Lemmikkieläimen seura vähentää kipulääkkeen tarvetta

Osallistu

Tee joka päivä jotain, mikä tuottaa sinulle iloa. Lääketieteen tohtori Helena Mirandan mukaan kipujen kanssa voi oppia elämään hyvää elämää.

Miljoona suomalaista kärsii pitkäaikaisista kipuoireista. Kivuista ei välttämättä pääse täysin eroon, mutta niiden kanssa voi oppia elämään hyvää elämää.

Lääkkeiden lisäksi on muita keinoja, jotka voivat helpottaa oloa. Lääketieteen tohtori ja työterveyden dosentti Helena Miranda on työskennellyt pitkään kipuaiheisen tutkimuksen parissa. Hän on myös itse kärsinyt kivuista koko nuoruus- ja aikuisikänsä.

Kirjassaan Ota kipu haltuun (Otava, 2016) Miranda esittelee lääkkeettömän kivunhallinnan menetelmiä. Tässä on niistä muutamia:

1. Vaali unta

Kumpi oli ensin: unettomuus vai kipu? Kipu häiritsee nukkumista ja huonounisuus lisää kipuja, mutta jälkimmäinen näyttäisi olevan yleisempää.

Unettomuus saattaa herkistää keskushermoston kipuradat aistimaan kipuärsykkeitä tavallista voimakkaammin. Uudet tutkimukset osoittavat, että uniongelmat moninkertaistavat riskin laaja-alaisen kipuoireilun puhkeamiseen myöhemmin elämässä.

Vinkkejä:

 • Pidä yöpöydälläsi vihkoa, johon illalla kirjaat mieltäsi painavat huolet. Voit jatkaa niiden pohtimista aamulla. Mieti vielä ennen nukahtamista pari asiaa, joista olit päivän aikana kiitollinen.
 • Kerro lääkärille uniongelmistasi. Pyydä, että unettomuuden perimmäisiä syitä ryhdytään hoitamaan. Pohtikaa yhdessä nukkumiseen vaikuttavia tekijöitä ja lääkkeettömiä hoitokeinoja.

2. Tee sitä mistä nautit

Pitkään piinannut kipu jyrää pahimmillaan alleen kyvyn kokea nautintoa ja onnen tunnetta. Kipu on saattanut pudottaa elämästä monia asioita, joista on aiemmin saanut voimaa. Taakse ovat saattaneet jäädä esimerkiksi liikunta, teatteri-illat, matkustelu ja ystävien kanssa ostoksilla käynti.

Nautintoa tuottavat asiat on mahdollista saada takaisin. Siihen ei tarvita kepulikonsteja eikä kuntoutusjaksoja. Yksinkertainen menetelmä riittää: hyvää oloa ja elämäniloa tuovat asiat täytyy kaivaa esiin jyrän alta ja ottaa takaisin arkeen – yksi kerrallaan.

Vinkkejä:

 • Tee joka päivä jotain, mikä tuo sinulle iloa. Vaikket jonain aamuna jaksaisi nousta sängystä, voit silti kuunnella hyvää musiikkia, katsoa videon YouTubesta tai kilauttaa kaverille. Parempina päivinä voit ommella, nikkaroida, sisustaa tai hoitaa puutarhaa. Mutta lopeta hyvissä ajoin ennen kuin kipeydyt.
 • Lämmin vesi parantaa verenkiertoa ja rentouttaa lihaksia. Veden aiheuttama paine iholla toimii kivunlievityksessä vähän kuin kosketus: se aktivoi ihon alla olevia hermopäätteitä. Niistä lähtevät hermoa pitkin kipittävät viestinviejät estävät kipusignaalien kulkeutumisen aivoihin. Mene siis uimahallin porealtaaseen, kylpylään tai vesiterapiaan. Kotioloissa lämmin suihku ja kylpy rentouttavat mukavasti.
 • Voit kuvitella krooniselle kivullesi jonkin muun muodon. Se voisi olla kova ääni tai ärsyttävän kirkas lamppu. Opettele mielessäsi himmentämään lampun valoa katkaisijasta tai hiljentämään ääntä säätönappulasta.

3. Puhu tunteistasi

Tunteista puhuminen on kroonista kipua potevalle yksi tärkeimmistä ja tehokkaimmista tavoista välttää kivun paheneminen ja arjen muuttuminen kärsimykseksi.

