Kyynärvarren alueen lihaksista suuri osa kiinnittyy olkaluun alapäässä kahteen sivunastaan (epikondyli). Ulomman sivunastan tulehduksesta (lateraalinen epikondyliitti) käytetään laajalti nimitystä “tenniskyynärpää”.

Tenniskyynärpää on kiputila, joka paikantuu kyynärnivelen ulkosyrjälle, ranteen ja sormien ojentajalihasten kiinnittymiskohtaan. Olkaluun sisemmän sivunastan tulehduksessa (mediaalinen epikondyliitti, “golfinpelaajan kyynärpää”) kipu taas paikantuu kyynärnivelen sisäsyrjälle koukistajalihasten kiinnittymiskohtaan (sisempi sivunasta). Kipu ilmenee erityisesti kun lihaksia jännitetään aktiivisesti esimerkiksi puristamalla kättä nyrkkiin.

Riskitekijät

Tenniskyynärpään eli olkaluun ulomman sivunastan tulehduksen riskitekijöitä ovat erityisesti voimaa vaativat ranteen ja sormien koukistus-ojennusliikkeet ja kyynärvarren kiertoliikkeet. Riski kasvaa, kun käden suuri lihasvoiman käyttö liittyy toistuviin työliikkeisiin tai ranteen taipuneisiin asentoihin. Eräät yläraajaa rasittavat urheilulajit (esim. tennis) saattavat myös lisätä sairastumisen riskiä, joskin vapaa-ajan riskien suuruus tunnetaan huonosti verrattuna työn kuormitustekijöiden aiheuttamaan riskiin.

Oireet

Oireena on sivunastaan paikantuva kipu aktiivisen lihastyön aikana, erityisesti kun puristusote tapahtuu kyynärvarsi suorana. Diagnoosi edellyttää paikallista painearkuutta sivunastan seudussa ja kivun ilmaantumista vastustetussa ranteen ojennuksessa. Sivunastan tulehduksen diagnoosi on kliininen. Röntgenkuva ei anna oleellista lisätietoa, vaikka jänteen kiinnityskohdan alueella voi näkyä kalkkia. Erotusdiagnostisesti on tärkeintä erottaa värttinähermon syvän liikehaaran pinnetila (Frohsen oireyhtymä), jossa maksimaalinen kipukohta on kyynärvarressa sivunastaa alempana supinaattori-lihaksen reunan alla.