Aikaerorasitus helpottuu, kun altistaa itseään valolle oikeaan aikaan

Osallistu
Nainen katselee hotellihuoneen ikkunasta ulos.

Ulkomaan työmatkan kesto vaikuttaa siihen, kannattaako pyrkiä säilyttämään luontainen unirytminsä vai siirtyä heti paikalliseen tahtiin. Mikko Härmä Työterveyslaitoksesta kertoo, miten aikaerorasitusta voi torjua.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan joka viides ulkomaan työmatkoja tekevä kokee, että aikaerorasitus kuormittaa häntä melko tai erittäin paljon.

Ihmisen elintoiminnot ovat tottuneet noudattamaan hyvin säännöllistä vuorokausirytmiä, joka mukautuu ympäristön erilaisiin tahdistajiin, kuten valo-pimeärytmiin. Kun lennetään aikavyöhykkeiden yli, ympäristön tahdistajat muuttuvat ja elimistö joutuu silmänräpäyksessä sopeutumaan täysin uuteen rytmiin:

”Aikaerorasitus eli jetlag on seurausta elimistön nopeasta pyrkimyksestä sopeutua ympäristöön”, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä.

Unettomuutta ja väsymystä

Aikaerorasituksen merkittävimpiä oireita ovat unettomuus ja väsymys. Nukahtaminen on vaikeaa, ja väsymys painaa työmatkalaista juuri silloin, kun vireystilan pitäisi olla huipussaan päivän kokouksia varten. Muita oireita ovat esimerkiksi päänsärky, ruoansulatusongelmat ja muistihäiriöt.

Aikaerorasituksen voimakkuuteen vaikuttavat lennon suunta, ylitettävien aikavyöhykkeiden määrä ja altistuminen vuorokausirytmejä tahdistaville tekijöille, kuten aamu- ja iltavalolle. Myös lennon vuorokaudenajalla on väliä: se vaikuttaa siihen, onko lennon aikana mahdollisuutta lepoon ja uneen.

”Koetun rasituksen määrä kuitenkin vaihtelee paljon yksilöstä toiseen”, Mikko Härmä huomauttaa.

Itään vai länteen?

Sopeutuminen uuteen aikavyöhykkeeseen on usein helpompaa länteen päin suuntautuvilla matkoilla, joilla uni-valverytmi vähitellen viivästyy. Syynä on elimistön sisäinen vuorokausirytmi, joka on todellisuudessa hieman yli 24 tuntia:

”Elimistö pyrkii jatkuvasti viivästyttämään omaa rytmiään, ja jos elimistö saisi itse päättää, heräisi se joka päivä hieman myöhemmin ja menisi vastaavasti myöhemmin myös nukkumaan”, Mikko Härmä kertoo.

Länteen päin suuntautuvilla matkoilla matkustaja kokee väsymystä valvomisesta ensimmäisinä iltoina ja sisäinen rytmi alkaa viivästyä. Herääminen tapahtuu silti usein normaalia aikaisemmin. Härmän mukaan paras aika kokouksille on vasta matkustuspäivän jälkeisenä päivänä.

Itään päin suunnatessa uni-valverytmi puolestaan aikaistuu, joten nukkumaanmenoaika koittaa totuttua aikaisemmin. Yölentojen jälkeiset iltapäivänokoset kannattaa kuitenkin idän matkoilla unohtaa, sillä muuten nukahtaminen voi olla seuraavana yönä todella vaikeaa ja unen laatu heikkoa. Itään suuntautuvilla matkoilla ihanteellinen aika kokouksille on vasta iltapäivällä.

Matkan kestolla on väliä

Ulkomaan työmatkojen kesto vaikuttaa siihen, miten matkaa kannattaa lähteä suunnittelemaan. Lyhytkestoisilla, vain 1-2 päivän matkoilla Mikko Härmä suosittelee pysymistä Suomen tai lähtömaan ajassa, jos se vain on mahdollista. Unirytmi kannattaa siis pyrkiä säilyttämään itselle luonnollisessa tahdissa. Se helpottaa palautumista myöhemmin koti-Suomessa.

”Pitkäkestoisilla eli reilun viikon matkoilla on suositeltavaa pyrkiä päinvastaisesti sopeuttamaan vuorokausirytmi heti uuden paikkakunnan tahtiin”, Härmä sanoo.