Sekä positiivisista että negatiivisista tunteista puhumista voi opetella, eikä se ole edes kovin vaikeaa. Vaikeampaa on oppia tunnistamaan omat tunteensa, kohtaamaan ne sellaisina kuin ne tulevat ja sallia ne itselleen.

Masennusoireet lisäävät selkäkipujen riskiä. Vaikeaa masennusta potevilla riski on noin 2,5-kertainen verrattuna lievästi masentuneisiin. Lieväkin masennus lisää selkäkivun ilmaantumisen riskiä merkittävästi.

Vinkkejä:

 • Opettele erottamaan faktat tunteistasi. Krooninen kipu elämässä on tosiasia. Siihen liittyvät muut kokemukset ovat pääosin tunteita.
 • Jos olet alakuloinen tai pelot pyörivät päässäsi, kerro siitä läheisillesi ja terveydenhuollon ammattilaiselle. Ei riitä, että masennuksen tunnistaa. Sitä pitää hoitaa.
 • Etsi lääkäri tai muu ammattilainen, joka ymmärtää kroonista kipua, antaa sinulle riittävästi aikaa ja ottaa sinut huomioon kokonaisuutena.

4. Liiku hyvillä mielin

Liikunnalla pystyy vaikuttamaan moniin kivunhallintaa tukeviin asioihin. Kun liikkuu säännöllisesti, yöuni paranee, mieliala kohoaa, väsymys vähenee ja itsensä tuntee vireämmäksi. Myös kivunsietokyky lisääntyy.

Vakuuta itsellesi, että tärkein syy lähteä kävelylle on se, että raikkaassa ulkoilmassa oleminen on kivaa. Se tekee sinut iloiseksi.

Vinkkejä:

 • Viidestä kymmeneen minuuttia liikuntaa kolme kertaa viikossa riittää hyvin alkuun. Oleellista on opettaa aivoille, että liikunnan harrastamiseen liittyy hyvä olo.
 • Harrasta liikuntamuotoja, joista pidät. Jos rankemmat lajit kipeyttävät paikkoja toistuvasti, kokeile kevyempää lajia.
 • Älä välitä, vaikka olet pitänyt muutaman viikon tauon. Se ei ole vaarallista. Menet sitten seuraavalla kerralla. Älä heitä hanskoja kokonaan tiskiin.
 • Raivaa arjesta liikkumisen esteet: Pakkaa illalla jumppakassi valmiiksi ovelle. Mene suoraan töistä salille tai uimaan. Kävele työmatka. Katso iltauutiset seisten.

5. Hanki lemmikkieläin

Lemmikkieläin saa ihmisen tuntemaan itsensä tarpeelliseksi ja hyväksytyksi. Pehmeän ja lämpimän eläimen läheisyys rauhoittaa mielen ja kehon. Lemmikille voi purkaa tunteitaan, osoittaa hellyyttään, jutella ja leperrellä.

Koiran, kissan, marsun tai vaikka hevosen silittäminen lisää oksitosiinin tuotantoa silittäjässä ja myös silitettävässä. Oksitosiini on yksi kipua lievittävistä hormoneista. Uudet tutkimukset osoittavat, että oksitosiinia erittyy eniten eläintä silmiin katsoessa.

Koira on erityisen tervehdyttävä lemmikki, sillä ihminen kykenee muodostamaan koiran kanssa intensiivisen katsekontaktin helpommin kuin muiden eläinten. Koiran silmiin katsoessa oksitosiinin määrä ihmisessä kasvaa kolminkertaiseksi.

Tutkimusten mukaan lemmikkieläimen seura vähentää kipulääkkeen tarvetta. Ratsastuksen vaikutusta kipuun on tutkittu ja todettu, että ratsastaessa kivut saattavat olla täysin tiessään ja mieliala korkealla. Itsetunto ja pystyvyydentunne kukoistavat.

Vinkkejä:

 • Ota ensin ystävän tai naapurin eläin hoitoon ja pohdi, sopisiko elämäntilanteeseesi lemmikki. Eläin sitoo, mutta se myös antaa paljon.
 • Vaikka sohvan nurkasta ei tekisi mieli nousta, lemmikki velvoittaa lähtemään ulos. Raitis ilma ja liikunta palkitsevat varmasti.
 • Eläimestä on paljon seuraa. Yksinäisyys saattaa kipeyttää entisestään.

6. Voimaannu kulttuurista

Kulttuurin harrastaminen pidentää ikää enemmän kuin laihduttaminen. Esimerkiksi tanssi tai teatteriharrastus auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja voimavaroja.

