Tunteet pinnassa töissä? Kerro meille kokemuksistasi

Osallistu
Hauska hetki palaverissa: yksi osallistujista nauraa.

Työpaikoilla tunnetaan monenlaisia tunteita: iloa, innostusta, onnea, surua, pettymystä, pelkoa, syyllisyyttä, myötätuntoa, kateutta, vihaa, ärtymystä, rakkautta, helpotusta.

Kerro meille, millaiset tunteet ovat olleet läsnä sinun työssäsi ja miten niihin työyhteisössäsi suhtaudutaan.

Voit vaikka muistella tilannetta, jossa tunteet olivat isossa roolissa. Miltä sinusta tuntui ja miksi? Tai olivatko asiakkaasi tai työkaverisi tunteet pinnassa? Mitä sitten tapahtui?

Vastaa muutamalla lauseella tai kirjoita pidemmästi.

Kirjoita alla oleviin kenttiin ja klikkaa Lähetä-nappia.
Voit lukea muiden vastauksia lomakkeen alapuolelta.

Vastaa kyselyyn

Mitä ajatuksia juttu herätti? Osallistu keskusteluun tässä. Vain tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Ei näy kommentissasi, tieto kerätään ainoastaan toimitusta varten.

Vastaukset

Lukijamme innostuivat kommentoimaan seuraavasti:

Myötätuntoa

Minulla oli hiljattain raskas jakso elämässäni. Vaikka en kovin paljon puhunut tilanteestani työpaikalla, työkaverit huomasivat pahan oloni. Olin yllättynyt ja liikuttunut siitä myötätunnosta, jota sain osakseni. Myötätunto näkyi ystävällisinä katseina, kysymyksinä "miten pärjäilet" ja ehdotuksina, että antaisin osan töistäni muiden hoidettavaksi. Minulle tuli vahva tunne siitä, että kelpaan töissä silloinkin, kun olen vähän alakuloinen ja työpanokseni ei ole sataprosenttinen.

Itkusilmä   |    13.11.2018 09:09

Sain tarpeeksi tunneövereistä

Aikaisemmin elämässä olen ollut työpaikoissa, joissa muutamat räiskähtelevät ihmiset ovat ottaneet oikeudekseen terrorisoida muita jatkuvilla tunteenpurskahduksillaan. Ne kokemukset riittivät, arvostan rauhallisempaa meininkiä työpaikalla. Voimakkaat purkaukset eivät kuulu työpaikalle ollenkaan eikä työkavereiden tehtävä ole terapoida näitä yksilöitä. Onneksi nykyisessä työpaikassa tunteiden näyttäminen on laimeaa ja maltillista.

Matalalla profiililla   |    13.11.2018 09:34

Ilo tarttuu

Viimeksi tänään aamulla huomasin, että ilo ja erityisesti nauru tarttuvat ihmisestä toiseen ja saavat hyvälle mielelle. Omalla työpaikalla valitettavan harvoin nykyään kaiken kiireen keskellä on aikaa yhteisiin iloisiin hetkiin.

Ilopilleri   |    13.11.2018 09:53

Silloin harmitti

Jokin aika sitten kuulin omaan työhöni ja lähitiimiini liittyvistä muutoksista eräältä kollegaltani. Hänellä tuntui olevan yksityiskohtaista tietoa tulevista muutoksista, joista minä tai muut, joita asia koski, en tiennyt mitään. Silloin minua harmitti ja olin todella vihainen. En vienyt asiaa eteenpäin, vaikka olisi varmaan pitänyt . Lähinnä kyräilin itsekseni.

