Auta aivojasi etätyössä – keskity yhteen asiaan kerrallaan

Osallistu

Kun etätyöstä on kertynyt kokemusta, on hyvä tarkastella työtapoja: Mikä toimii? Mikä kuormittaa aivoja turhaan? Nämä kuusi keinoa saavat etätyön luistamaan.

Jatkuvaan etätyöhön siirtyminen on ollut iso muutos niilläkin työpaikoilla, joissa etätyötä on tehty pitkään, sanoo kehittämispäällikkö Tiina Heusala Työterveyslaitoksesta.

Heusala vetää sujuvan aivotyön valmennuksia työyhteisöissä ja toimii tuotevastaavana Sujuva aivotyö -verkkokoulutuksessa. Hänen mukaansa työpaikoilla nousevat nyt esiin etätyöhön liittyvät asiat:

”Moni kaipaa yhdessä tekemistä työkaverien kanssa. Työpaikan sähköisistä kanavista tulvivat viestit keskeyttävät työtä, ja palaverikäytännöissä on parannettavaa.”

Nämä kuusi keinoa auttavat etätyöntekijää ja työyhteisöä keventämään aivokuormaa ja tekemään työstä sujuvampaa:

1. Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Etätyössä monet toimistoympäristölle tyypilliset keskeytykset jäävät pois, mutta itsensä keskeyttäminen voi lisääntyä. Onko tapanasi selailla jatkuvasti puhelinta? Vilkuiletko tiuhaan sähköpostia, Teamsia, sosiaalista mediaa tai intraa?

Tehtävästä toiseen hyppiminen tekee työstä tehotonta ja kuormittaa. Keskity vain yhteen asiaan kerrallaan. Voit harjoitella sitä Pomodoro-tekniikalla, jossa keskitytään tietyn tehtävän tekemiseen 25 minuutin rupeamissa.

Sulje työpaikan sähköiset viestikanavat, kun teet keskittymistä vaativaa työtä. Muuten huomiosi siirtyy vähän väliä viesteihin ja keskusteluihin. Valitse esimerkiksi Teamsissa ja Skypessä Älä häiritse -tila. Silloin työkaveritkin osaavat antaa sinulle työrauhaa.

Varaa kalenteristasi ajat, jolloin käyt läpi viestit eri kanavista. Voit tehdä sen vaikka aamulla, ennen lounasta ja työpäivän päätteeksi. Sopikaa työyhteisön kesken, miten otatte yhteyttä kiireellisissä asioissa.

2. Pidä taukoja pitkin päivää

Jämähdätkö kotitoimistossa koneen äärelle? Työpaikalla tauoista muistuttavat työkaverit, jotka ovat lähdössä lounaalle tai kahville. Etätyössä tauot jäävät helposti pitämättä, mikä heikentää vireystilaa.

Kun vireystila heikkenee, ajatukset kiertävät samaa rataa ja ongelmanratkaisukyky kärsii. Lyhyet mikrotauotkin auttavat. Nouse ylös tuolista, hae kahvia, liikuskele vähän. Vielä parempi, jos käyt kävelemässä korttelin ympäri.

3. Pysykää työyhteisönä etätyössäkin

Työn tekeminen yhdessä on monelle voimavara, joka innostaa ja auttaa jaksamaan. Etänä töitä tehdään yleensä paljon itsenäisemmin kuin toimistolla. Se muuttaa tiimityön luonnetta, ja tunne porukkaan kuulumisesta voi pahimmillaan kadota.

Yhteisten toimintatapojen ja ohjeiden merkitys korostuu. Saavatko teillä kaikki sen tiedon, jota he tarvitsevat oman työnsä edistämiseen?

Huolehtikaa siitä, että pysytte työyhteisönä. Olkaa toisillenne tavallistakin ystävällisempiä. Yksinäisyyden kokemusta lievittävät erilaiset kohtaamiset:

Tarvitaan tilaisuuksia esittää kysymyksiä, ideoida ja työstää jotain tehtävää yhdessä eteenpäin. Tarvitaan juttuhetkiä, joissa vaihdetaan kuulumisia. Jos olet tottunut käymään kahvilla tietyn työkaverin kanssa, kutsu hänet kahvittelemaan kanssasi virtuaalisesti.