Valo on sopeutumisprosessissa tärkeä tahdistaja, sillä valolle oikeaan aikaan altistuminen voi edistää sopeutumista, kun taas väärään aikaan altistuminen hidastaa sitä.

Härmän mukaan ei pidä huolestua, vaikka väsymys ei heti laantuisikaan: yleensä kestää jopa viikon ennen kuin rytmi on käytännössä tahdistunut. Itään päin lennettäessä sopeutumista voi helpottaa jo etukäteen siirtämällä omaa rytmiään 1-2 tuntia aikaisemmaksi vajaa viikko ennen matkaa.

Varaa aikaa palautumiseen

Raskaan työmatkan jälkeen palautuminen on kaiken A ja O. Työmatkasta palautumiseen onkin suositeltavaa varata hyvin aikaa, eikä aikataulua kannata buukata täyteen heti koneen laskeuduttua.

Myös työnantajan kanssa voi yrittää neuvotella palautumista helpottavista keinoista, kuten matkan jälkeisestä etäpäivästä tai kevennetystä työajasta.

Esimies ja työntekijä voivat tarpeen mukaan keskustella matkustusajan käytöstä työaikana. Lennot kuluvat näppärästi työn parissa, ja työntekijää voisi motivoida tieto siitä, ettei lentoihin uppoava aika ole pois omasta vapaa-ajasta.

Mikko Härmä ehdottaa, että työnantaja voisi järjestää rentoutumista ja palautumista opettavia kursseja paljon matkustaville työntekijöille.

Näillä keinoilla voit itse torjua aikaerorasitusta:

 1. Valitse tarpeisiisi sopiva hotelli. Unen laadun kannalta on tärkeää, että hotelli on ilmastoitu ja rauhallinen.
 2. Hae helpotusta lentokoneessa istumiseen. Ihmistä ei ole tehty istumaan, ja siksi pitkät lennot ovat fyysisesti rasittavia. Tukisukat, jumppa ja venytykset toimivat ensiapuna rasitukseen.
 3. Siirrä kello tulevaan aikaan jo lentokoneessa. Näin vältyt sekaannuksilta ja nopeutat sopeutumistasi.
 4. Altistu valolle oikeaan aikaan. Valolle altistuminen oikeaan aikaan helpottaa sopeutumista pitkäkestoisilla työmatkoilla. Esimerkiksi New Yorkissa auringonvalolle altistuminen kello 15:n ja 21:n välillä edistää sopeutumista. Valoa tulisi vastaavasti välttää kello 23-05. Idässä, Tokiossa matkustajan kannattaa nauttia valosta kello 12-18 ja pyrkiä välttämään sitä aamuauringon aikaan kello 04-10.
 5. Lähde liikkeelle. Rentouttava liikunta 3-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa helpottaa nukahtamista. Pienikin kävelylenkki tekee hyvää.
 6. Vältä kahvin juomista iltaisin. Liiallinen kahvin juominen vaikuttaa unen laatuun. Kofeiinia voi nauttia päivisin, ja se helpottaa väsymystä erityisesti itälentojen jälkeen.
 7. Tahdista ruokarytmisi paikalliseen aikaan. Unen kannalta on tärkeää, ettei yöllä herää kovaan nälkään. Muista iltapala.
 8. Käytä tarvittaessa melatoniinia. Erityisesti idän matkoilla melatoniinia kannattaa hyödyntää, jos lampaiden laskeminen ei tehoa.
 9. Tunnista omat rentoutumiskeinosi. Unen saamiseen vaikuttavat myös mielessä pyörivät ja stressaavat asiat. Rentoutuminen itselle mieleisellä tavalla auttaa irrottamaan ajatukset työasioista. Pakkaa laukkuun työläppärin lisäksi mukaansatempaava romaani ja mukavat vaatteet, jotka mahdollistavat joogan tai meditaation.

 

Jutun yhtenä lähteenä on käytetty opaskirjaa Työmatkalla maailmalla (Työterveyslaitos, 2015), jonka kirjoittajat ovat työterveyshuollon ja organisaatiopsykologian ammattilaisia.

Laura Nousiainen

Toimituksemme suosittelee

Tutustu myös:
Kommentointi (0)

Mitä ajatuksia juttu herätti? Osallistu keskusteluun tässä.