Taiteen avulla voi ylittää näkymättömiä tai konkreettisiakin esteitä, jotka ylläpitävät kipua. Tietoisen läsnäolon taidot kehittyvät, kun keskittyy askarteluun, kukkien asetteluun tai musiikin kuuntelemiseen.

Musiikin kuuntelusta on vahvaa tutkimusnäyttöä sekä akuutin että kroonisen kivun hoidossa. Lempimusiikin kuuntelu päivittäisessä arjessa saattaa lievittää kroonista kipua 20–25 prosenttia. Tulos on hyvä, kun tiedetään, että kipulääkkeiden vaikutus on keskimäärin 30 prosentin luokkaa.

Musiikki tehostaa kipusignaalia estävien kipuratojen toimintaa. Aivojen palkitsemisjärjestelmä aktivoituu ja hyvän olon hormonien tuotanto kiihtyy. Musiikki auttaa luomaan myönteisiä mielikuvia, jota syrjäyttävät negatiiviset näkemykset itsestä ja maailmasta ainakin joksikin aikaa.

Vinkkejä:

 • Musiikilla voi nopeasti ja helposti kohottaa mielialaa, mikä puolestaan tuo lievitystä kipuun.
 • Voimat yleensä riittävät musiikin kuunteluun, vaikka olisi kivun lamaannuttama ja mieli maassa. Musiikista on myönteistä tutkimusnäyttöä myös täydentävänä hoitomuotona masennuksen hoidossa.
 • Jos haluat kokeilla ohjattua terapiaa, Suomessa on olemassa sekä musiikki- että taideterapeutteja.

 

Jutun lähteenä on käytetty Helena Mirandan kirjaa Ota kipu haltuun (Otava, 2016).

 

Liina Paloheimo-Koskipää

Helena Miranda puhuu kivunhallinnasta Työterveyslaitoksen seminaarissa Vieläkö kipu vie? – TULE-tutkimuksella ratkaisuja työkyvyn tueksi. Se järjestetään Helsingissä 14.12.2018.

Toimituksemme suosittelee

Tutustu myös:
Kommentointi (0)

Mitä ajatuksia juttu herätti? Osallistu keskusteluun tässä.

Ei vielä yhtään kommenttia.

Tuoreimmat jutut

Työyhteisön kannattaa varata aikaa ja pysähtyä miettimään, mikä omassa työssä kuormittaa aivoja. Helposti vain paahdetaan eteenpäin niin, ettei työtä tarkastella yhdessä, sanoo työsuojeluvaltuutettu Tuovi Pasma.

Hän on yksi aivotyöagenteista työpaikallaan Koulutuskuntayhtymä OSAOssa, joka järjestää ammatillista koulutusta. Koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Pasma osallistui aivotyöagenttien valmennukseen Työterveyslaitoksen ja OSAOn kehittämishankkeessa ”Askeleet sujuvaan aivotyöhön”.

”Kun aivotyötä lähdetään kehittämään, arjen pienet teot ja yhteiset päätökset ratkaisevat”, Pasma sanoo.

Aivotyöagentti edistää sujuvaa aivotyötä

Erityisasiantuntija Kirsi Luokkala Työterveyslaitoksen aivotyöpalveluista on kouluttanut kymmeniä aivotyöagentteja. He edistävät työpaikoillaan sujuvaa aivotyötä ja hyvää kognitiivista ergonomiaa.

”Aivotyöagentti toimii esihenkilön ja työntekijöiden tukena. Hänellä on työkalut aivotyön yhteiseen kehittämiseen”, Luokkala sanoo.

Aivotyöagentit itse ovat kuvailleet rooliaan näin: tarkkailija, selvittäjä, hyvien käytäntöjen jakaja, viestin välittäjä, muutoksen tukija, muistuttaja, näkyväksi tekijä, tulkki, toimeenpanija.

Työsuojeluvaltuutettu Tuovi Pasma sanoo, että myös aivotyöagenttina hän on jokaisen työyhteisön käytettävissä. Hän auttaa, tukee, sparraa ja on mukana viemässä hyvän aivotyön käytäntöjä arkeen.

Miten turvaamme keskittymisrauhan?

Ammatillisessa koulutuksessa on ollut viime vuosina isoja muutoksia, jotka ovat kuormittaneet myös OSAOn henkilöstöä. Päivittäisessä työssä aivokuormaa kasvattavat varsinkin keskeytykset, häiriöt ja tietoon liittyvät haasteet – niin tietotulva kuin tiedon puutekin.