4. Erottakaa rupattelu ja tiukka asia

Osa ihmisistä ei halua, että samassa palaverissa on sekä tiukkaa työasiaa että kuulumisten vaihtamista isolla joukolla.

Jos oma päivä on kiireinen ja palaverilta odottaa päätöksiä tai ratkaisua johonkin oman työn kannalta keskeiseen ongelmaan, on turhauttavaa kuunnella rupattelua lemmikkieläimistä. Sellainen palaveri vain lisää kuormitusta ja herättää ärtymystä – vaikka työkaverit ja lemmikit olisivatkin ihania.

Varatkaa erityyppiseen keskusteluun eri foorumit. On hyvä tietää, millaiseen palaveriin on menossa. Kirjoittakaa jo kalenterikutsuun, onko kyse projektin suunnittelusta, yhteisestä keskustelusta, päätösten tekemisestä tai yksisuuntaisesta tiedottamisesta.

Jos muistiinpanoja ei tarvitse tehdä, osallistuja voi lähteä palaverin ajaksi ulkoilemaan.

5. Kokeilkaa työrauhatuntia tai palaveritonta päivää

Keskustelkaa porukalla siitä, miten työnteko sujuu. Haluaisitteko kokeilla jotain uutta toimintatapaa?

Esimerkiksi keskittymisrauhaa voi järjestää sopimalla työrauhatunnista tai palaverittomasta viikonpäivästä.

Työrauhatuntia vietetään vaikkapa tiistaisin kello 9–10 ja torstaisin kello 14 –15. Silloin kaikki keskittyvät oman työnsä tekemiseen. Palavereita ei pidetä eikä työkaveria lähestytä kysymysten kanssa.

Työterveyslaitoksen aivotyötiimi on sopinut palaverittomasta perjantaista. Sopimus on pitänyt aika hyvin.

Oleellista on, että työyhteisö suunnittelee kokeilun tarkasti. Ideoikaa ja sopikaa, mitä toimintatapaa lähdette kokeilemaan. Kauanko kokeilu kestää? Milloin pidätte palaverin, jossa arvioitte kokemuksia ja päätätte jatkosta?

6. Järjestäkää aikaa perehdytykseen

Jos saatte uuden työkaverin, suunnitelkaa perehdytys huolellisesti ja varatkaa siihen tavallista enemmän aikaa. Monilla työpaikoilla on huomattu, että etätyötilanteessa perehdytys tahtoo kärsiä.

Älkää jättäkö tulokasta yksin. Tarvitaan useita kohtaamisia, jotta hän pääsee osaksi työyhteisöä ja saa myös hiljaista tietoa.

Marja Sarkkinen MaSarkkinen

Työterveyslaitoksen sisältöä
Kommentointi (0)

Mitä ajatuksia juttu herätti? Osallistu keskusteluun tässä.

Ei vielä yhtään kommenttia.

Tuoreimmat jutut

Siinä olisi työyhteisö, jossa voisit viihtyä. Tämä vinkki sai Pauliina Mattila-Holapan hakeutumaan Työterveyslaitokseen jo opiskeluaikana. Hän opiskeli psykologiaa ja sai vinkin harjoittelun ohjaajalta yliopistossa.

”Minulla oli tapana paneutua perusteellisesti kaikenlaisiin ilmiöihin. Ehkä siksi tutkimustyön nähtiin sopivan minulle.”

Ohjaaja oli oikeassa. Vanhempi asiantuntija Mattila-Holappa on viihtynyt työpaikassaan yhteensä 15 vuotta, eri jaksoissa. Hänelle on ominaista jäsentää monimutkaisia, vaikeaselkoisia ilmiöitä, jotka liittyvät työelämään ja mielenterveyteen.

Tavoitteena on tarjota työpaikoille keinoja, jotka edistävät sekä mielen hyvinvointia että työn sujumista. Sitä työtä hän tekee usein psykologi Elisa Valtasen kanssa.

