”No koskas te lapsia teette?”

Osallistu

”Kyllä sinä sitten ymmärrät, kun sinulla on lapsia.” ”Lakatkaa yrittämästä, niin tulet raskaaksi.” Tällaiset kommentit ja neuvot loukkaavat työkaveria, joka on tahattomasti lapseton.

Lapsettomuushoidoissa oleva ihminen ei tahallaan ole hankala, järjestä itselleen poissaoloja ja tunnekuohuja. Hän on pitkälti muiden aikataulujen armoilla, voi olla henkisesti rikki eikä tarvitse hyväntahtoisiakaan neuvoja eikä vinkkejä.”

Tämä on yksi niistä viesteistä, jotka tahattomasti lapsettomat haluavat välittää esimiehilleen ja työkavereilleen.

Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti ja Lapsettomien yhdistys Simpukka ry tekivät yhteistyössä pienen nettikyselyn tahattomasta lapsettomuudesta ja työstä. Sitä jaettiin yhdistyksen Facebook-sivulla ja –ryhmissä. Neljässä päivässä saatiin yli 70 vastausta.

“Tämä kertoo siitä, että aihe on monelle ajankohtainen ja että työelämässä todella on haasteita”, sanoo Simpukka ry: n toiminnanjohtaja Anne Lindfors.

Arvioiden mukaan lähes joka viides hedelmällisessä iässä oleva pariskunta kohtaa lapsettomuuden eli sen, että toivottu raskaus ei ala vuoden kuluessa.

Kertoako vai pysyäkö hiljaa?

Osa kyselyyn vastanneista pitää tahatonta lapsettomuutta ja lapsettomuushoitoja niin henkilökohtaisena asiana, etteivät he halua puhua siitä töissä:

“Asia ei mielestäni kuulu työnantajalleni tai työkavereilleni niin kauan kuin hoidot ja lapsettomuus eivät häiritse työtäni.”

Kertomatta jättämistä perusteltiin sillä, että siten välttyy onnistumisen paineilta, lisäkysymyksiltä sekä työkavereiden säälin tai järkytyksen kohtaamiselta. Jotkut haluavat säilyttää työpaikkansa “lepopaikkana”, jossa asiaa ei tarvitse puida. Yksi syy varovaisuuteen on työn määräaikaisuus:

“Teen keikkatyötä ja sijaisuuksia. Jos kertoisin toiveestani tulla raskaaksi, voisi olla vaikeampi saada ainakaan pidempiä sijaisuuksia tai vakituista työsuhdetta.”

Monet olivat kertoneet hedelmöityshoidoistaan esimiehelle. Muuten olisi ollut vaikea selittää poissaoloja, tarvetta vaihtaa työvuoroa tai sitä, että joutuu jäämään pois palaverista tai peruuttamaan työmatkan.

“Olen kertonut lähimmille työkavereilleni ja pomolleni, jotta he tietävät syyn poissaoloihini ja mahdollisiin mielialanvaihteluihini.”

”Sinähän voit olla töissä jouluna!”

Tahattomasti lapsettomat ovat kuulleet työpaikallaan kommentteja, jotka tuntuvat pahalta. Niiden arveltiin kuitenkin johtuvan paljolti ajattelemattomuudesta ja tietämättömyydestä.

Nämä kommentit loukkaavat:

 • Helppoahan sinun on, kun ei ole lapsia.
 • Kyllä sinäkin sitten ymmärrät, kun sinulla on lapsia.
 • No koskas te lapsia teette?
 • Kyllä kannattaisi tuossa iässä jo tehdä lapsia. Kohta olet liian vanha.
 • Lakatkaa yrittämästä, niin tulet raskaaksi.
 • Minunkin serkkuni / tuttuni / kummin kaimani oli samassa tilanteessa.
 • Ainahan voitte adoptoida.
 • Hankkikaa sijaislapsi.
 • Sinähän voit jäädä ylitöihin / olla töissä jouluna, kun sinulla ei ole lapsia.

Erään naisen esimies oli haastatellut työnhakijoita ja tokaissut 40-vuotiaan hakijan poistuttua: “Mä luulen, että tää on seksuaalisesti poikkeava, kun sillä ei ole lapsia.”

“Kommentti oli todella monella tasolla asiaton. Se loukkasi myös minua, koska olen lähellä neljääkymppiä oleva lapseton nainen.”