Elsi   |    13.11.2018 10:02

Kiukkuinen esimies

Yhdessä ensimmäisistä työpaikoistani esimiehellä oli tapana huutaa alaisilleen. Aamupalaverit olivat yhtä piinaa, kun tämä pomo oli meihin tyytymätön ja vihainen. Keksin hyvän keinon lievittää pelkoani. Esimies oli aika pienikokoinen ja kuvittelin hänet mielessäni lapsuuden satukirjan ilkeäksi menninkäiseksi. Joskus oli vaikea olla hymyilemättä, kun näin pöydän päässä kiukkuavan menninkäisen iskemässä nyrkkiä pöytään.

Hepa   |    13.11.2018 10:15

Nöyryytys

Kun nyt oikein mietin, niin viime aikoina yleisin tunne on ollut nöyryytys ja häpeä. Tunnen olevani työpaikalla näkymätön, minut ja työni vaietaan ja sivuutetaan.

Näkymätön   |    13.11.2018 10:27

Yhteenkuuluvuudentunnetta

Meillä on työyhteisö, jonne saamme tulla kaikenlaisten tunteidemme kanssa. Ei tarvitse esittää tai teeskennellä mitään. Päällimmäinen tunteeni on työnilo ja yhteenkuuluvuudentunne, tämä on minun porukkani!

X   |    13.11.2018 11:48

Tunne se on tämäkin

Näin meidän kesken voin kertoa, että ketuttaa. Ankarasti. Usein.

-   |    13.11.2018 14:12

Tunteet pinnassa

Kyllä työpaikalla saa tunteita näyttää, sillä olemmehan ihmisiä!

Onnistumisista ja iloista toivoisin puhuttavan enemmän. Tuntuu, että meillä suomalaisilla on taipumus melankoliaan ja vähättelyyn, vaikka oikeasti välillä olisi isostikin syytä juhlaan. Yhdessä tekemistä ja naurua pitää työpaikalla olla, joten toivoisin että kiire, etätyöt ja joustot eivät kokonaan karsisi yhteistä iloittelua ja pientä hassuttelua työpaikoilta.

Kuitenkaan aivan hallitsemattomasti ei tunteita saisi päästää valloilleen, vaan käsitellä erityisesti negatiiviset tunteet sitten pienemmässä porukassa, jos on tarpeen työpaikalla aihetta käsitellä ja myös työterveyshuoltoa voi hyödyntää, sillä heillä neutraalimpi rooli. Varsinkaan kiukuttelu ei kuulu työpaikalle, vaan rakentava keskustelu paremminkin. Suruja itse kullakin tulee kohdalle, onneksi työkaverit voivat olla myös tukena ja sallitaan myös epätäydellisyys.

Inhimillisyys edellä   |    13.11.2018 15:39

Tieto vähentäisi tuskaa

Meidän työpaikallamme tunteet nousevat pintaan muutosmylläköissä. Niiden aikaan on hämmennystä, epätietoisuutta ja pelkoa tulevasta. Tiedottaminen henkilöstölle on valitettavan heikkoa ja se sitten puhututtaa pienissä porukoissa, spekulaatiot käyvät kuumina kahvihuoneessa ja käytävillä.

...   |    13.11.2018 17:34

Kieltämisestä tasapainoon

Johtoryhmässämme oli vuosia sitten valtaosa jäseniä, joiden mielestä tunteista puhuminen ei kuulunut työpaikalle. No eipä niistä sitten puhuttukaan, asialinjalla ja faktaan perustuen vaan. Ennen pitkää ryhmä ajautui kriisiin, johtaja erotettiin, muutama muu vaihtoi työpaikkaa omasta halusta. Uuden johtajan alkukausi oli patoutumien purkautumista ja yhteisen linjan yksityiskohtaista työstämistä. Nykyään tunteista puhuminen ja fiiliksenkin perustuva analysointi on arkea. Ryhmä luottaa toisiinsa ja siellä on turvallista olla omana itsenään.