Ei vielä yhtään kommenttia.

Tuoreimmat jutut

Harria ei ole vähään aikaan näkynyt kahvihuoneessa, eikä yleensä puhelias Karoliina ole jakanut kuulumisiaan. Entä Silja ja Mari, miksiköhän he tuntuvat niin nenäkkäästi kommentoivan toistensa sanomisia?

Mihin se ennen niin hyväntuulinen ja nauravainen työporukka on kadonnut, esimies miettii. Viime aikoina ei tosiaan ole näkynyt innostusta, ja tiimipalavereissa on oltu vaisuja.

Esimies päättää kurkata työtuntien seurantajärjestelmästä saldokertymät: Oho! Suurimmalla osalla tunnit paukkuvat. Jääköhän työntekijöille tarpeeksi aikaa palautumiseen ja omaan arkeen?

Nyt huolestuttaa.

Ota puheeksi huomiot ja huolet

Kun esimies tai yrityksen HR-vastaava huomaa selviä kuormituksen merkkejä työntekijöissä, hän kokee helposti avuttomuutta. Mitä pitäisi tehdä?

Työstä palautumista ja sen tukemista tutkinut johtava asiantuntija Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta neuvoo, että ensimmäiseksi esimies voisi listata havaintonsa ja huolensa.

Niiden kerääminen konkretisoi tilannetta ja tuo kokonaisuutta näkyväksi. Seuraava tärkeä askel on ottaa asia puheeksi.

”Esimies voisi yhteisessä palaverissa kertoa henkilökunnalle huomionsa ja huolensa. Kannattaa ottaa koko porukan yhteiseksi keskustelunaiheeksi, miten tilannetta voisi lähteä purkamaan”, Laitinen sanoo.

”Hyvä lähtökohta on miettiä, millaista ja miten työtä juuri meidän työpaikallamme tehdään. Se nimittäin vaikuttaa siihen, miten toimimalla kukin edistää parhaiten palautumista jo työpäivän aikana. Yhteinen keskustelu lisää ymmärrystä omasta ja muiden tilanteesta.”

Vaativat työt ja kiire kuormittavat

Työpaikalla kannattaa etsiä yhteisiä keinoja parempaan palautumiseen ja terveyden edistämiseen erityisesti, kun

 • työhön liittyy paljon vaativia työtehtäviä, haastavia ihmissuhteita ja kiirettä
 • työhön sisältyy runsaasti haastavia asiakas- tai vuorovaikutustilanteita
 • työssä on jatkuvasti vaikeita ja monimutkaisia tilanteita
 • työt kasaantuvat ja ruuhkautuvat.

Kun työpaikan tilanne on tunnistettu, keinoja on helpompi etsiä. Jokainen työntekijä voi tehdä paljon itse, mutta esimiehellä ja koko työyhteisöllä on tärkeä rooli työstä palautumisessa.

Jaana Laitisen mukaan työpaikan keinot tukea työstä palautumista kulkevat kolmea polkua pitkin: Ensinnäkin vaikutetaan työn kuormitustekijöihin. Toiseksi vahvistetaan voimavaratekijöitä ja kolmanneksi tunnistetaan ja toteutetaan palautumisen keinoja työssä ja vapaalla.

Valmennus tukee palautumista

Työterveyslaitoksen Virtaa palautumisesta -verkkovalmennus on yksi kätevä apukeino palautumisen tukemiseen ja kuormituksen ehkäisyyn työpaikalla. Jaana Laitinen on yksi valmennuksen suunnittelijoista.

”Verkkovalmennus motivoi ja ohjaa yksilöä myönteisellä tavalla muutokseen ja parempaan palautumiseen. Siinä otetaan huomioon muun muassa ajankäyttö, uni, ravinto, stressi, liikunta ja alkoholi”, Laitinen kertoo.

Hänen mukaansa verkkovalmennus haastaa yksilön lisäksi koko työyhteisön. Palautumista tukevia keinoja työpaikalla ovat esimerkiksi tauoista huolehtiminen, työn organisointi, häiriötekijöihin puuttuminen, liikunnan edistäminen ja terveellinen ruokailu.