Yhteistyö alkoi työn muokkaus -oppaasta

Ensimmäisenä opiskeluvuotena kauppakorkeakoulussa Elisa Valtaselle kirkastui, mikä häntä kiinnostaa: työhyvinvointi ja hyvä johtaminen. Hän opiskeli sekä kauppatieteiden maisteriksi että psykologiksi.

Työterveyslaitoksessa hänen tehtäviinsä on kuulunut muun muassa konsultointia, koulutusta, sparrausta ja valmennusta.

Työparin yhteistyö alkoi hankkeesta, jossa tehtiin opas työn muokkaukseen. Se keskittyy tilanteeseen, jossa mielenterveyden häiriö vaikuttaa työkykyyn. Nyt meneillään on neljäs yhteinen projekti.

Kaksikko on lähestynyt mielen hyvinvoinnin teemaa monesta näkökulmasta. Esimerkiksi Hyvän mielen työpaikka -verkkomateriaali antaa esihenkilöille keinoja mielenterveyden edistämiseen työpaikalla.

Työpariin voi luottaa kaikissa tilanteissa

Pauliina Mattila-Holapan toimipaikka on Helsingissä, Elisa Valtasen Turussa. He ovat myös eri yksiköistä. Kiinnostuksen kohteissa on paljon samaa, kuten esihenkilöiden ja työntekijöiden vuorovaikutus.

Työparin yhteistyö perustuu luottamukseen:

”Uusissakin tilanteissa voin luottaa siihen, että työskentelemme samaan suuntaan. Pauliina edustaa tutkijan näkökulmaa, minä olen enemmän kehittäjä. Täydennämme toisiamme.”

”Minulle tulee Elisan kanssa aina turvallinen olo. Hänellä on myönteistä energiaa ja taitoa viedä asioita käytäntöön.”

Mattila-Holappa toimii usein projektipäällikkönä. Työkaveri tuntee hänet siinäkin roolissa:

”Pauliinan tapa vetää projekteja on selkeä ja levollinen. Asiat edistyvät ilman turhaa hötkyilyä. Kaikki tietävät, missä mennään”, Valtanen kuvailee.

Voimistelu irrottaa ajatukset työstä

Työpari suhtautuu työhönsä tavoitteellisesti, mutta rennon luottavaisesti. Molemmat pystyvät elämään sen kanssa, että jokin asia on keskeneräinen, ennen kuin kokonaisuus hahmottuu. Haasteet virittävät, mutta onnistumisen pakkoa he eivät koe. Urheilutaustalla on osuutta asiaan.

Voimistelu on kuulunut Pauliina Mattila-Holapan elämään siitä lähtien, kun hän kolmevuotiaana meni satujumppaan. Se vaihtui ensin telinevoimisteluun ja sitten tanssilliseen voimisteluun.

”Nykyisin esiinnyn tanssillisen voimistelun näytöksissä. Joskus kilpailenkin ja osallistun voimistelun kansainvälisiin suurtapahtumiin. Olen mukana pitkän linjan voimistelijoiden ryhmässä.”

Harrastus auttaa häntä irrottautumaan työstä – niiden monimutkaisten ilmiöiden pohtimisesta. Siihen ei riittäisi pelkkä metsässä kävely.

”Voimistelumaailmassa minun ei tarvitse vastata kokonaisuudesta. Olen koreografin materiaalia ja saan eläytyä erilaisiin rooleihin.”

Juoksemiseen tuli fyysinen kaipuu

Elisa Valtanen harrasti lapsena ja nuorena pika- ja aitajuoksua. Yhdeksän vuotta sitten hän palasi lajien pariin, aikuisyleisurheilijaksi.

”Minulla oli pitkään sellainen olo, että pitäisi päästä juoksemaan kovaa. Siihen tuli oikein fyysinen kaipuu.”

Varsinkin aitajuoksu auttaa stressinhallinnassa. Laji vaatii täydellistä keskittymistä siihen, mitä on tekemässä. Urheilijoiden porukassa Valtanen nauttii liikunnan riemusta ja kehon haastamisesta.