Lapsipuheet ja vauvavierailut ahdistavat

Jos työyhteisön keskustelut pyörivät raskaana olemisen, synnytysten ja lapsien ympärillä, lapseton voi tuntea olevansa ulkopuolinen. Lasten kuvien esittelyt ja kollegojen vauvavierailut ottavat koville, jos itse on taas kerran tehnyt negatiivisen raskaustestin.

“Totta kai onnen näkeminen tuoreiden vanhempien kasvoilla nostaa oman tuskani esiin. Se ei kuitenkaan ole heidän vikansa, enkä koe, että minulla olisi oikeutta rajoittaa vierailuja tai keskusteluja. Yritän selviytyä tilanteista niin, etten loukkaa muita eikä itsestäni tunnu liian pahalta. Hymyilen ja onnittelen niin avoimesti kuin pystyn ja jättäydyn sitten taka-alalle.”

“Jos tunnen tilanteen vaikeaksi itselleni, häivyn kahvihuoneesta työn ääreen. Kun mieliala on maassa, tulee paettua vessaan itkemään. Siellä sitten yrittää kasata itsensä ja olla näyttämättä tunteitaan työkavereille.”

Toisaalta sekin satuttaa, että muut kovasti varovat sanomisiaan tai vaihtavat puheenaihetta lapsettoman tullessa paikalle. Joku kuvasi tätä vaikenemisen muuriksi.

“Raskauksien salaaminen pelkästään minulta on loukannut eniten. Kukaan ei siis ole uskaltanut kertoa minulle.”

Töihin halutaan yltiösuorittaja

Hedelmöityshoitojen ja työn yhdistäminen oli tuottanut vaikeuksia esimerkiksi matkatyötä tekeville. Myös työhaastattelut ja TE-toimiston kanssa asioiminen mietityttävät: kannattaako omasta tilanteesta kertoa?

”Työelämässä ja työnhaussa on jotenkin ylikorostunut tarve olla yltiösuorittaja, jolla kaikki asiat ovat ok. Lapsettomuushoidoissa olevana koen tämän paineen joustaa ja tehdä ylitöitä hankalaksi. Mielelläni varaisin aikaa levähtämiseenkin.”

”Olen rehellinen ihminen. En halua antaa työhaastattelussa mielikuvaa, että vastaan epämääräisesti kysymyksiin.”

”Toivoisin, että TE-toimistossa huomioitaisiin elämäntilanne. Silloin ei olisi painetta ottaa vastaan töitä, jotka estäisivät hoidot. Ei edes tarjottaisi esimerkiksi matkatyötä, erittäin stressaavaa työtä tai sellaista työtä, joka aiheuttaisi vaaraa sikiölle.”

Hienotunteisuus on hyvä linja

Millaista suhtautumista tahattomasti lapsettomat sitten toivovat työyhteisöltään? Esimieheltä toivotaan ymmärtäväisyyttä, joustavuutta työaikojen kanssa ja sitä, ettei työntekijän henkilökohtaisia asioita levitellä.

Nämä asiat nousivat esiin useissa vastauksissa:

 • Älä kysy uudeltakaan kollegalta, onko hänellä lapsia.
 • Sitä, että jollakulla ei ole lapsia, ei tarvitse kommentoida mitenkään.
 • Muista, että ”perhe” tarkoittaa muutakin kuin lapsiperhettä.
 • Anna työkaverin ottaa lapsettomuus puheeksi itse, jos hän niin haluaa.
 • Älä utele hedelmöityshoitojen etenemisestä.
 • Älä voivottele äläkä säälittele.
 • Suhtaudu hienotunteisesti ja neutraalisti.
 • Älä jakele neuvoja.
 • Juttele töissä muustakin kuin lapsista.

Sanaton, lämmin ymmärrys kannattelee

Parhaimmillaan työ auttaa unohtamaan murheet edes hetkeksi. Se tuo turvallisuutta, sisältöä ja merkitystä elämään, joka muuten on myllerryksessä. Hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan:

”Teen todella mielekästä työtä, ja meillä on työyhteisössä hyvä henki. Luulen, että olisin kärsinyt hoidoista paljon enemmän, jos olisin joutunut olemaan yksin kotona.”

”Sureminen on ollut hyväksyttävää, ja minua kohtaan ollaan oltu huomaavaisia. Elämäntilanteeni on siis huomioitu. Se on minusta erittäin arvostavaa työntekijää kohtaan.”