”Korostan mielelläni yhteisöllisyyttä ja yhteisön tukea. On tärkeää miettiä yhdessä, mikä juuri meidän työpaikallamme edistäisi jaksamista, ja sitten tsempata yhdessä toinen toistaan. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sopimusta siitä, että ruoka- ja kahvitauoille ei aikatauluteta kokouksia.”

Kuulumisten vaihto on arvokasta

Joskus työkuormitusta on mahdotonta vähentää ainakaan heti. Siinä tilanteessa Jaana Laitinen neuvoo kiinnittämään erityistä huomiota yhteisiin taukoihin ja kuulumisten vaihtoon – siihen, että asioista ylipäätään puhutaan.

Ja toki työntekijöiden hyvään palautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota aina, vaikka kuormituksen merkkejä ei selvästi näkyisikään. Jo työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan ehkäisemään terveyttä vaarantavaa kuormitusta.

Ensimmäiseksi esimiehen kannattaa hengittää rauhassa ja ajatella. Mistä oikein on kyse, kun työntekijä puhuu ja toimii näin?

Esimiehenä saattaa kokea kiukkua ja epäoikeudenmukaisuutta, kun on itse yrittänyt saada asioita kuntoon ja lopputuloksena on syytöksiä. Omat ajatukset ja tunteet kannattaa käydä läpi ennen kuin lähtee vastaamaan viesteihin.

Esimiehen vastuuseen kuuluu puuttua toimintaan, joka haittaa tai vaikeuttaa työntekoa. Työpaikan yhteiset toimintatavat koskevat kaikkia, ja jokaisella työntekijällä on oma vastuunsa ylläpitää toimivaa työilmapiiriä. Yksi työntekijä ei voi toimia omien sääntöjensä mukaan – etenkään, kun monet työt vaativat onnistuakseen yhteistyötä.

Virallisemmin sanottuna esimiehellä on työnjohto-oikeus. Kun työyhteisön ongelmia käsitellään yhdessä, niin se ei ole kiusaamista, vaikka asioihin puuttuminen tuntuisi jostakusta työntekijästä ikävältä.

Kiusaaminen on toistuvaa ja pitkään jatkuvaa loukkaamista, häirintää, eristämistä tai muuta kielteistä käyttäytymistä. Jos esimies puuttuu työsuoritukseen asiallisesti, niin sen kutsuminen kiusaamiseksi on asioiden hämärtämistä.

Esimiehen ei tarvitse sietää uhkailua. Esimiehen ei myöskään pidä lopettaa epäkohtiin puuttumista sen takia, että joku uhkailee valittavansa.

Työntekijällä on oikeus tehdä ilmoitus epäasiallisesta kohtelusta, ja silloin asioiden selvittäminen etenee organisaation toimintamallien mukaisesti. Jos ilmoitus kohdistuu omaan esimieheen, niin asian käsittelee esimiehen esimies. Joskus lopputulos voi olla, että ilmoitus on aiheeton. Jos aiheettomia ilmoituksia tehdään toistuvasti, myös se voi olla epäasiallista toimintaa.

Viisas esimies pysähtyy kuitenkin miettimään, miten voisi parantaa keskusteluyhteyttä työntekijän kanssa, vaikka työntekijä uhkailisi valituksen tekemisellä. Miten asioita voidaan käsitellä yhdessä työlähtöisesti ja ratkaisuja hakien? Onko työpaikan toimintatavat luotu yhdessä keskustellen niin, että kaikilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa?

Yksin ei tarvitse jäädä. Esimiehellä kannattaa olla keskustelukumppani, jonka kanssa voi puida myös hankalia kysymyksiä. Omasta jaksamisesta on hyvä huolehtia.

Sosiaaliset taidot tarkoittavat, että ihminen pystyy käyttäytymään sosiaalisissa tilanteissa asiallisesti ja ystävällisesti silloinkin, kun ne herättävät tunteita. Taitoihin kuuluu kyky ilmaista itseään, ottaa kontaktia ja kuunnella toista.

”Pelkästään se, että puhuu paljon, ei tee kenestäkään sosiaalisesti taitavaa. Vaikka itsellä on kova tarve puhua, kontakti voi olla yksisuuntainen. Ilman muiden kuuntelemista kyse ei edes ole vuorovaikutuksesta”, sanoo työterveyspsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitoksesta.

”Joku hiljaisempi taas saattaa nauttia muiden seurasta ja olla hyvinkin sosiaalinen.”