”Toisia tsempataan ja myös pettymykset jaetaan. Kaikki treenaavat tosissaan, mutta se ei kuitenkaan ole liian vakavaa.”

Lisää työkaluja mielenterveyden tueksi

Syksyllä 2021 julkaistaan Mielenterveyden tuen työkalupakki, joka tarjoaa mielen hyvinvointia vahvistavia työkaluja työpaikoille ja työterveyshuolloille. Se on osa Työelämän mielenterveysohjelmaa.

Työkaluja on yhdeksän. Elisa Valtanen on mukana niistä kahdessa: Hyvän mielen työpaikka -esihenkilövalmennuksessa sekä Liike ja mieli -osiossa. Vapaa-ajallaan hän toimii psyykkisenä valmentajana urheilijoille ja valmentajille.

”Liikunta ja mielenterveys ovat yksi asia, jota haluan työelämässä edistää”, Valtanen sanoo.

Pauliina Mattila-Holappa tarkasteli väitöstutkimuksessaan mielenterveyden häiriöistä johtuvaa nuorten aikuisten työkyvyttömyyttä. Nyt hän on mukana muun muassa tutkimushankkeessa Mitä jos mielen hyvinvointia rakennettaisiin uudestaan?. Sekin liittyy nuoriin aikuisiin.

”Minua kiinnostaa, miten pinnalle noussut keskustelu mielenterveydestä heijastuu työpaikolle ja esimerkiksi siihen, mitä esihenkilöiltä odotetaan.”

Kuva: Sirpa Levonperä

Tunnistatko oman ammattisi vaatimukset? Tiedätkö, mikä työssäsi kuormittaa? Otatko nämä tiedot huomioon? Toimitko terveyttä ja työkykyä vahvistavalla tavalla niin töissä kuin vapaalla?

Jos vastasit kysymyksiin ”kyllä”, sinulla on hyvä työkyvyn lukutaito.

Työkyky tarkoittaa ihmisen voimavarojen suhdetta työn vaatimuksiin. Työkyvyn lukutaito on uudempi käsite.

Muutama vuosi sitten Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jaana Laitinen ehdotti, että työkyvyn lukutaito otettaisiin mukaan hänen tutkimusryhmänsä silloiseen hankkeeseen.

Lähtökohtana oli terveyden lukutaito -käsite, joka on kehitetty terveyden edistämiseen. Laitinen kollegoineen määritteli, että työkyvyn lukutaito on laajempi käsite. Se sisältää myös työn, ammatin, niiden vaatimukset työkyvylle, työolot ja ihmisen toiminnan työkykynsä ylläpitämiseksi.

Unen vaaliminen on työkykyteko

Mitä työkyvyn lukutaito käytännössä tarkoittaa vaikkapa asiantuntijan työssä?

Jaana Laitisen mukaan asiantuntijatyö vaatii esimerkiksi virkeyttä, hyvää keskittymiskykyä, isojen kokonaisuuksien hallintaa ja uuden oppimista. Aikapaine, keskeytykset ja tietotulva kuormittavat ja stressaavat.

Aivot pysyvät virkeinä, kun nukkuu riittävästi. Stressi häiritsee unta. Jos ihminen jatkuvasti nukkuu huonosti, hänen luovuutensa ja toimintakykynsä eivät ole parhaimmillaan.

”Työkyvyn lukutaidon kannalta tärkein juttu asiantuntijalle voi olla se, että hän panostaa uneen – antaa sille aikaa, rentoutuu hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja rauhoittaa myös työpäiviään”, Laitinen sanoo.

Keinoja työpäivän rauhoittamiseen ovat taukojen pitäminen, yhden asian tekeminen kerrallaan ja se, että pyytää tarvittaessa apua työkavereilta.

Vahvista niitä lihaksia, joita työ vaatii

Fyysisesti raskaassa työssä työkyvyn lukutaito voi liittyä esimerkiksi siihen, millaista liikuntaa harrastaa.

”Tutkimusten mukaan fyysisesti raskaan työn tekijät hyötyvät eniten sellaisesta liikunnasta, joka on räätälöity heille työn ja ammatin vaatimusten mukaan. Kannattaa vahvistaa niitä lihaksia, joita kyseinen työ vaatii”, Jaana Laitinen kiteyttää.