Tunne = luottamus   |    13.11.2018 19:39

opettajat

Opettajan työn suuri haaste on siinä, että päivän aikana voi joutua kohtaamaan oppilaan aggressiota verbaalisesti ja/tai fyysisesti tai lapsi voi kesken päivän uskoutua opettajalleen kipeästä kotiasiasta, joka vaatii opettajalta toimenpiteitä lastensuojelun ja joskus poliisille tutkintapyynnön tekemisen muodossa. Melkeinpä kuukausittain on tällaisia tilanteita, joissa kollega on vetänyt tunnin asiallisesti ja rauhassa lasten kanssa, vaikka mikä olisi, mutta sitten toisen kollegan tai kollegoiden läsnäollessa oppilaiden silmiltä suojassa tulee itku ja vapina ulos. Rankinta on se, että koulussa ei ole resurssia lähettää luokkaan opetusta jatkamaan joku muu siksi aikaa, että luokan oma opettaja saa koottua itsensä esim. väkivaltatilanteen jälkeen tai jos oppilas on kertonut esim. jonkin raskaan asian. Välillä tuollaiset tilanteet ovat suorastaan skitsofrenisia, kun menet luokkaan reippaana ottamaan ryhmän haltuun ja askartelemaan lumihiutaleita ikkunoihin, kun oppilaasi on juuri kertonut kokeneensa kotona perheväkivaltaa. Ilman työkavereiden myötäelämistä, nuo tilanteet olisivat joskus ylivoimaisia ja usein järjestelmä alkaa korjata itse itseään siten, että jos joku tarvitsee sen hetken itkutaon, ottaa joku toinen haltuunsa kaksi luokkaa ja niin taas elämä jatkuu.

Kaveria ei jätetä   |    13.11.2018 19:57

Positiivista palautetta

Olen herkkä ihminen ja minun on vaikeaa antaa positiivista palautetta. Pelkään, että alan itkeä, koska asia on minulle merkittävä ja aiheuttaa kropassani isosti tunteita. Olen kerännyt viime viikolla rohkeuteni ja annoin esimiehelleni useampaankin otteeseen positiivista palautetta konkreettisista asioista. Koin itsekin onnistuneeni, kun sain sanottua asiani loppuun asti.

Herkkis   |    15.11.2018 07:35

Huono käytös ei kuulu työpaikalle

On ikävää joutua työpaikalla keskustelemaan epäasiallisesta käytöksestä. Kyllähän me kaikki tiedetään, että työpaikka on työpaikka ja kenties kotona ”sallittavat” käyttäytymistavat eivät kuulu työpaikalle edes haastavissa tilanteissa. Asiat ovat asioita ja niistä on pystyttävä keskustelemaan asiallisesti.

Paha olo   |    15.11.2018 07:42

Ihana tunnelma tänään

Olipa jännää nähdä, mikä tunnelma työpaikalle syntyi pienestä eleestä. Ilman syytä oli kynttilöitä palamassa taukotilassa ja suklaata pöydällä.

Nautiskelija   |    15.11.2018 09:35

Kiitos tuntuu hyvältä

Kyllä se on niin, että tämä kissa elää kiitoksilla! Saan kiitoksista, hymyistä ja hyvistä palautteista virtaa työpäivään! Tuntuu mukavalta onnistua, kun tekee parhaansa.

Mirri   |    15.11.2018 12:50

Harmitusta ja kiitollisuutta

Olin olevinaan osaava uuden tietokoneohjelman käyttäjä. Kirjoitin innoissani kehittämisajatuksiani ohjelmassa ja vaivuin flow-tilaan. En välittänyt uudesta tavasta tehdä kirjauksia. Ajattelutyöni tulos katosi minulta bittiavaruuteen ja koin sen jälkeen harmitusta ja tyhjyyden tunnetta. Miten voi olla, että en muista siitä tekstistäni enää epätoivoisena mitään? Miksi ryntäsin uuden ohjelman kimppuun? Huhuilin työystäviltäni keinoa löytää tekstini jostain ja hehän auttoivat palauttamaan tekeleeni takaisin. Tähän aamuun mahtui monta eri fiilistä: intoa, pettymystä, tyhyyttä ja kiitollisuutta työystävien avusta!