”Työkaverini ovat myötäeläneet ja kuunnelleet minua. Ja jos olen ollut töissä tavallista tehottomampi, työkaverini ovat tehneet puolestani. Pomoni on myös ollut empaattinen, koska hän on itse kokenut tahattoman lapsettomuuden.”

”Esimies sanoi, että mikäli hoidot tuntuvat joskus rankoilta, voin aivan hyvin jäädä loppupäiväksi kotiin vain ilmoittamalla hänelle. Tämä merkitsi minulle todella paljon.”

”Sanaton, lämmin ymmärrys on helpottanut töihin menoa vaikeissa tilanteissa.”

 

Marja Sarkkinen MaSarkkinen

Tutustu myös:
Kommentointi (1)

Mitä ajatuksia juttu herätti? Osallistu keskusteluun tässä.

Kommentit (1)

Onnellinen lapsesta |

En ymmärrä.Miksi minä jolla on lapsi,(hoitojen tuloksena),en saisi iloita ja puhua hänestä työssä lapsettomille.Lapsi on ilon asia ja jaan sitä iloa"itsekkästi".Hiljaa pitäisi olla ettei vaan loukkaa ketään,ihan outoa.

Tuoreimmat jutut

Joskus yllätykset ja sattumat ovat työssä onnenpotkuja. Niillä voi olla osansa suurissa ja pienissä ratkaisuissa, ideoissa, uudistuksissa ja keksinnöissä.

Työterveyslaitoksen Yhteensattumia-tutkimushankkeessa tunnistettiin onnekkaiden sattumien paikkoja asiantuntijatyöpaikoilla. Tutkimuskyselyyn vastanneista yli puolet arvioi kohtaavansa työssään usein hyödyllistä tietoa tai asioita, joita ei sinänsä ollut etsimässä.

Onnekkaita sattumia tapahtui erityisesti työtä tehdessä tai työpaikan epämuodollisissa kohtaamisissa. Esiin nousivat myös työpaikan ulkopuoliset tapahtumat ja tapaamiset sekä mahdollisuus hiljentää vauhtia ja pysähtyä.

Sattumia ei pysty hallitsemaan. Työpaikat ja yksittäiset työntekijät voivat kuitenkin luoda uusille oivalluksille suotuisia olosuhteita.

Nämä vinkit ovat työntekijälle:

 1. Tiedosta onnekkaiden sattumien ja mahdollisuuksien olemassaolo.
 2. Pidä mielesi avoimena, valppaana ja uteliaana.
 3. Pysähdy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi tapahtuu ja mistä ihmiset puhuvat.
 4. Kirjaa muistiin kiinnostavat havainnot, jotka jäävät askarruttamaan sinua. Niistä voi joskus syntyä hyviä ideoita.
 5. Pyri sitomaan kiinnostavat havainnot ja oivallukset aiempiin kokemuksiisi.
 6. Irrottaudu aika ajoin rutiineista. Tee asioita uudella tavalla.
 7. Puntaroi erilaisia vaihtoehtoja.
 8. Pyri järjestämään työhösi kiireettömiä, joutilaita hetkiä vähintään kerran viikossa. Silloin mielesi saa vaeltaa vapaasti.
 9. Varaa kalenteristasi aikaa siihen, että tutustut uuteen.
 10. Järjestä tapaamisia myös muiden kuin lähityökavereidesi kanssa.
 11. Hakeudu välillä tekemään töitä eri työryhmien tai tiimien kanssa.
 12. Osallistu työpaikan ulkopuolisiin tilaisuuksiin, kuten seminaareihin, koulutuksiin, vierailuihin tai messuille.
 13. Ota kirjastosta kiinnostava, sinulle tuntematon kirja.
 14. Liiku jossain totutusta poikkeavassa paikassa – vaikkapa kaupungilla tai luonnossa.
 15. Sosiaalisesta mediasta voi löytyä hyödyllisiä kontakteja ja tietoa. Seuraa joskus myös niitä tahoja ja henkilöitä, jotka eivät ole oman työsi ytimessä, vaan reuna-alueilla.

Jutun lähteenä on käytetty raporttia “Onnekkaat sattumat ja psykologinen turvallisuus uudistumisen lähteinä työpaikoilla” (Minna Toivanen ja muut, Työterveyslaitos, 2021)

Onko minun osaamisellani kysyntää vielä 2030-luvulla? Millaisia kykyjä työntekijöiltä odotetaan? Työterveyslaitoksen asiantuntijat valottavat tulevaisuuden työelämää julkaisussaan “Hyvinvointia työstä 2030-luvulla”. Kysytään heiltä, millä ominaisuuksilla saa paikan jatkossa.