Kätilö tarvitsee voimaa varsinkin yläraajoihin ja yläselkään. Siivoojan on hyvä vahvistaa lihaksia ja kestävyyskuntoa. Rakennustyöntekijä hyötyy tasapainon treenaamisesta ja käsivoimien vahvistamisesta.

Työkyvyn lukutaidossa ei ole kyse pelkästään elintavoista. Sosiaali- ja terveysalalla ja opettajan työssä on paljon psykososiaalista kuormitusta. Silloin ”lihaksien” vahvistaminen voi tarkoittaa, että käsittelee säännöllisesti tunteitaan.

Työn näkökulma terveystarkastuksiin

Jaana Laitinen korostaa työterveyshuollon roolia työkyvyn tukemisessa. Työterveyshuollon terveystarkastuksissa työn näkökulma saisi olla punaisena lankana.

”Ajatellaan vaikka ammattikuljettajaa, jonka verenpaine on koholla. Motivaatio painon pudottamiseen tai suolan käytön vähentämiseen voi tulla siitä, että korkea verenpaine on pahimmillaan liikenneturvallisuusriski”, Laitinen sanoo.

Työn kautta puhuminen auttaa sekä työterveyshoitajaa että vastaanotolla olevaa työntekijää keskittymään oleellisiin asioihin. ”Millaista työtä teet?” on hyvä aloitus keskustelulle.

Elintapa-asiat eivät ole vain kansanterveysongelmia, vaan ne vaikuttavat ihmisen päivittäiseen jaksamiseen ja työstä palautumiseen. Terveydestä ja työkyvystä huolehtiminen on osa ammattitaitoa.

Työkyvyn lukutaitoa tarvitsevat kaikki

Työkyvyn lukutaito on yhdistelmä tietoa, ymmärrystä, motivaatiota ja käytännön valintoja, joita teemme. Se on uudenlainen näkökulma työkyvyn edistämiseen.

”Työkyvyn lukutaitoa tarvitsevat kaikki, ammatista riippumatta”, Jaana Laitinen sanoo.

Hän uskoo, että ajattelutapa voi auttaa rajaamaan liiallista työntekoa. Parhaimmillaan oivallus on tämä:

Kun työskentelen kohtuullisesti ja huolehdin hyvästä palautumisesta, pystyn myös tekemään tärkeää työtäni paremmin, terveempänä ja pidempään.

Yrittäjäuransa aikana helsinkiläinen restonomi Mirka Olin on aina ollut hybridiyrittäjä – silloinkin, kun hybridiyrittäjyydestä ei vielä puhuttu mitään.

Ensimmäisen, teealalla toimineen yrityksensä hän perusti yhtiökumppanin kanssa. Yrittämisen ohella Olin teki muun muassa ravintola-alan töitä, opetti maahanmuuttajille uintia ja oli osa-aikaisena myyjänä Alkossa.

”Muistan kipuilleeni, olenko huono yrittäjä, kun minun pitää käydä töissä muuallakin. Nykyään on onneksi ihan normaalia tehdä töitä siellä ja täällä.”

Olin on jälleen yrittäjä – ja opiskelee samalla. Hänen tapansa työskennellä on kuitenkin hyvin erilainen kuin ensimmäisen yrittäjyyden aikana, jolloin hän uupui.

Hybridiyrittäjät jakavat kokemuksiaan

Hybridiyrittäjyys tarkoittaa yrittäjyyden eri muotojen ja toimeentulon muiden muotojen – esimerkiksi palkkatyön, vanhempainvapaan ja opiskelun – yhdistämistä.

”Hybridiyrittäjien hyvinvoinnista pitäisi puhua nykyistä enemmän”, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Kirsi Luokkala, joka on mukana Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -hankkeessa.

Luokkalan erikoisalaa ovat muun muassa sujuva aivotyö, ajanhallinta ja palautuminen. Hän kollegoineen pitää yrittäjille hyvinvointiaiheisia työpajoja. Niissä keskitytään siihen, mitä yrittäjä itse voi tehdä voidakseen paremmin. Yksi osallistujista on Mirka Olin.

