Perhevapaalta töihin? Näin valmistaudut paluuseen

Verkostoidu toisten vanhempien kanssa. Pysyttele kärryillä ammattialasi muutoksista. Kerro esimiehellesi, millaisia työajan joustoja toivot.

Kymmeniätuhansia suomalaisia palaa vuosittain perhevapaalta takaisin työelämään. Monet ajoittavat paluunsa kesälomien jälkeiseen aikaan.

”Kotiarki ja työssä käyminen ovat kaksi eri maailmaa, joten työelämään siirtyminen voi tuntua suurelta muutokselta”, sanoo johtava asiantuntija Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitoksesta.

Palaajaa voivat askarruttaa esimerkiksi nämä asiat: Miten saan arjen sujumaan? Löydänkö työpaikan tai tehtävän, joka sopii perhetilanteeseeni? Mistä saan lastenhoitoapua? Onko osaamiseni vanhentunut?

Toppinen-Tannerin mukaan työhönpaluuseen voi valmistautua näin:

 

Ennen perhevapaata:


1. Pohjusta paluutasi
jo ennen kuin jäät vapaalle. Sovi esimiehesi kanssa, miten pidätte yhteyttä vapaan aikana. Oletko tarvittaessa itse yhteydessä töihin? Haluatko kuulla työpaikalla tapahtuvista muutoksista?

2. Haluaisitko osallistua työpaikan henkilöstökoulutuksiin tai juhliin, jos se on työnantajan puolesta mahdollista? Ota asia puheeksi esimiehesi kanssa.

 

Perhevapaan aikana:


3. Pidä itsesi kärryillä
oman ammattialasi muutoksista ja työllisyystilanteesta. Varaudu tarvittaessa hakemaan työtä tai opiskelemaan.

4. Verkostoidu muiden vanhempien kanssa. Heiltä voit saada apua ja tukea myös silloin, kun olet jo palannut työelämään.

5. Selvitä, millaisia käytäntöjä työpaikallasi on työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Niitä voivat olla esimerkiksi mahdollisuus etätyöhön tai osa-aikatyöhön ja sairaan lapsen hoitopalvelu.

6. Muista, että lapsen saaminen voi muuttaa suhdettasi työhön. Vaikka olisit aiemmin tehnyt pitkää päivää, et välttämättä enää halua tai pysty tekemään niin.

7. Pohdi puolisosi kanssa lapsen hoitopaikkaan, vanhempien työaikaan, työmatkaan tai työnhakuun liittyviä järjestelyjä. Kumpi teistä vie lapset hoitoon ja kumpi hakee heidät kotiin?

8. Kun työhönpaluu lähestyy, keskustele esimiehesi kanssa. Saat häneltä tietoa työpaikan tilanteesta ja voit itse kertoa, millaisia työaikaan tai työtehtäviin liittyviä toiveita sinulla on.

9. Kaikki eivät perhevapaan jälkeen halua pehmeää laskua ja lyhennettyä työaikaa. Jotkut toivovat juuri silloin uusia haasteita ja entistä vaativampia tehtäviä. Kerro tästäkin toiveestasi esimiehelle.

10. Keskustele puolisosi kanssa, miten kotityöt jaetaan uudessa tilanteessa. Miten varmistatte, että myös töihin palanneella on jonkin verran omaa aikaa? Kotitöiden jakaminen tasan kannattelee koko perheen hyvinvointia.

11. Selvitä, millaiset tukiverkostot perheellänne on. Voiko joku tarvittaessa auttaa esimerkiksi hakemalla lapsen päivähoidosta? Miten lapsen hoito järjestetään mahdollisten työmatkojen aikana?

 

Palattuasi töihin:


12. Pyydä töissä perehdytystä
ainakin silloin, jos tehtäviisi on tullut muutoksia.

13. Ota puolisosi kanssa käyttöön yhteinen kalenteri tai lukujärjestys, johon merkitsette sekä yksityiselämään että työhön liittyvät menot. Se helpottaa arjen palapelin kokoamista.

14. Alku sujuu kivuttomammin, jos luot elämääsi hieman väljyyttä. Se voi tarkoittaa vaikka kertyneitten lomapäivien hyödyntämistä. Tällainen pelivara auttaa, jos lapsesi reagoi voimakkaasti muutokseen.

15. Tuntuuko, että aikasi ja voimavarasi eivät riitä kaikkeen? Juttele esimiehesi kanssa. Ratkaisuja kannattaa hakea ennen kuin uuvut.

 

Marja Sarkkinen

Jaa sisältö somessa!