Digi-kompastunut   |    15.11.2018 15:26

Tunnottomuuskin on onnellisuutta

Jäin miettimään, että olenko onnellinen, kun en työpäivän jälkeen koe oikeastaan mitään? Olen! En ole stressaantunut, minun mieltäni ei kaiherra mikään, olen tehnyt päivän työt hyvin ja olen vapaa irtautumaan töistä.

Ansku   |    15.11.2018 18:22

Tunnelukot auki

Minulla on työtoveri, joka on koskettanut syvimpiä tunteitani ja tarpeitani (tunnelukko) rakkaudella, jota hän säteilee ympärilleen. Minulta meni useampi kuukausi ymmärtää, mistä on kyse. Ajauduin elämässäni tilanteeseen, jossa aloin työstämään ja käsittelemään tunnelukkojani. Nyt ymmärrän jo, mistä on kyse, mutta työpaikalla huomaan työtoverini läsnäolon aiheuttavan minussa edelleen huomionkipeyttä ja mustasukkaisuutta. Olen jossain määrin päässyt siihen pisteeseen, että ajattelen näin vain käyneen itselleni, olen oppinut itsestäni todella paljon matkan varrella ja on kaunista, että joku ihminen onnistuu koskettamaan syvimpiä tarpeita ja tunteita toisessa. Sitä kutsutaan rakkaudeksi. ❤️

Nanna   |    18.11.2018 06:37

Sovitut asiat

Kun sovituista asioista ja tekemisistä ei työkaveri pidä kiinni ja tämä toistuu niin siinä nousee väistämättä joskus ääni.

Yöunet meni ja hermot   |    19.11.2018 15:57

Työkaverin raivonpurkaukset

Osalle työyhteisön jäsenistä on sallittua saada raivokohtauksia: karjua kokouksissa kollegoille tai esimiehelle. Olen puhunut tästä esimiehen kanssa ja sanonut hänelle, että vaikka hän itse kestäisi esim. itseensä koskevan raivon, hänen ei pidä sietää sitä, koska se ei ole samalla tavalla sallittua kaikille työyhteisön jäsenille.

Tasa-arvo kaikessa   |    23.11.2018 16:16

Nöyryyttämistä

Kun esimies karjui minulle kahdenkeskisessä palaverissa, oli vaikea olla itkemättä. Mutta hänen tarkoituksensa lienee ollutkin nöyryyttää ja saada minut romahtamaan.

Alainen   |    23.11.2018 16:19
Tutustu myös:
Tuoreimmat jutut

Työpaikkakiusaaminen tarkoittaa toistuvaa, pitkään jatkuvaa ja systemaattista kielteistä kohtelua, loukkaamista, alistamista ja mitätöintiä. Noin viisi prosenttia suomalaisista työntekijöistä kokee tulleensa kiusatuksi viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kiusaaja on useimmiten työtoveri, toiseksi yleisimmin lähiesimies.

”Kun kiusaaja on esimies, hänen valta-asemansa tekee tilanteesta erityisen vaikean. Asemansa takia esimies pystyy halutessaan hankaloittamaan jonkun työntekoa enemmän kuin kollega”, sanoo johtava konsultti Susanna Kalavainen Työterveyslaitoksesta.

”Myös asian puheeksi ottaminen on astetta vaikeampaa silloin, kun kokee esimiehensä käyttäytyvän epäasiallisesti.”

Kalavainen on tukenut ja valmentanut esimiehiä sekä auttanut työyhteisöjä konfliktitilanteiden ratkaisemisessa. Hän on asiantuntijana Työterveyslaitoksen Työpaikkakiusaamisen nollatoleranssi -verkkovalmennuksessa.

Ikävä päätös ei ole kiusaamista

Kiusaaminen voi ilmetä esimerkiksi mustamaalaamisena, työyhteisön ulkopuolelle sulkemisena, loukkaavana kommentointina tai tietojen pimittämisenä.

