran muutoksia. Plakit näkyvät keuhkoröntgenkuvissa vasta noin 20 vuoden latenssiajan jälkeen, exsudatiivinen pleuriitti voi ilmetä jo alle 10 vuoden latenssin jälkeen. Pyörötelektaasin ja viskeraalipleuran fibroosin kehittymisnopeus tunnetaan huonommin, jälkimmäinen vaatii kehittyäkseen luultavasti yhtä pitkän ajan kuin pleuran plakit.

Pleuraplakkien kehittymiseen riittää vähäisempi altistuminen kuin asbestoosiin. Asbestin aiheuttamia hyvänlaatuisia pleuran sairauksia todetaan noin 400–500 vuosittain, valtaosa näistä on pleuran plakkitapauksia.

Pitkään asbestille altistuneita Suomessa on tällä hetkellä elossa noin 50 000 – 60 000. Nykyään tehtävissä rakennusten purkutöissä asianmukaiset suojaimet oikein käytettyinä suojaavat asbestille altistumiselta, kun purkutyö tehdään asianmukaisilla menetelmillä.

Oireet

Pleuran plakit ja pyöröatelektaasit eivät yleensä aiheuta mitään oireita. Laaja-alaiset pleuran plakit ja viskeraalipleuran fibroosi voivat aiheuttaa keuhkojen toiminnan restriktiivisen aleneman, ja oireena on hengenahdistusta.

Tutkimukset

Keuhkopussin kalkkeumat näkyvät usein tavallisessa keuhkokuvassa, mutta tarkempi diagnostiikka ja viskeraalipleuran fibroosin tai pyöröatelektaasin toteaminen vaatii keuhkojen tietokonekuvausta.

Mikäli asbestille altistuneella todetaan keuhkokuvassa asbestisairauteen viittaavia löydöksiä, ovat jatkotutkimukset keuhkosairauksien tai työlääketieteen poliklinikalla aiheellisia.

Seuranta

Kohtalaisesti tai runsaasti asbestille altistuneita potilaita, joilla on todettu asbestin aiheuttamia muutoksia keuhkoissa, seurataan 3 vuoden välein keuhkosairauksien tai työlääketieteen poliklinikoilla.

Ennuste ja kuntoutus

Laaja-alaiset pleuran plakit ja viskeraalipleuran fibroosi voivat aiheuttaa pysyvän ja merkittävän keuhkojen toiminnan häiriön ja siten voi vaikuttaa työkykyyn.

Työssään asbestille altistuneelle asbestin aiheuttamat sairaudet korvataan ammattitauteina.

Kuntoutustoimenpiteet tulevat harvemmin kyseeseen kuin asbestoositapauksissa.