Tunne itsesi ja hallitse työuraasi

”Itsetuntemus on yleistaito, josta hyötyvät kaikki, kaikenlaista työtä tekevät”, napauttaa Työkyky ja työurat -yksikön johtaja Salla Toppinen-Tanner.

Se on vähän yllättävä vastaus. Toppinen-Tanner tarkentaa, että itsetuntemus luo vahvan pohjan työhyvinvoinnille ja työkyvylle ympäristössä, joka on täynnä kehittymisvaatimuksia ja mahdollisuuksia.

”Itsetuntemus on vahva todellisuuteen perustuva näkemys siitä, millaisia vahvuuksia ja kehittämisen kohteita meillä on. Millaisia olemme ihmisenä ja suhteessa muihin?”

Itsetuntemus auttaa asettamaan tavoitteita työuralla. Kun tavoittelemme itsellemme sopivia ja tärkeitä asioita, osaamme tehdä itsellemme parhaat valinnat emmekä ole niin riippuvaisia ulkoisista asioista.

”Kun tunnistamme omat voimavaramme ja kehittymisen tarpeemme ja osaamme suhteuttaa ne työn asettamiin vaatimuksiin, selviämme myös 2030-luvun työelämässä.”

Tule ulos lokerostasi

Työelämän muutosta eri näkökulmista tarkastellut tutkimuspäällikkö Pekka Varje liputtaa verkostoitumistaitojen puolesta. Tulevaisuudessa työtä on entistä vaikeampi tehdä omassa pienessä lokerossa.

”Laajat ja monista pienistä osakokonaisuuksista muodostuvat työtehtävät edellyttävät monipuolista vuorovaikutusta paitsi oman organisaation sisällä myös organisaation ulkopuolisten sidosryhmien kanssa.”

Varjen mielestä verkostoitumistaidot ovat olennaisia myös työuran kannalta. Pohja uudelle työllistymiselle luodaan jo aikaisempien työsuhteiden aikana.

”Kun työsuhteet ovat epävarmoja tai määräaikaisia, on olennaista, että henkilöllä on suhteita alan toimijoihin ja hänen osaamisensa tunnetaan verkostossa.”

Kohtaa muutokset tyynesti ja luovasti

Tutkimusprofessori Tuomo Alasoinia kiinnostavat digitaalinen murros ja sen mahdollistama työn uudelleenajattelu. Hänen tulevaisuuden työelämätaitojen listassaan on kaksi kohtaa: kokonaisuuksien hallinta ja resilienssi.

”Koska toimimme entistä kiinteämmin erilaisissa ja muuttuvissa verkostoissa, meidän on ymmärrettävä yhä laajemmaksi ja monimuotoisemmaksi muuttuvaa kokonaisuutta. Oleellisen tiedon löytäminen ja hyödyntäminen ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä taitoja.”

Monimuotoisessa ja verkostoituneessa maailmassa muutokset ovat äkillisiä ja niitä on paljon.

”Meidän on kohdattava ennakoimattomia muutoksia menestyksellisesti. Tulemme siis tarvitsemaan resilienssiä eli kykyä pärjätä muuttuneessa tilanteessa ja selviytyä siitä luovalla ja kestävällä tavalla.”

Hyödynnä muiden osaamista ja jaa omastasi

Vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho nostaa yleisistä taidoista päällimmäiseksi valmiuden oppia ja muistuttaa, että oppimaankin pitää oppia. Erityisen tärkeänä hän näkee, että opittua jaetaan yhdessä.

”Sekin on taito, että osaa liittää oman osaamisensa muiden osaamiseen ja hyödyntää muiden asiantuntemusta.”

Ala-Laurinaho on pohtinut työelämän tulevaisuutta erityisesti ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

”Ilmastonmuutos on valtava oppimishaaste niin työpaikoille kuin työntekijöillekin. Elinkaariajattelu ja kiertotalouden edistäminen korostavat innovatiivisuuden ja suunnittelun merkitystä sekä yhteistyötä eri erikoisosaajien kesken.”

Päivittämiselle on luotava puitteet – ja aikaa

Tutkimusprofessori Ari Väänäsen mielestä kysymys tulevaisuuden työntekijän taidoista on näkökulmaltaan liian kapea. Osaamista pitää kuuluttaa myös organisaatioilta ja yhteiskunnalta.