Huutamisen ja nimittelyn kaltainen käytös on helpompi tunnistaa kiusaamiseksi kuin työnteon hienovarainen vaikeuttaminen. Kiusaamista voi olla esimerkiksi se, että työntekijälle annetaan kohtuuttomia työtehtäviä tai aikatauluja.

”Toisaalta aika moni tunnistaa työssään, että aikataulut ja työmäärä ovat kohtuuttomia. Silti kyse ei ole kiusaamisesta, vaan koko työyhteisön tilanteesta tai ongelmista työn organisoinnissa”, Susanna Kalavainen huomauttaa.

Joskus työntekijä kokee kiusaamiseksi asiat, jotka kuuluvat esimiehen normaaliin työnjohto- eli direktio-oikeuteen. Esimiehellä on oikeus esimerkiksi jakaa tehtäviä ja huolehtia siitä, että työt sujuvat. Vaikka esimiehen päätös ei miellyttäisi työntekijää, se ei tee siitä kiusaamista.

Tavoitteena ratkaisujen löytäminen

Susanna Kalavainen suosittelee, että työntekoa ja yhteistyötä haittaavat asiat otettaisiin puheeksi mahdollisimman varhain – jo ennen kuin tarvitsee edes miettiä, ovatko ne kiusaamista vai eivät.

”Jos kokee esimiehensä käytöksen hankalaksi, häntä kannattaa lähestyä sillä ajatuksella, miten yhteistyön saisi sujumaan. Tavoitteena on siis ratkaisujen löytäminen.”

Kalavaisen mukaan on tärkeää, että esimies saa tiedon siitä, millainen käytös kuormittaa työntekijää. Esimiesten kyvyssä ottaa tämä tieto vastaan on eroja:

Toiset esimiehet havahtuvat ja miettivät omaa toimintaansa uudella tavalla. Taustalla voi olla väärinkäsityksiä tai huonoa viestintää. On ihan mahdollista, että esimies muuttaa johtamistapaansa niin, että se vastedes tukee työntekijää paremmin.

Joidenkin esimiesten voi olla vaikea tunnistaa itsessään työntekijän puheeksi ottamaa käyttäytymistä. He saattavat kieltää ongelman, vähätellä sitä tai selittää kaiken johtuvan vain työntekijästä.

Esimiehellä on yleensä esimies

Mitä sitten tehdä, jos esimies käyttäytyy epäasiallisesti, mutta keskustelu hänen kanssaan ei johda mihinkään?

Susanna Kalavainen neuvoo ottamaan selville, onko työpaikalla toimintamallia epäasiallisen käyttäytymisen selvittämiseen. Siinä on ohjeet asian eteenpäin viemiseen. Pääperiaate on, että jos asia ei etene oman esimiehen kanssa, mukaan otetaan esimiehen esimies. Silloinkin tavoitteena on ratkaisujen etsiminen.

”Pienellä työpaikalla esimiehellä ei välttämättä ole varsinaista esimiestä. Silloin tukea ja neuvoja voi pyytää vaikkapa työterveyshuollolta, luottamusmieheltä, työsuojelutehtävässä toimivalta tai omalta ammattiliitolta”, Kalavainen sanoo.

”Toimitusjohtajan esimies on yrityksen hallitus. Tiedän tapauksia, joissa hallituksen puheenjohtaja on käynnistänyt selvittelyn, joka koskee ylimmän johdon käyttäytymistä.”

Älä lykkää puuttumista

Susanna Kalavainen puhuu työpaikkakiusaamisen nollatoleranssin puolesta. Se tarkoittaa, että työpaikalla ei suvaita kiusaamista eikä minkäänlaista epäasiallista käyttäytymistä.

