"Hyvässä työpaikassa saa olla turvallisesti oma itsensä"

Osallistu

Pipelife Finland Oy on monesti palkittu työhyvinvoinnin edistämisestä. Toimitusjohtaja Kimmo Kedonpään mielestä hyvä työpaikka syntyy noudattamalla neljää periaatetta.

Muoviputkia valmistava Pipelife Finland Oy sai vuoden 2015 Suomen työelämäpalkinnon yhdessä Kankaanpään kaupungin kanssa. Perustelujen mukaan yritys on ansioitunut työyhteisön kokonaisvaltaisessa kehittämisessä.

Pipelife on menestynyt työhyvinvoinnin saralla aiemminkin: se sijoittui tänä vuonna toiseksi Suomen parhaat työpaikat (Great Place to Work) -listauksessa, ja muutama vuosi sitten se palkittiin Euroopan parhaana työntekijöiden kuuntelijana.

Pipelife työllistää Suomessa 135 henkeä. Sillä on tuotantolaitokset Haaparannassa, Iissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Utajärvellä.

“Hyvä työpaikka ei ole jatkuvaa bling-blingiä, vaan siellä on myös vaikeuksia ja ristiriitoja. Oleellisinta on, että meillä voi olla turvallisesti oma itsensä”, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Kedonpää.

Hän noudattaa neljää periaatetta, joita ihmiset hänen mielestään odottavat hyvältä työpaikalta:

1. Turvattu toimeentulo

“Työstä on maksettava oikeudenmukainen korvaus. Palkalla pitää tulla toimeen. Jos joutuu koko ajan miettimään, riittävätkö rahat elämiseen, ei pysty täysillä keskittymään siihen, mitä tekee.

Meidän yrityksessämme tehdään sesonkityötä: kesällä on paljon töitä, talvella hiljaista. Jos sitä lähdettäisiin ratkaisemaan liiketaloudellisesti, niin talvella porukkamme olisi lomautettuna.

Olemme keskustelleet asiasta työntekijöiden kanssa. Käytämme erilaisia työaikajärjestelyjä, työaikapankkia ja joustoja siihen, että pystymme pitämään huolta omasta vakituisesta ydinjoukostamme läpi vuoden.

Se tarkoittaa, että työntekijät joutuvat toisinaan venymään tavallista enemmän. Toinen vaihtoehto olisi, että ottaisimme sesonkiajaksi töihin paljon ulkopuolisia. Ihmiset ovat kuitenkin äänestäneet tasaisen toimeentulon puolesta.”

2. Arvostuksen saaminen

“En ymmärrä puhetta paskatöistä ja hanttihommista. Sellaisia ei ole. On vain töitä, jotka ovat erilaisia.

Kun ihminen tekee työnsä hyvin, sitä pitää arvostaa – on se sitten päällikkötason tai suorittavan tason työtä, siivous- tai suunnittelutyötä. Meille ne kaikki ovat yhtä arvokkaita, ja pyrimme myös osoittamaan sen.

Esimerkiksi palkitsemisjärjestelmämme ovat tasapuolisia. Jokaiselle asetetaan hänen työhönsä sopivat tavoitteet.”

3. Sopiva määrä haasteita

“Olen täynnä sitä höpötystä, että ihmiset tahtovat aina uusia haasteita. Ei se niin ole. Se riippuu ihmisestä ja hänen elämäntilanteestaan. Esimerkiksi perhetilanne vaikuttaa asiaan.

Meillä saa sanoa, että haluan nyt keskittyä vaikka pakkaamiseen eikä minulla tällä hetkellä ole sen suurempaa kunnianhimoa työelämässä. Jos tilanne myöhemmin muuttuu, asiaa tarkastellaan uudelleen.

Ihminen arvottaa itseään vahvasti sen perusteella, onnistuuko hän työssään. Jos haasteita ja kaikkea uutta tulee niin paljon, ettei niistä pysty suoriutumaan, se voi olla vakavien seurausten lähtöpiste.

Johtajana tietysti yritän saada ihmiset rakastamaan haasteita ja huomaamaan, että omaa työtä voisi tehdä vielä paremmin. Pitää kysyä, onko työntekijä tyytyväinen työnsä haasteisiin. Niitä tarjotaan tarvittaessa lisää. On tärkeää, että jokainen saa kehittyä mahdollisuuksiensa mukaan.”

