Koulutusta valitsemassa? Tsekkaa yli 50 ammatin astma- ja allergiariskit

Voiko atooppinen ihottuma pahentua lastenhoitajan työssä? Onko farmaseutin ammatti turvallinen valinta allergikolle? Vastaukset löytyvät uudesta Töissä terveenä -sivustosta.

Noin joka neljännellä nuorella on tai on ollut allergista nuhaa, ihottumaa tai astmaa.  On tärkeää, että he osaavat valita ammatin, joka ei pahenna sairauksia ja johda siten opintojen tai työuran katkeamiseen.

Alan asiantuntijoiden laatima sivusto Töissä terveenä tarjoaa luotettavaa tietoa yli 50 ammatin astma- ja allergiariskeistä sekä siitä, miten niihin liittyviä ongelmia voidaan ehkäistä.

Sivusto on tarkoitettu ammattia valitseville nuorille sekä opinto-ohjaajille, ammatinvalinnanohjaajille, kouluterveydenhoitajille ja vanhemmille.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitoksesta oli tekemässä sivustoa. Ammattitautitutkimusten yhteydessä hän kohtaa nuoriakin potilaita, joiden allergia tai astma on pahentunut työssä.

"Heillä on yleensä ollut allergioita ja astmaoireita jo ennen opiskelujen aloittamista, ja heidän olisi kannattanut harkita muita uravaihtoehtoja. Riskialttiita ammatteja ovat esimerkiksi leipuri, kokki, eläintenhoitaja, kampaaja ja hitsaaja", Lindström sanoo.

"Erityisesti käsi-ihottumaa ja vaikeaa astmaa sairastavien olisi hyvä valita ammatti, jossa ei ole sairautta pahentavia tekijöitä."

Toistuvat pesut rasittavat ihoa

Töissä terveenä -sivustossa allergikoille ja astmaatikoille riskialttiit ammatit on listattu aakkosjärjestykseen. Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi lastenhoitajan työ rasittaa ihoa:

Joka päivä pyyhitään pöytiä, peppuja ja neniä sekä pestään niin pieniä kuin isojakin käsiä. Toistuva altistuminen kosteudelle ja vedelle kuivattaa ihoa ja voi aiheuttaa herkälle henkilölle käsi-ihottumaa.

Lastenhoitajan uraa harkitsevia neuvotaan muun muassa näin:

Jos sinulla on atooppista ihottumaa – taiveihottumaa tai maitorupea – tai oli sitä lapsena, harkitse tarkkaan ennen kuin ryhdyt lastenhoitajaksi. Edellä mainitut työtehtävät voivat saada ihottumasi uusiutumaan tai pahenemaan. Sinulle voi myös kehittyä käsi-ihottumaa tavallista helpommin tässä työssä.

Oma luettelonsa on niistäkin ammateista, joissa työskentely ei yleensä aiheuta ihottumaa, astmaa eikä muita allergiaoireita. Yksi "turvallisista" ammateista on farmaseutti.

"Atopia ja allergia kuuluvat elämääni"

Verkkosivuston valokuvissa esiintyy vantaalaisen Peltolan koulun oppilaita. Yksi heistä on 14-vuotias Alli Halinen (kuvassa kolmas vasemmalta). Atopia ja allergia ovat hänelle tuttuja asioita:

”Jos on hyvin kuiva ilma, ihoni alkaa hilseillä. Siihen voi myös nousta pieniä näppylöitä. Perusvoidetta pitäisi käyttää päivittäin.”

Pikkulapsena Halisella oli ärhäkkä maitoallergia, mutta se on kadonnut. Nykyisin hän voi saada allergiaoireita syötyään omenaa, banaania tai nektariinia.

”Atopia ja allergia kuuluvat elämääni. Pidän aina mukanani allergialääkettä. Jos oireita tulee, asia pitää vain hoitaa kuntoon”, Halinen sanoo.

Hänestä on hienoa, että verkkosivusto auttaa nuoria ammatinvalinnassa. Peruskoulun jälkeen Halinen aikoo suunnata lukioon, joten hän saa vielä kypsytellä rauhassa ajatuksiaan tulevasta leipäpuusta.

 

Töissä terveenä –sivuston on laatinut Työterveyslaitos yhteistyössä Kansallisen allergiaohjelman, Allergia- ja astmaliiton, Hengitysliiton, Iholiiton ja Vantaan Peltolan koulun kanssa. Sivusto perustuu ruotsalaiseen sivustoon www.jobbafrisk.se.

Töissä terveenä –sivusto

Kuva: Markku Ojala

Marja Sarkkinen

Jaa sisältö somessa!