Sujuvan työn käytäntöjä luodaan niin sanotuissa aivotyöpajoissa. Työyhteisön kesken sovitaan esimerkiksi, miten kokouskäytäntöjä parannetaan, mitä viestintäkanavaa käytetään missäkin tilanteessa ja miten turvataan keskittymisrauha.

Tuovi Pasma tuo kognitiivisen hyvinvoinnin näkökulmaa myös lounas- ja kahvitaukokeskusteluihin – jos se tuntuu luontevalta.

”Puhun mielelläni esimerkiksi taukojen merkityksestä. Muistuttelen aivojen virkistämisestä, happihyppelyistä ja luonnon voimaannuttavasta vaikutuksesta.”

Työsuojeluvaltuutettu sopii aivotyöagentiksi

Tuovi Pasman organisaatiossa toimii parikymmentä aivotyöagenttia – henkilöstömääräkin on noin 900. Agenttien joukossa on muun muassa työsuojeluihmisiä, koulutuspäälliköitä, rehtori ja henkilöstöjohtaja.

”Jaamme kokemuksia, ideoimme ja mietimme, miten viestisimme aivotyön asioista muille.”

Aivotyöagentin rooli sopii hyvin työsuojeluvaltuutetulle. Jos Pasma ei itse olisi aivotyöagentti, hän tekisi yhteistyötä agenttien kanssa.

Nimikkeeseen ”aivotyöagentti” on työpaikalla suhtauduttu ihan myönteisesti:

”Ehkä se on herättänyt hieman hilpeyttä ja hyväntuulisuutta”, Pasma sanoo.

Siinä olisi työyhteisö, jossa voisit viihtyä. Tämä vinkki sai Pauliina Mattila-Holapan hakeutumaan Työterveyslaitokseen jo opiskeluaikana. Hän opiskeli psykologiaa ja sai vinkin harjoittelun ohjaajalta yliopistossa.

”Minulla oli tapana paneutua perusteellisesti kaikenlaisiin ilmiöihin. Ehkä siksi tutkimustyön nähtiin sopivan minulle.”

Ohjaaja oli oikeassa. Vanhempi asiantuntija Mattila-Holappa on viihtynyt työpaikassaan yhteensä 15 vuotta, eri jaksoissa. Hänelle on ominaista jäsentää monimutkaisia, vaikeaselkoisia ilmiöitä, jotka liittyvät työelämään ja mielenterveyteen.

Tavoitteena on tarjota työpaikoille keinoja, jotka edistävät sekä mielen hyvinvointia että työn sujumista. Sitä työtä hän tekee usein psykologi Elisa Valtasen kanssa.

Yhteistyö alkoi työn muokkaus -oppaasta

Ensimmäisenä opiskeluvuotena kauppakorkeakoulussa Elisa Valtaselle kirkastui, mikä häntä kiinnostaa: työhyvinvointi ja hyvä johtaminen. Hän opiskeli sekä kauppatieteiden maisteriksi että psykologiksi.

Työterveyslaitoksessa hänen tehtäviinsä on kuulunut muun muassa konsultointia, koulutusta, sparrausta ja valmennusta.

Työparin yhteistyö alkoi hankkeesta, jossa tehtiin opas työn muokkaukseen. Se keskittyy tilanteeseen, jossa mielenterveyden häiriö vaikuttaa työkykyyn. Nyt meneillään on neljäs yhteinen projekti.

Kaksikko on lähestynyt mielen hyvinvoinnin teemaa monesta näkökulmasta. Esimerkiksi Hyvän mielen työpaikka -verkkomateriaali antaa esihenkilöille keinoja mielenterveyden edistämiseen työpaikalla.

Työpariin voi luottaa kaikissa tilanteissa

Pauliina Mattila-Holapan toimipaikka on Helsingissä, Elisa Valtasen Turussa. He ovat myös eri yksiköistä. Kiinnostuksen kohteissa on paljon samaa, kuten esihenkilöiden ja työntekijöiden vuorovaikutus.

Työparin yhteistyö perustuu luottamukseen:

”Uusissakin tilanteissa voin luottaa siihen, että työskentelemme samaan suuntaan. Pauliina edustaa tutkijan näkökulmaa, minä olen enemmän kehittäjä. Täydennämme toisiamme.”

”Minulle tulee Elisan kanssa aina turvallinen olo. Hänellä on myönteistä energiaa ja taitoa viedä asioita käytäntöön.”