4. Hauskanpito ja yhdessä tekeminen

“En usko totiseen puurtamiseen. Töissä pitää olla hauskaa: kun innostut, niin onnistut.

Aivot saavat virikkeitä siitä, millainen fiilis työpaikalla on. Jokainen tietää, että flow’hun pääseminen on paljon helpompaa, kun on hyvä porukka ympärillä.

En tarkoita jatkuvaa bailumeininkiä, vaan sitä, että kuuntelemme työntekijöitä, osallistamme heitä ja ratkaisemme asioita yhdessä. Meillä nauretaan paljon.

Vaikka työpaikka ei ole perhe, perhe-elämästä voisi ottaa mallia työelämään. Kotona teinit kiukuttelevat ja sanovat suoraan. He uskaltavat testata rajojaan, koska tietävät, että heitä rakastetaan ja kaikki annetaan anteeksi.

Myös työpaikalla tarvitaan samanlaista kokeilemisen ja kyseenalaistamisen kulttuuria. Ihmisen on uskallettava sanoa mielipiteensä ilman, että siitä tulee kolmen viikon panna tai potkut. Kyseenalaistaminen pitää tietysti tehdä rakentavasti ja työyhteisön pelisääntöjen mukaan.”

 

 

Marja Sarkkinen MaSarkkinen

Toimituksemme suosittelee

Työterveyslaitoksen sisältöä
Kommentointi (0)

Mitä ajatuksia juttu herätti? Osallistu keskusteluun tässä.

Ei vielä yhtään kommenttia.

Tuoreimmat jutut

Kesäloma lähestyy, mutta sitä ennen tehtävänä on vielä pitkä lista töitä. Nämä neljä pientä vinkkiä auttavat, kun putsaat työpöytääsi ja mietit, miten paluustasi tulisi sujuva ja mukava:

 1. Kesken jäänyt työ kuormittaa aivoja. Yritä saada loppuun asti ne pienet tehtävät, jotka voit. Näin pääset nopeammin loman alkuun.
 2. Koska kaikkea ei kuitenkaan voi saada loppuun, vähennä kesken jättämisen kuormitusta kirjaamalla tarkasti muistiin, mihin kohtaan tehtävässä jäit. Jaa iso tehtävä mielessäsi osiin ja kirjoita itsellesi ylös, mitkä osat olet tehnyt ja mistä jatkat.
 3. Priorisoi. Muista, että osa työstä jää lopulta aina tekemättä. Mikä on oikeasti tärkeää? Tätä on hyvä pohtia ennen lomaa ja myös loman jälkeisinä päivinä. Usein loman jälkeen näkee työnsä hieman kauempaa ja oivaltaa isoimpien muutosten tarpeet ja kehitysehdotukset.
 4. Järjestä lämmin vastaanotto itsellesi sitä päivää varten, kun tulet takaisin töihin. Laita vaikkapa tietokoneen näppäimistölle post it -lappu, jossa lukee: Tervetuloa töihin, Maija! Toivottavasti sinulla oli mukava loma! Jätä sen viereen suklaakonvehti tai muu arvostamasi palkinto.

 

Juttu on julkaistu Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehdessä 28.5.2015. Vinkit antoi aivotutkija Minna Huotilainen.

Tällä hetkellä palvelut ja etuusjärjestelmät ovat erillisiä ratkaisuja yksittäisiin haasteisiin. Kokonaisuuden hallinta on sattumanvaraista, toteaa johtava asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti Työterveyslaitoksesta.

Tietoa erilaisten palvelu- ja toimeentulovaihtoehtojen yhteensovittamisesta tarvitsevat asiakkaat ja työntekijät.

Esimerkiksi TE-palvelujen ja kuntoutuspalvelujen näkyvyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon suuntaan pitäisi lisätä. Työpaikoilla taasen tarvitaan tietoa, mitä toimeentulon vaihtoehtoja työhön kuntoutumisen ajalle on.

”Ihmiset jäävät järjestelmien väliin, mikä on heille hämmentävää ja epämotivoivaa.”

Uusi duunari tavoittelee työsuhdetta

Pirjo Juvonen-Posti vetää hanketta, jossa on luotu kolme tulevaisuuskuvaa työelämäpalveluista: uusi duunari, työelämän monitaituri ja elinikäinen osallistuja.