Väänänen on tutkinut työelämän ajattelu- ja toimintatapojen muutosta. Hänen mielestään tulevaisuuden suurin vaara piilee eriarvoisuudessa.

”Monien työssä liikutaan innostavan haasteellisuuden ja korkean vaatimustason välimaastossa, kun taas osalla osaaminen ei kohtaa työelämän tarpeita ja töitä on satunaisesti tai ei lainkaan.”

Se, että osaaminen ja työelämän tarpeet eivät kohtaa, on yksilölle terveysriski ja yhteiskunnalle kuormitustekijä.

Jatkuva muutos tuo työntekijälle vastuuta ja myös painetta olla päivitetty ja tuloskuntoinen. Väänänen huomauttaa, ettei kaikkea voi kuitenkaan sysätä työntekijän harteille. Oppimiselle on luotava kehykset, joiden pohjalta mahdollisimman moni pystyy toimimaan mielekkäästi uudistuvassa työelämässä.

”Uuden oppimiseen tarvitaan joustavia tukirakenteita ja toimintamalleja, jotta päivittämisen tarve ei johda työttömyyteen tai synnytä psyykkistä kuormitusta. Organisaatioissa pitää myös varata aikaa uuden oppimiseen. Muutoin itsensä kehittäminen jää helposti suunnitelmaksi.”

Unta arvostetaan entistä enemmän. Muutos näkyy esimerkiksi julkisessa keskustelussa ja elintapaneuvonnassa, jossa uni on nostettu samanarvoisena ravinnon ja liikunnan rinnalle. Sinne se kuuluukin.

”Tutkimustieto unen merkityksestä on mennyt läpi, päässyt yleiseen tietoisuuteen”, sanoo tutkimuspäällikkö Mikael Sallinen.

Sallinen on työskennellyt Työterveyslaitoksessa 25 vuotta. Sinä aikana hän on tutkinut muun muassa unta, palautumista ja työaikoja.

”Uni on palautumisen kannalta korvaamatonta. Unen aikana tapahtuu prosesseja, joita ei voi tapahtua valveilla. Ne vaikuttavat siihen, miten ihminen pärjää hereillä ollessaan.”

Syvässä unessa elimistö rauhoittuu

Aivojen perusteellinen palautuminen onnistuu vain unessa. Kaikki unen vaiheet ovat tarpeellisia, mutta syvän unen vaihe on aivoille erityisen tärkeä.

Unen vaiheet muodostavat 90–120 minuutin syklejä. Syvän unen määrä on suurin kolmen ensimmäisen syklin aikana. Syvää unta on suunnilleen neljäs- tai viidesosa aikuisen ihmisen tavallisesta yöunesta.

”Syvän unen vaiheessa elimistö lepää kokonaisvaltaisesti. Hengitys on rauhallista, pulssi hidas ja aivosähkökäyrässä näkyy hitaita aaltoja”, Mikael Sallinen kuvailee.

Syvästä unesta on vaikea herätä. Jos ihminen herätetään siitä väkisin, hän on jonkin aikaa unenpöpperössä.

Aivojen energiavarastot täydentyvät unessa

Unen korvaamattomuus aivoille liittyy ensinnäkin niiden energiatasapainon säilymiseen.

”Aivot ovat energiasyöppö. Vaikka aivojen paino on vain pari prosenttia ihmisen painosta, niiden hapenkulutus on viidesosa ihmisen koko hapentarpeesta lepotilassa”, Mikael Sallinen sanoo.

Toimiakseen hyvin aivot siis tarvitsevat paljon energiaa. Niiden energiavarastot – eli glykokeenivarastot – täydentyvät varsinkin syvän unen aikana.

Toinen aivoille tärkeä prosessi liittyy niiden puhdistumiseen. Kun käytämme aivojamme, energiaa kuluu. Sivutuotteena syntyy kuona-aineita, jotka luovat perustaa väsymykselle.

Unen aikana niin sanottu glymfaattinen järjestelmä aktivoituu. Sen seurauksena aivo-selkäydinnestettä pääsee aivoihin veri-aivoesteen läpi. Neste huuhtoo kuona-aineita pois aivoista.

”Mekanismi on kuin aivojen viemärijärjestelmä. Se auttaa niitä pysymään terveinä ja ehkäisee dementiaa.”