”Jos syntyy epäilys epäasiallisesta kohtelusta, se selvitetään toimintamallien mukaan. Kaikki ilmoitukset eivät osoittaudu kiusaamiseksi, mutta asioita ei saa jättää selvittämättä.”

Kalavainen on nähnyt, että huono käytös saa monesti jatkua liian pitkään. Siihen puuttumista lykätään esimerkiksi sillä perusteella, että työntekijät eivät tee ilmoituksia omilla nimillään. Samasta henkilöstä voi kuitenkin tulla useita ilmoituksia.

”Huolta saattaa herättää sekin, että tietyn esimiehen alaisuudesta hakeudutaan jatkuvasti pois. Kyllä johdolle silloin syntyy velvollisuus lähteä katsomaan, mistä on kysymys ja pitäisikö asialle tehdä jotain. Se on vastuun ottamista, ei vakoilemista tai salapoliisintyötä.”

Työpaikan kulttuuri kuntoon

Susanna Kalavainen oli mukana Sopuisa-tutkimushankkeessa, jossa selvitettiin työpaikan toimintakulttuurin ja kiusaamisen yhteyksiä.

Hanke vahvisti sitä käsitystä, että esimiehet tarvitsevat työkaluja ja koulutusta kiusaamisen vähentämiseksi työpaikalla. Työterveyslaitoksen Työpaikkakiusaamisen nollatolerenssi -verkkovalmennus on yksi keino kehittää esimiesten osaamista.

”Kun esimiehet saavat tietoa ja työkaluja, he näkevät ilmiön kokonaisvaltaisemmin. Kyse on paljolti ennaltaehkäisystä, työpaikan kulttuurista ja siitä, että asiat selvitetään viivyttelemättä.”

Kalavaisen mukaan valtaosa esimiehistä pyrkii tekemään työnsä hyvin. Aina siihen ei ole riittävästi aikaa tai resursseja, eikä se onnistu niin hyvin kuin itse haluaisi. Työpaikkakiusaaminenkaan ei ole vain yksittäisen esimiehen pulma – ei edes silloin, jos häntä itseään syytetään kiusaamisesta.

Työterveyshuollon toiminta ja sen suunnittelu perustuvat työpaikan tarpeisiin. Työterveyshuollon ammattilaisten tekemässä työpaikkaselvityksessä arvioidaan, millaisia terveysvaaroja, kuormitustekijöitä ja voimavaroja työpaikalla on.

Työpaikkaselvitystä voidaan tarpeen mukaan täydentää suunnatulla työpaikkaselvityksellä, jossa on mahdollisuus perehtyä tarkemmin tiettyihin työpaikan kuormitus- tai vaaratekijöihin, kuten esimerkiksi fyysisiin tai psykososiaalisiin kuormitustekijöihin.

Muun muassa työterveyspalveluja tarjoava Terveystalo kehittää toimialakohtaista, suunnattua työpaikkaselvitystä. Sähköinen työpaikkaselvitys sisältää pian mahdollisuuden esitietokyselyyn, joka on räätälöity sosiaali- ja terveysalan työpaikoille.

Terveystalo järjestää työfysioterapeuteilleen täydennyskoulutusta suunnatun selvityksen tekoon ja hoitotyön ergonomiaan. Täydennyskoulutuksessa hyödynnetään Työterveyslaitoksen Potilassiirtojen Ergonomiakortti® -koulutusta.

Sähköinen työkalu sujuvoittaa työtä

Terveystalolla toimialakohtaista, suunnattua työpaikkaselvitystä ovat ideoineet ja kehittäneet työfysioterapeutti Minna Toikka Terveystalon Pasilan toimipisteestä Helsingistä ja Terveystalon johtava työfysioterapeutti Anna Gustafsson.

Terveystalossa siirryttiin noin vuosi sitten käyttämään sähköistä työpaikkaselvitystyökalua. Nykyisin kaikki työpaikkaselvitykset pyritään aloittamaan sähköisellä esitietokyselyllä, jota seuraa normaali työpaikkakäynti.