Uusi duunari -mallissa työsuhteinen palkkatyö on säilynyt tavoiteltavana ydinmallina. Samalla kun joustavuus työelämässä on lisääntynyt, työn ulkopuolelle jättäytymisestä sanktioidaan.

”Työllistymisen palvelujärjestelmä on purkanut byrokratiaansa ja panostaa yhteispalvelun avulla aktiivisiin ja räätälöitävissä oleviin palveluihin. Tavoitteena on saada ihmisiä nopeasti töihin”, Juvonen-Posti visioi.

Työelämän monitaituri saa palvelut yhdellä hakemuksella

Työelämän monitaituri kuvaa toimintaympäristöä, jossa työurat ovat pirstaleisia ja työelämään osallistutaan monin tavoin. Kokopäiväinen palkkatyö, yrittäjyys, uranvaihto, osa-aikaisuus ja alustatyö ovat kaikki yhtä arvokkaita.

Työansiot ja sosiaalietuudet voi sovittaa yhteen joustavasti. Asiakkaat voivat hakea vaihtoehtoja ja seurata prosessinsa etenemistä omasta sähköisestä portaalistaan.

”Ihannetilanteessa sosiaaliturvajärjestelmään on yksi hakemus, jonka perusteella ihminen saa ehdotuksen tarvitsemistaan palveluista ja etuuksista.”

Elinikäinen osallistuja osallistuu yhteiskuntaan monin tavoin

Elinikäinen osallistuja elää yhteiskunnassa, joka vaalii ihmisten osaamista sekä työ- ja toimintakykyä. Palvelut auttavat löytämään sopivaa aktiviteettia oli se sitten palkkatyötä, vapaaehtoistyötä, lähimmäisen auttamista, opiskelua tai niiden yhdistelmiä.

”Yhteiskunnan tavoite on pitää kaikki toimeliaina. Toimeentuloa turvaavat etuudet ovat tässäkin vaihtoehdossa vastikkeellisia, mutta aktiivisuutta voi osoittaa monin tavoin”, Pirjo Juvonen-Posti sanoo.

Toimintaan ja asenteisiin kaivataan muutosta

Mikä monialaisten työelämäpalveluiden tulevaisuuskuvista toteutuu tai toteutuuko mikään sellaisenaan, ei vielä tiedetä. Selvää on, että muutosta tarvitaan.

”Usein kun tehdään uudistuksia, keskitytään yksittäisiin tavoitteisiin eikä kokonaisuus hahmotu. Skenaariotyö on yksi keino hahmottaa, miten koko systeemin tulisi muuttua. Skenaarioiden tuottaman ymmärryksen pohjalta ratkaisuja voidaan kehittää haluttuun suuntaan.”

Pirjo Juvonen-Postilla on tulevaisuuden suhteen selkeä näkemys.

”On tärkeää, että palveluja kehitetään ihmislähtöisesti niin, että ne pystyvät yhä tarjoamaan tukea ja ohjausta. Jotta tähän päästään, tarvitaan toiminnan ja ohjauksen sekä asenteiden muutosta.”

Koronapandemia on ollut haastavien tilanteiden korkeakoulu, ja sote-organisaatiot ovat selvinneet siitä hyvin arvosanoin. On löytynyt joustavuutta, soveltamista, ennakointia ja monenlaista uuden oppimista yhdessä, sanoo erikoistutkija Eija Haukka Työterveyslaitoksesta.

Haukka johtaa kehittämishanketta Strateginen työkykyjohtaminen sote-muutoksessa. Hankkeessa levitetään työkykyjohtamisen malleja ja hyviä käytäntöjä sekä tuetaan sote-muutoksen johtamista. Mukana on viisi organisaatiota eri puolilta Suomea.

Keväällä 2020 hankkeen asiantuntijat haastattelivat organisaatioiden yhteyshenkilöitä siitä, millaiset käytännöt – uudet tai vanhat – ovat osoittautuneet hyviksi poikkeusolojen aikana. Aiheesta järjestettiin myös webinaari, jossa kokemuksia ja oppeja jaettiin.