Univaje aiheuttaa lievän tulehdustilan

Myös ihmisen immuunijärjestelmä vahvistuu unen aikana. Järjestelmä puolustaa elimistöämme taudinaiheuttajia vastaan. Mikael Sallinen kertoo tutkimuksista, joissa on tarkasteltu univajeen vaikutuksia:

”Univaje provosoi elimistössä lievän tulehdustilan ja aktivoi puolustusjärjestelmän. Se näkyy siinä, että tulehdusta edistävät välittäjäaineet lisääntyvät. Myös tulehdusarvo CRP on univajeessa hieman koholla.”

Tartuntatautien, kuten influenssan, yhteydessä ihminen nukkuu tavallista enemmän. Se on luonnollinen reaktio, joka pyrkii hillitsemään tulehdusta.

”On myös tutkimuksia, joissa koehenkilöitä on valvotettu ja sitten rokotettu. Heillä vasta-ainetuotanto on jäänyt vähäisemmäksi kuin normaalisti nukkuneilla ihmisillä. Sekin kertoo immuunipuolustuksen ja unen yhteydestä.”

Stressi voi tehdä unesta katkonaista

Syvään uneen pääsemistä haittaa esimerkiksi stressi. Jos on kovin jännittynyt tai hermostunut, on ylipäätään vaikea nukahtaa.

”Kun ihminen käy kierroksilla, ajatukset pelaavat ja tunteet jylläävät. Se ylläpitää vireyttä eli aktivoi valvetta tuottavaa aivomekanismia. Silloin unta tuottava aivomekanismi ei pääsekään aktivoitumaan ja vaikuttamaan”, Mikael Sallinen sanoo.

Jos menee stressaantuneena nukkumaan, elimistö voi jäädä kierroksille myös unen ajaksi. Se tekee unesta pinnallista ja katkonaista.

Kun syvää unta on nukuttu jonkin aikaa, alkaa tulla kevyempää unta ja havahtumisia. Se on normaalia ja kuuluu terveeseen uneen. Stressitilassa oleva ihminen ei havahduttuaan välttämättä nukahdakaan:

”Stressaavat asiat palautuvat mieleen välittömästi, mikä pitkittää uneen vaipumista.”

Tunnistatko illalla oman uni-ikkunasi?

Nukahtamista helpottaa sille otollisen ajan tunnistaminen. Useimmilla ihmisillä on tällainen ”aikaikkuna uneen”, jolloin he nukahtavat helpoimmin.

Paras aika nukahtaa on melko lyhyt, 15 minuutista puoleen tuntiin. Jos valvominen jatkuu illalla tämän hetken ohi, nukahtaminen on hankalampaa. Tämä on yksi syy siihen, että illalla kannattaa ottaa rauhallisesti ja rentoutua.

Oman uni-ikkunansa tunnistaa siitä, että alkaa ramaista.

”Raukeutta ei kuitenkaan huomaa, jos surffailee netissä, lukee työsähköposteja tai katselee jännää elokuvaa. Kaikki aktivoivat ja stressaavat puuhat kannattaa lopettaa viimeistään tunti tai pari ennen nukkumaanmenoa”, Mikael Sallinen sanoo.

Työajan rajattomuus uhkaa unta

Vaikka uni on ihmiselle korvaamatonta, se ei ole mikään itsenäinen saareke vuorokaudessa.

”Se, mitä me valveilla teemme, vaikuttaa uneen. Se, miten nukumme, vaikuttaa toimintakykyymme päivän aikana”, Mikael Sallinen korostaa.

Pitää huolehtia siitä, että palauttavia hetkiä on myös päivän kuluessa. Varsinkin työkuormituksesta palautuminen ja psykologinen irrottautuminen työstä ovat tärkeitä.

Sallinen on hyvillään siitä, että työajat ovat muuttuneet entistä joustavammiksi. Joustava työaika auttaa työntekijää noudattamaan itselleen luontaista vuorokausirytmiä.

Sen sijaan työajan rajattomuus on uhka hyvälle unelle. Sallinen kannattaa sitä, että työpaikalla sovitaan tavoitettavuuden pelisäännöistä: Pitääkö työajan jälkeen olla tavoitettavissa? Voiko esimerkiksi sähköpostin lukemisen jättää suosiolla seuraavaan työpäivään?

”Jos pelisääntöjä ei ole, työstä irrottautuminen jää vaillinaiseksi. Ihminen kokee olevansa vain puoliksi vapaalla, vaikka työhön liittyviä viestejä tai soittoja ei tulisikaan.”