Hybridiyrittäjä, pidäthän huolta itsestäsi?

Osa viikosta yrittäjän hommia, osa palkkatyötä tai opiskelua. Hybridiyrittäjän haasteena on, että vastuu omasta hyvinvoinnista jää itselle.
-

Yrittäjäuransa aikana helsinkiläinen restonomi Mirka Olin on aina ollut hybridiyrittäjä – silloinkin, kun hybridiyrittäjyydestä ei vielä puhuttu mitään.

Ensimmäisen, teealalla toimineen yrityksensä hän perusti yhtiökumppanin kanssa. Yrittämisen ohella Olin teki muun muassa ravintola-alan töitä, opetti maahanmuuttajille uintia ja oli osa-aikaisena myyjänä Alkossa.

”Muistan kipuilleeni, olenko huono yrittäjä, kun minun pitää käydä töissä muuallakin. Nykyään on onneksi ihan normaalia tehdä töitä siellä ja täällä.”

Olin on jälleen yrittäjä – ja opiskelee samalla. Hänen tapansa työskennellä on kuitenkin hyvin erilainen kuin ensimmäisen yrittäjyyden aikana, jolloin hän uupui.

Hybridiyrittäjät jakavat kokemuksiaan

Hybridiyrittäjyys tarkoittaa yrittäjyyden eri muotojen ja toimeentulon muiden muotojen – esimerkiksi palkkatyön, vanhempainvapaan ja opiskelun – yhdistämistä.

”Hybridiyrittäjien hyvinvoinnista pitäisi puhua nykyistä enemmän”, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Kirsi Luokkala, joka on mukana Hyvinvoiva hybridiyrittäjä -hankkeessa.

Luokkalan erikoisalaa ovat muun muassa sujuva aivotyö, ajanhallinta ja palautuminen. Hän kollegoineen pitää yrittäjille hyvinvointiaiheisia työpajoja. Niissä keskitytään siihen, mitä yrittäjä itse voi tehdä voidakseen paremmin. Yksi osallistujista on Mirka Olin.

”Parasta on muiden yrittäjien tarinoiden kuunteleminen ja oman tarinan kertominen. Hyvinvoinnin työkalut ovat bonusta. Olen ottanut käyttööni toimintatapoja, joita olen joskus kokeillut mutta jotka ovat unohtuneet. Esimerkiksi aina viikon alussa listaan, mitä työtehtäviä minulla on”, Olin sanoo.

Vähemmän tunteja, parempaa laatua

Nykyisin Mirka Olin tekee yrittäjänä konsultointia ja tuotekehitystä. Asiakkaat ovat elintarvikealalla toimivia yrityksiä.

Hän kiteyttää työskentelytapansa näin: mieluummin lyhyempiä päiviä ja tehokkaampaa työskentelyä kuin hommien painamista aamusta yöhön.

”En suosittele kenellekään sitä, että täyttää päivänsä pelkästään työllä. Työni jälki on paljon parempaa, kun teen vähemmän. Taustalla vaikuttaa myös aiempi kokemukseni loppuunpalamisesta, jota edelsi vuosien väsymys.”

Olin opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ruokaketjun kehittämistä. Kaksivuotiset opinnot ovat puolivälissä.

Mitään ei tapahdu pakottamalla

Yrittämisen ja opiskelun yhdistämistä on helpottanut samana toistuva viikkorytmi: Opiskelua maanantaisin, töitä tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Perjantaisin Mirka Olin tekee yrittäjyyttä edistäviä asioita, mikä tarkoittaa joskus työntekoa.

Hän työskentelee ja opiskelee etänä, kotoa käsin. Opiskelu vie paljon voimavaroja, mutta antaa uusia ideoita yritystoimintaan. Päättötyön aihekin tukee sitä.

”Jos huomaan, että kouluhommat tai työt eivät etene, lähden kesken päivän vaikka pyöräilemään tai taidenäyttelyyn. Väkisin en enää puske. Mitään ei tapahdu pakottamalla.”

Viikonloppuisin Olin tekee harvakseltaan opiskelutehtäviä, mutta tärkeintä on palautuminen. Hän viettää aikaa poikaystävän, ystävien ja koiran kanssa. Paras paikka palautumiseen on metsä.

Hybridiyrittäjä, suunnittele päivääsi taukoja

Hybridiyrittäjien työpajoissa käydään läpi muun muassa ajanhallintaa ja sen työkaluja. Nämä vinkit ovat Työterveyslaitoksen ”Työ, muu elämä ja ajanhallinta” -oppaasta yrittäjille:

  1. Suunnittele työtäsi pitkäjänteisesti. Pohdi, mitkä ovat yrityksesi kannalta tärkeitä päivämääriä.
  2. Aikatauluta työsi ja tapaamisesi. Tee lista työviikon ja -päivän työtehtävistä. Kalenterin ajantasaisuus helpottaa.
  3. Priorisoi. Mieti, mitkä ovat työsi kannalta tärkeimmät tehtävät, ja aloita niistä. Voit priorisoida muun muassa asiakkaiden tarpeiden tai tehtävien tärkeyden, kiireellisyyden tai kiinnostavuuden perusteella.
  4. Tee ainoastaan yhtä asiaa kerrallaan. Se nopeuttaa työtehtävien valmistumista. Keskittyminen lisää myös työn hallinnan tunnetta.
  5. Suunnittele työpäivääsi myös taukoja. Säännölliset ruokatauot pitävät virkeänä, kunhan ateriat eivät ole liian raskaita.
  6. Varaa aikaa työn ulkopuoliselle elämälle. Myös perheelle, ystäville ja harrastuksille pitää olla aikaa.
  7. Opettele sanomaan ei. Mieti, mitkä työtehtävät, tapaamiset ja tilaisuudet ovat työsi kannalta tärkeitä ja välttämättömiä.
  8. Arvioi ajanhallinnan onnistumista säännöllisesti. Missä onnistuit? Mitä voisit tehdä paremmin huomenna?

 

Aiheesta lisää:

Hybridiyrittäjän työkirja: Opas työelämän moniottelijalle (Julkarissa)

Hyvinvoiva hybridiyrittäjä (hankkeen esittely)

Jaa sisältö somessa!