Mattila-Holappa toimii usein projektipäällikkönä. Työkaveri tuntee hänet siinäkin roolissa:

”Pauliinan tapa vetää projekteja on selkeä ja levollinen. Asiat edistyvät ilman turhaa hötkyilyä. Kaikki tietävät, missä mennään”, Valtanen kuvailee.

Voimistelu irrottaa ajatukset työstä

Työpari suhtautuu työhönsä tavoitteellisesti, mutta rennon luottavaisesti. Molemmat pystyvät elämään sen kanssa, että jokin asia on keskeneräinen, ennen kuin kokonaisuus hahmottuu. Haasteet virittävät, mutta onnistumisen pakkoa he eivät koe. Urheilutaustalla on osuutta asiaan.

Voimistelu on kuulunut Pauliina Mattila-Holapan elämään siitä lähtien, kun hän kolmevuotiaana meni satujumppaan. Se vaihtui ensin telinevoimisteluun ja sitten tanssilliseen voimisteluun.

”Nykyisin esiinnyn tanssillisen voimistelun näytöksissä. Joskus kilpailenkin ja osallistun voimistelun kansainvälisiin suurtapahtumiin. Olen mukana pitkän linjan voimistelijoiden ryhmässä.”

Harrastus auttaa häntä irrottautumaan työstä – niiden monimutkaisten ilmiöiden pohtimisesta. Siihen ei riittäisi pelkkä metsässä kävely.

”Voimistelumaailmassa minun ei tarvitse vastata kokonaisuudesta. Olen koreografin materiaalia ja saan eläytyä erilaisiin rooleihin.”

Juoksemiseen tuli fyysinen kaipuu

Elisa Valtanen harrasti lapsena ja nuorena pika- ja aitajuoksua. Yhdeksän vuotta sitten hän palasi lajien pariin, aikuisyleisurheilijaksi.

”Minulla oli pitkään sellainen olo, että pitäisi päästä juoksemaan kovaa. Siihen tuli oikein fyysinen kaipuu.”

Varsinkin aitajuoksu auttaa stressinhallinnassa. Laji vaatii täydellistä keskittymistä siihen, mitä on tekemässä. Urheilijoiden porukassa Valtanen nauttii liikunnan riemusta ja kehon haastamisesta.

”Toisia tsempataan ja myös pettymykset jaetaan. Kaikki treenaavat tosissaan, mutta se ei kuitenkaan ole liian vakavaa.”

Lisää työkaluja mielenterveyden tueksi

Syksyllä 2021 julkaistaan Mielenterveyden tuen työkalupakki, joka tarjoaa mielen hyvinvointia vahvistavia työkaluja työpaikoille ja työterveyshuolloille. Se on osa Työelämän mielenterveysohjelmaa.

Työkaluja on yhdeksän. Elisa Valtanen on mukana niistä kahdessa: Hyvän mielen työpaikka -esihenkilövalmennuksessa sekä Liike ja mieli -osiossa. Vapaa-ajallaan hän toimii psyykkisenä valmentajana urheilijoille ja valmentajille.

”Liikunta ja mielenterveys ovat yksi asia, jota haluan työelämässä edistää”, Valtanen sanoo.

Pauliina Mattila-Holappa tarkasteli väitöstutkimuksessaan mielenterveyden häiriöistä johtuvaa nuorten aikuisten työkyvyttömyyttä. Nyt hän on mukana muun muassa tutkimushankkeessa Mitä jos mielen hyvinvointia rakennettaisiin uudestaan?. Sekin liittyy nuoriin aikuisiin.

”Minua kiinnostaa, miten pinnalle noussut keskustelu mielenterveydestä heijastuu työpaikolle ja esimerkiksi siihen, mitä esihenkilöiltä odotetaan.”

Kuva: Sirpa Levonperä

Tunnistatko oman ammattisi vaatimukset? Tiedätkö, mikä työssäsi kuormittaa? Otatko nämä tiedot huomioon? Toimitko terveyttä ja työkykyä vahvistavalla tavalla niin töissä kuin vapaalla?

Jos vastasit kysymyksiin ”kyllä”, sinulla on hyvä työkyvyn lukutaito.

Työkyky tarkoittaa ihmisen voimavarojen suhdetta työn vaatimuksiin. Työkyvyn lukutaito on uudempi käsite.

Muutama vuosi sitten Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jaana Laitinen ehdotti, että työkyvyn lukutaito otettaisiin mukaan hänen tutkimusryhmänsä silloiseen hankkeeseen.