”Parasta on muiden yrittäjien tarinoiden kuunteleminen ja oman tarinan kertominen. Hyvinvoinnin työkalut ovat bonusta. Olen ottanut käyttööni toimintatapoja, joita olen joskus kokeillut mutta jotka ovat unohtuneet. Esimerkiksi aina viikon alussa listaan, mitä työtehtäviä minulla on”, Olin sanoo.

Vähemmän tunteja, parempaa laatua

Nykyisin Mirka Olin tekee yrittäjänä konsultointia ja tuotekehitystä. Asiakkaat ovat elintarvikealalla toimivia yrityksiä.

Hän kiteyttää työskentelytapansa näin: mieluummin lyhyempiä päiviä ja tehokkaampaa työskentelyä kuin hommien painamista aamusta yöhön.

”En suosittele kenellekään sitä, että täyttää päivänsä pelkästään työllä. Työni jälki on paljon parempaa, kun teen vähemmän. Taustalla vaikuttaa myös aiempi kokemukseni loppuunpalamisesta, jota edelsi vuosien väsymys.”

Olin opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ruokaketjun kehittämistä. Kaksivuotiset opinnot ovat puolivälissä.

Mitään ei tapahdu pakottamalla

Yrittämisen ja opiskelun yhdistämistä on helpottanut samana toistuva viikkorytmi: Opiskelua maanantaisin, töitä tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Perjantaisin Mirka Olin tekee yrittäjyyttä edistäviä asioita, mikä tarkoittaa joskus työntekoa.

Hän työskentelee ja opiskelee etänä, kotoa käsin. Opiskelu vie paljon voimavaroja, mutta antaa uusia ideoita yritystoimintaan. Päättötyön aihekin tukee sitä.

”Jos huomaan, että kouluhommat tai työt eivät etene, lähden kesken päivän vaikka pyöräilemään tai taidenäyttelyyn. Väkisin en enää puske. Mitään ei tapahdu pakottamalla.”

Viikonloppuisin Olin tekee harvakseltaan opiskelutehtäviä, mutta tärkeintä on palautuminen. Hän viettää aikaa poikaystävän, ystävien ja koiran kanssa. Paras paikka palautumiseen on metsä.

Suunnittele päivääsi taukoja

Hybridiyrittäjien työpajoissa käydään läpi muun muassa ajanhallintaa ja sen työkaluja. Nämä vinkit ovat Työterveyslaitoksen ”Työ, muu elämä ja ajanhallinta” -oppaasta yrittäjille:

  1. Suunnittele työtäsi pitkäjänteisesti. Pohdi, mitkä ovat yrityksesi kannalta tärkeitä päivämääriä.
  2. Aikatauluta työsi ja tapaamisesi. Tee lista työviikon ja -päivän työtehtävistä. Kalenterin ajantasaisuus helpottaa.
  3. Priorisoi. Mieti, mitkä ovat työsi kannalta tärkeimmät tehtävät, ja aloita niistä. Voit priorisoida muun muassa asiakkaiden tarpeiden tai tehtävien tärkeyden, kiireellisyyden tai kiinnostavuuden perusteella.
  4. Tee ainoastaan yhtä asiaa kerrallaan. Se nopeuttaa työtehtävien valmistumista. Keskittyminen lisää myös työn hallinnan tunnetta.
  5. Suunnittele työpäivääsi myös taukoja. Säännölliset ruokatauot pitävät virkeänä, kunhan ateriat eivät ole liian raskaita.
  6. Varaa aikaa työn ulkopuoliselle elämälle. Myös perheelle, ystäville ja harrastuksille pitää olla aikaa.
  7. Opettele sanomaan ei. Mieti, mitkä työtehtävät, tapaamiset ja tilaisuudet ovat työsi kannalta tärkeitä ja välttämättömiä.
  8. Arvioi ajanhallinnan onnistumista säännöllisesti. Missä onnistuit? Mitä voisit tehdä paremmin huomenna?