”Sähköinen työkalu yhtenäistää ja sujuvoittaa työpaikkaselvityksen tekemistä aina esikyselystä terveydellisen merkityksen arviointiin ja toimenpidesuosituksiin asti”, Toikka kertoo.

”Näin tässä sellaisen potentiaalin, että samalla kun siirrymme sähköiseen esitietokyselyyn, syntyy hyvä tilaisuus eriyttää toimialakohtainen kysely. Niinpä lähdimme kokeilemaan asiaa hoitoalalla, jolla tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvia poissaoloja on tyypillisesti paljon.”

Apua työfysioterapeutin työhön

Käynnistyneeseen pilottikokeiluun osallistuu 15 työfysioterapeuttia Terveystalosta. Työfysioterapeutit käyvät Työterveyslaitoksen Potilassiirtojen Ergonomiakortti®-koulutuksen, johon on sisällytetty osio nyt ideoidusta toimialakohtaisesta työpaikkaselvityksestä.

Työterveyslaitos on lisäksi tuottanut koulutuksen tueksi työterveyshuollolle suunnattua materiaalia fyysisten kuormitustekijöiden tunnistamisesta ja terveydellisen merkityksen arvioinnista. Hyvä toimialatuntemus on tärkeää ja auttaa selvityksen tekemisessä.

Sähköisen esitietokyselyn avulla saadaan paljon oleellista perustietoa työpaikasta, toimintatavoista ja kuormitustekijöistä ennen varsinaista käyntiä. Siten työfysioterapeutti pystyy valmistautumaan itse käyntiin paremmin. Samalla työpaikka orientoituu tulevaan työpaikkakäyntiin.

Esitietokyselyn yhteydessä selvitetään muun muassa, millaisten potilaiden kanssa työntekijät työskentelevät, millaista ergonomiaopastusta työntekijät ovat saaneet ja millaisia apuvälineitä työpaikalla on käytössä.

”Esikyselyyn liittyvän apuvälinekartoituksen myötä työpaikka tulee samalla selvittäneeksi, mitä apuvälineitä työpaikalla on käytössä. Voi olla, että joitain apuvälineitä on unohtunut varaston perukoille käyttämättöminä”, Minna Toikka huomauttaa.

Ergonomia-asiat näkyviksi

Työpaikkojen välillä on isoja eroja ergonomisten ratkaisujen suunnittelussa ja toteuttamisessa. On työpaikkoja, joilla ei välttämättä ole järjestelmällistä toimintamallia fyysisten kuormitustekijöiden kartoittamiseen. Saatetaan myös ajatella, että hoitoalan kuuluukin olla raskasta.

Toisaalta on paljon työpaikkoja, joilla riskejä arvioidaan säännöllisesti ja ergonomiaratkaisut ja -käytännöt on viety pitkälle.

Esitietokysely on räätälöitävissä kunkin työpaikan tarpeisiin. Kysymyksiä voi esimerkiksi lisätä tai poistaa sen mukaan, mitä työpaikasta jo tiedetään. Työpaikkaselvityksessä esiin nousevat tulokset, suositukset ja raporttipohjat löytyvät myös työkalusta valmiina ehdotuksina, joita asiantuntija voi sitten itse muokata tarpeen mukaan.

Minna Toikka kertoo, että sähköistetyn työpaikkaselvitysprosessin avulla tehdään näkyväksi työpaikan ergonomiaan vaikuttavat tekijät. Esimiehille lähtee työpaikan taustatietoja kartoittava kysely, jossa kysytään muun muassa riskienhallinnasta ja apuvälinesaatavuudesta.

”Potilaat luokitellaan toimintakyvyn ja avuntarpeen mukaan, mikä auttaa asiantuntijaa arvioimaan, onko työpaikan apuvälineistö riittävällä tasolla. Työntekijät vastaavat puolestaan konkreettisiin, työn suorittamista ja työssä kuormittumista koskeviin kysymyksiin.”