Omassa työssään Hannonen on nähnyt sosiaalisten taitojen puutetta esimerkiksi selvitellessään työyhteisöjen ristiriitoja:

”Yksi työyhteisön jäsenistä ei esimerkiksi hahmota, miten hänen puhetapansa vaikuttaa työkavereihin. Hän katsoo oikeudekseen opastaa muita omasta mielestään rehellisesti ja suorasanaisesti. Muut kokevat sen tylyksi ja loukkaavaksi.”

Takatoimistosta ryhmätyöhön

”Sosiaalisuus” liittyy myös ihmisen persoonallisuuden piirteisiin. Ekstrovertti suuntautuu ulospäin ja saa voimavaroja yhteisestä toiminnasta. Introvertti puolestaan saa voimaa omasta sisäisestä maailmastaan ja voi jopa kuormittua liiallisesta sosiaalisesta elämästä.

”Kukaan ei ole puhtaasti joko ekstrovertti tai introvertti. Kyse on pikemminkin jatkumosta, jonka eri kohtiin ihmiset sijoittuvat”, Heli Hannonen huomauttaa.

Työelämän muutokset kohtelevat ekstroverttejä ja introverttejä eri tavoin. Yksi esimerkki on siirtyminen avonaisiin työtiloihin ja monitilatoimistoihin:

Avotoimisto ei välttämättä ole mieluisa ympäristö sille, joka saa voimavaroja hiljaisuudesta ja kaipaa rauhaa. Avotilassa viihtyy paremmin työntekijä, joka nauttii puheensorinasta ja siitä, että ihmisiä on koko ajan saatavilla.

”Ennen vanhaan ne, jotka eivät olleet luontevia vuorovaikutuksessa, saattoivat työskennellä itsekseen takatoimistossa. Nykyisin on vaikea löytää ihan yksin tehtävää työtä. Ryhmätyö ja verkostoissa tehtävä työ ovat lisääntyneet.”

”Mitä haluan saada sanotuksi?”

Vaikka persoonallisuuspiirteet ovat ainakin osittain synnynnäisiä, sosiaalisia taitoja on mahdollista harjoitella ja oppia. Jos esimerkiksi kokee, että omat ideat jäävät palavereissa esittämättä tai ettei keskusteluissa keksi mitään sanottavaa, tilanteeseen on hyvä valmistautua etukäteen.

”Ennen palaveria voi pohtia, minkä asian ainakin haluaa saada sanotuksi. Sitten ajatuksensa voi muotoilla vaikka lunttilapulle. Keskustelutilanteisiin taas voi miettiä muutaman fraasin, jotka helpottavat jutun juuren löytämistä”, Heli Hannonen vinkkaa.

Jos kuuluu niihin, joiden vuorovaikutus menee helposti pelkäksi puhumiseksi, kannattaa tietoisesti rauhoittua ja keskittyä kuuntelemaan.

Työn vaatimukset ratkaisevat

Heli Hannosen mielestä sosiaalisten taitojen minimitaso työelämässä on se, että kykenee omien työtehtäviensä vaatimaan yhteistyöhön.

”Sen verran sosiaalisuutta ja käytöstapoja jokaisella pitää olla, että pystyy tervehtimään aamuisin, sanomaan tarvittaessa kiitos ja ole hyvä, vastaamaan kun kysytään. Tärkeintä kuitenkin on, että työt saadaan hoidetuksi.”

Jos oman työn edellyttämät sosiaaliset perustaidot ovat kunnossa, monenlaisilla ominaisuuksilla ja tyyleillä pärjää. Se, nauttiiko enemmän seurasta vai yksinäisyydestä, ei ole sinänsä hyvä tai huono asia.

Työn vaatimukset ratkaisevat. Vaativaa asiakastyötä tekevä tarvitsee erilaiset vuorovaikutustaidot kuin vaikka koodaaja, joka työskentelee pääasiassa itsekseen.

Saman ammattiryhmän sisälläkin on erilaisia työnkuvia, joissa valttia ovat erilaiset ominaisuudet. Hannonen ottaa esimerkiksi lääkärit: neurokirurgi ei välttämättä tarvitse samanlaisia sosiaalisia taitoja kuin työterveyslääkäri tai psykiatri.