”Ajoi ruohonleikkurilla puun ali ja oksa tökkäsi silmään”

Miten kesätyöntekijät perehdytetään teidän työpaikallanne? Tuntevatko he työn vaarat? Käyttävätkö he suojaimia ja ovatko työvaatteet oikean kokoisia?

Ampui naulapyssyllä sormeen.” ”Maalia roiskahti oikeaan silmään.” ”Saanut palovamman kuumasta rasvakeittimestä.” ”Leikkasi veitsellä kumimattoa poikki, veitsi lipsahti ja teki haavan vasempaan käsivarteen.” ”Sorvatessa hanska jäi kiinni ja veti sormet koneeseen.”

Nämä ovat esimerkkejä tapaturmista, joita nuorille työntekijöille on sattunut kesäaikaan. Kesätyöntekijöiden tulo työpaikoille näkyy tapaturmatilastoissa:

”Suuri osa 15–19-vuotiaiden työpaikkatapaturmista sattuu nimenomaan kesäkuukausina. Kesä korostuu onnettomuustilastoissa aina 25 ikävuoteen asti”, sanoo Tapaturmavakuutuslaitosten liiton työturvallisuuspäällikkö Janne Sysi-Aho.

Työterveyslaitoksen asiantuntija Susanna Mäki muistuttaa työnantajia siitä, että heillä on velvollisuus perehdyttää kesätyöntekijänsä:

”Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä huomioon ottaen työntekijän ammatillinen osaaminen ja työkokemus.”

"Tässä on suojaimet – pidä näitä"

Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu myös antaa työntekijän käyttöön työssä tarvittavat suojaimet, joilla tapaturman tai sairastumisen vaaraa voidaan ehkäistä.

Susanna Mäen mukaan nuoret eivät välttämättä tiedä, mitä työssä voi sattua ja miksi suojaimia pitää käyttää. He eivät myöskään kehtaa kysyä, miten suojaimia käytetään.

”Ei siis riitä, että sanotaan: Tässä on suojaimet – pidä näitä.”

Tapaturmia nuorille työntekijöille ovat aiheuttaneet muun muassa hiomalaikka, kulmahiomakone, rullauskone ja betonisekoitussäiliö. Turma voi johtua esimerkiksi siitä, että vaate tai käsine on jäänyt kiinni pyörivään laitteeseen.

”Suojakäsineiden sekä työ- ja suojavaatteiden pitää olla työntekijälle oikean kokoisia. Koneisiin takertumista estää myös se, että työtakkien hihat puetaan käsineiden tai rannekkeiden alle”, Mäki neuvoo.

Suojaan auringonpaahteelta

Ulkotöissä on tärkeää suojautua auringon UV-säteilyltä. Parasta on käyttää vaatetusta, joka peittää ihon mahdollisimman hyvin, mutta ei estä hien haihtumista. Kasvot, niska, kaula ja korvat on syytä suojata lierihatulla tai lippalakilla. Taukojen ajaksi on hyvä tarjota mahdollisuus päästä varjoon.

Aurinkoisella säällä silmiin kohdistuu paljon UV-säteilyä. Se vaikuttaa merkittävästi harmaakaihin syntyyn, joten silmät kannattaa suojata oikein.

Hyvät aurinkolasit suodattavat tehokkaasti UV-säteilyä ja häikäisevää valoa, mutteivät heikennä näöntarkkuutta. Ne suojaavat silmät myös sivulta tulevalta säteilyltä.

Aurinkolasien kehyksen merkintä UV 100 % tai UV 400 tarkoittaa, että linssit suodattavat UV-säteilyn kokonaan.


Tapaturmakuvausten lähde: Tapaturmavakuutuslaitosten liitto

Marja Sarkkinen

Jaa sisältö somessa!