Ammatti-ihotaudeilla ei ole erityisiä omia tautimuotoja. Ne ovat tavallisia ihosairauksia, joita voi syntyä myös työelämän ulkopuolella. Erona on, että ammatti-ihotaudin aiheuttaja on peräisin työpaikalta.

Ammatti-ihotaudeista noin 90 % on käsi-ihottumia. Ammatti-ihotaudit ovat useimmiten kosketusihottumia (allerginen kosketusihottuma, ärsytyskosketusihottuma, kosketusurtikaria ja proteiinikosketusihottuma), joita on noin 85 % ammatti-ihotautitapauksista. Ihoinfektioita ja loiseläintauteja on noin 5 % tapauksista.

Työperäisten sairauksien rekisteriin ilmoitetaan vuosittain noin 1000 uutta ammatti-ihotautitapausta.

Ammatti-ihotaudin syntyyn vaikuttavia tekijöitä

Ammatti-ihotauteja ilmenee töissä, joissa on merkittäviä ihoa ärsyttäviä tekijöitä tai joissa ollaan tekemisissä ihokosketusallergeenien kanssa. Ammatti-ihotautien riskiammatteja ovat mm. kampaajat, terveydenhuollon ammatit, siivoojat, metalliteollisuuden, rakennusalan, ruoanvalmistuksen ja maatalouden ammatit.

Ammatti-ihotautien tärkeimpiä aiheuttajia ovat ärsytyskosketusihottumaa aiheuttava märkätyö, allergista kosketusekseemaa aiheuttavat epoksiyhdisteet, kumikemikaalit, isotiatsolinonisäilöntäaineet ja akrylaattiyhdisteet sekä kosketusnokkosihottumaa aiheuttavat lehmän epiteeli ja vehnäjauho.

Sairastumiseen vaikuttavia tekijöitä:

 • käytetyt aineet ja ainemäärät
  herkistävyys
  ärsyttävyys
 • altistumisen voimakkuus
  epäiltyjen aiheuttajien pääsy iholle
  työntekijän käyttämä aika eri työtehtävissä
  työskentelytavat
 • ihon suojaus työn eri vaiheissa
  käsineiden ja muun suojavaatetuksen soveltuvuus kyseiseen työhön
  suojamateriaalin suojauskyky käsiteltyjä kemikaaleja kohtaan
  suojainten kunto, käyttöaika sekä vaihtoväli
 • ihon pesu- ja hoitotavat
  pesukerrat
  käytetyt pesu- ja hoitoaineet
 • ihon kunto
 • yksilöllinen herkkyys.