Tässä on esimerkkejä hyvistä käytännöistä:

1. Tehokas viestintä henkilöstön kanssa

 • HR-radioksi kutsuttu tunnin Skype-palaveri pidetään pari kolme kertaa viikossa. Siinä jaetaan tietoa ajankohtaisista asioista. Chat-kentässä saa esittää kysymyksiä, joihin vastataan tilaisuuden aikana.
 • Intraan on tehty eri ammattiryhmille napakat ohjeet poikkeustilanteeseen. Ne löytyvät helposti etusivulla olevan kuvakkeen alta.
 • Intraan on perustettu palsta, jossa työntekijöiden kysymyksiin vastataan päivittäin.
 • Viikoittain pidetään esimiesaamuja, jolloin saa kysyä epäselvistä asioista.

2. Tartuntariskin vähentäminen

 • Jos samaan tilaan pitää kokoontua isommalla porukalla, ryhmät pidetään mahdollisimman pieninä ja turvaetäisyyksistä huolehditaan.
 • Työparina työskentelevien sairastumista samaan aikaan ehkäistään niin, että he tekevät työtä fyysisesti eri paikassa – jos se vain on mahdollista.
 • Yhteistyössä työterveyshuollon kanssa tehtiin malli työntekijöiden tartuntariskin arvioimiseen. Myös henkilöstön riskiryhmät arvioitiin.
 • Koronaepidemian vaikutukset otetaan huomioon, kun selvitetään työturvallisuusriskejä. Järjestelmiin kirjataan esimerkiksi suojautumiskeinot, perehdytys ja muutokset toimintatavoissa.
 • Työterveyshuolto on aloittanut lääkärien, psykologien ja hoitajien etävastaanotot ja tarjoaa etäohjausta myös fysioterapiassa.

3. Työntekijöiden henkinen tuki

 • Sairaalapastorit tarjoavat keskusteluapua ja tukea yksittäisille työntekijöille sekä mahdollisuuden jälkipuintiin työyhteisöille.
 • Digitaalinen olohuone on keskustelupaikka nuorille ja uusille työntekijöille. Sille tuli tarve, kun opiskelijoita rekrytoitiin töihin. Foorumia vetävät työsuojeluvaltuutetut ja opiskelijoiden perehdytyksestä vastaavat opetuskoordinaattorit. Opetuskoordinaattoreilta vapautui aikaa tähän tehtävään, koska opiskelijoita ei ole normaaleilla harjoittelujaksoilla.
 • Työterveyshoitajalla on päivystävä puhelin, ”kuuma linja”, josta saa keskusteluapua tiettyinä aikoina.
 • Suunniteltiin defusing-toimintamalli, jota käytetään psyykkisesti kuormittavien tilanteiden purkamisessa. Mallia valmisteltaessa selvitettiin, ketkä ovat oman organisaation defusing-osaajat.
 • Lääkäreille suunniteltiin oma hyvinvointiryhmänsä. Vaikka lääkärit pelkäisivät, heidän ammattiryhmänsä ei helposti hae ja käytä tarjottua tukea.
 • Työterveyshuolto on tehnyt työkyvyn tueksi videosarjan, jonka yhtenä sisältönä on ”kuinka auttaja auttaa itseään”.

4. Huomiota johtamiseen, tukea esimiehille

 • Työkykyjohtamiseen kiinnitetään nyt erityistä huomiota: välitetään varhain, kuunnellaan ja keskustellaan.
 • Esimiehiä on muistutettu siitä, että hyvä lähijohtaminen auttaa työntekijöitä selviytymään kriisissä.
 • Johtajille on nimetty sijaiset, jotta hekin saavat levätä välillä.
 • Työterveyspsykologi tai -hoitaja tarjoaa esimiehille apua esimiestyön ongelmatilanteisiin.

5. Yhteistyön lisääminen

 • HR ja työterveyshuolto pitävät kerran viikossa Teams-palaverin, jossa käsitellään ajankohtaisia asioita. Tämä auttaa osaltaan työterveyshuoltoa tuottamaan juuri nyt tarpeellisia palveluita.
 • HR ja työsuojeluvaltuutetut ovat tiivistäneet yhteistyötään. Esimerkiksi kaikille esimiehille on soitettu ja kysytty työyhteisöjen kuulumisia ja sitä, mihin työhyvinvointityössä pitäisi nyt keskittyä.
 • Ennestään hyvä yhteistyö on jatkunut työsuojeluvaltuutettujen kanssa. Koronatilanteen aikana he ovat toimineet muun muassa henkilöstön huolipuhelimessa päivystäjinä.