Lähtökohtana oli terveyden lukutaito -käsite, joka on kehitetty terveyden edistämiseen. Laitinen kollegoineen määritteli, että työkyvyn lukutaito on laajempi käsite. Se sisältää myös työn, ammatin, niiden vaatimukset työkyvylle, työolot ja ihmisen toiminnan työkykynsä ylläpitämiseksi.

Unen vaaliminen on työkykyteko

Mitä työkyvyn lukutaito käytännössä tarkoittaa vaikkapa asiantuntijan työssä?

Jaana Laitisen mukaan asiantuntijatyö vaatii esimerkiksi virkeyttä, hyvää keskittymiskykyä, isojen kokonaisuuksien hallintaa ja uuden oppimista. Aikapaine, keskeytykset ja tietotulva kuormittavat ja stressaavat.

Aivot pysyvät virkeinä, kun nukkuu riittävästi. Stressi häiritsee unta. Jos ihminen jatkuvasti nukkuu huonosti, hänen luovuutensa ja toimintakykynsä eivät ole parhaimmillaan.

”Työkyvyn lukutaidon kannalta tärkein juttu asiantuntijalle voi olla se, että hän panostaa uneen – antaa sille aikaa, rentoutuu hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja rauhoittaa myös työpäiviään”, Laitinen sanoo.

Keinoja työpäivän rauhoittamiseen ovat taukojen pitäminen, yhden asian tekeminen kerrallaan ja se, että pyytää tarvittaessa apua työkavereilta.

Vahvista niitä lihaksia, joita työ vaatii

Fyysisesti raskaassa työssä työkyvyn lukutaito voi liittyä esimerkiksi siihen, millaista liikuntaa harrastaa.

”Tutkimusten mukaan fyysisesti raskaan työn tekijät hyötyvät eniten sellaisesta liikunnasta, joka on räätälöity heille työn ja ammatin vaatimusten mukaan. Kannattaa vahvistaa niitä lihaksia, joita kyseinen työ vaatii”, Jaana Laitinen kiteyttää.

Kätilö tarvitsee voimaa varsinkin yläraajoihin ja yläselkään. Siivoojan on hyvä vahvistaa lihaksia ja kestävyyskuntoa. Rakennustyöntekijä hyötyy tasapainon treenaamisesta ja käsivoimien vahvistamisesta.

Työkyvyn lukutaidossa ei ole kyse pelkästään elintavoista. Sosiaali- ja terveysalalla ja opettajan työssä on paljon psykososiaalista kuormitusta. Silloin ”lihaksien” vahvistaminen voi tarkoittaa, että käsittelee säännöllisesti tunteitaan.

Työn näkökulma terveystarkastuksiin

Jaana Laitinen korostaa työterveyshuollon roolia työkyvyn tukemisessa. Työterveyshuollon terveystarkastuksissa työn näkökulma saisi olla punaisena lankana.

”Ajatellaan vaikka ammattikuljettajaa, jonka verenpaine on koholla. Motivaatio painon pudottamiseen tai suolan käytön vähentämiseen voi tulla siitä, että korkea verenpaine on pahimmillaan liikenneturvallisuusriski”, Laitinen sanoo.

Työn kautta puhuminen auttaa sekä työterveyshoitajaa että vastaanotolla olevaa työntekijää keskittymään oleellisiin asioihin. ”Millaista työtä teet?” on hyvä aloitus keskustelulle.

Elintapa-asiat eivät ole vain kansanterveysongelmia, vaan ne vaikuttavat ihmisen päivittäiseen jaksamiseen ja työstä palautumiseen. Terveydestä ja työkyvystä huolehtiminen on osa ammattitaitoa.

Työkyvyn lukutaitoa tarvitsevat kaikki

Työkyvyn lukutaito on yhdistelmä tietoa, ymmärrystä, motivaatiota ja käytännön valintoja, joita teemme. Se on uudenlainen näkökulma työkyvyn edistämiseen.

”Työkyvyn lukutaitoa tarvitsevat kaikki, ammatista riippumatta”, Jaana Laitinen sanoo.

Hän uskoo, että ajattelutapa voi auttaa rajaamaan liiallista työntekoa. Parhaimmillaan oivallus on tämä:

Kun työskentelen kohtuullisesti ja huolehdin hyvästä palautumisesta, pystyn myös tekemään tärkeää työtäni paremmin, terveempänä ja pidempään.