”Halusin helpottaa omaa työtäni”

”Lähdin alun perin ehdottamaan toimialakohtaisen suunnatun selvityksen luomista, koska halusin helpottaa omaa työtäni. Tästä onneksi innostuttiin laajemminkin, ja pian minulla on käytössä työkalu, jolla voin luottaa saavani kaiken olennaisen tiedon työpaikasta ennen käyntiä”, Minna Toikka sanoo.

Hänen mielestään jo sähköisyys itsessään helpottaa työtä. Samalla raportointi helpottuu systemaattisen rakenteen ansioista.

Toikka uskoo, että kyselystä on erityistä hyötyä sellaisille kollegoille, jotka ovat harvemmin tekemisissä hoitoalan kanssa. Esikysely tavallaan osoittaa heille työpaikkakäynnillä tarvittavat lisäkysymykset, joilla he saavat oikean tiedon kuormituksesta.

”Työkalun avulla meidän on mahdollista entistä luotettavammin löytää juuri ne tekijät, jotka kyseisellä työpaikalla aiheuttavat fyysistä kuormittumista ja siitä aiheutuvia riskejä. Sitten voimme pureutua juuri näihin tekijöihin itse käynnillä.”

Enemmän irti työpaikkaselvityksestä

Hoitoalalle tehtävien työpaikkaselvitysten mukaan alan tyypillisiä haasteita ovat vuorotyö ja vaihtelevat asiakastilanteet. Kaikki työntekijät eivät ole koskaan yhtä aikaa paikalla, ja helposti työfysioterapeutin työ keskittyy käynneillä liian yksityiskohtaiseen neuvontaan.

Työfysioterapeutilta saatetaan kipeästi kaivata ratkaisuja yksittäisten hankalien tilanteiden ratkaisuun, mutta jos kokonaisuus ja kuormituksen taustalla olevat tekijät jäävät pimentoon, on olemassa riski, että ongelmat työpaikalla edelleen jatkuvat.

”Tavoitteemme on saada enemmän irti siitä ajasta, joka työpaikkaselvitykseen on käytettävissä koko työyhteisön näkökulmasta. Sähköinen esitietokysely myös osaltaan ohjaa työfysioterapeuttia valitsemaan oikeansuuntaisia suosituksia työnantajalle”, Minna Toikka sanoo.

Kohti kannattavampia investointeja

Minna Toikan mukaan työnantajan haasteena on usein löytää aidosti tehokkaat ja kustannusvaikuttavat toimenpiteet työkuormituksen vähentämiseksi. Päätöksiä tehdään ehkä puutteellisilla tiedoilla ja investoinnit ovat ymmärrettävästi varovaisia.

”Kuitenkin tiedetään, että lyhyillä interventioilla ei ole pitkäaikaista vaikutusta kuormituksen vähenemiseen hoitoalalla. Välittömiä seurauksia toiminnan kehittämisestä ei myöskään synny heti. Sairauspoissaolot eivät esimerkiksi useinkaan vähene saman tien vaikkapa seuraavan puolivuotiskauden aikana.”

Toikka uskoo, että tämä voi olla yksi tekijä, joka jarruttaa investointeja esimerkiksi koulutukseen ja apuvälineisiin. Sähköisen työkalun etuna on, että se on osa työterveyshuollon perustoimintaa eikä maksa työnantajalle ekstraa.

”Ja kun tarkan kartoituksen myötä toimenpiteet osataan kohdistaa täsmällisemmin oikeisiin asioihin, tulee jatkotoimenpiteistäkin kustannusvaikuttavampia.”

Sähköinen työkalu helpottaa myös seurantaa. Kun samalle työpaikalle tehdään seuraava työpaikkaselvitys, nähdään suoraan, millaisia suosituksia edellisellä kerralla on annettu ja mitä ongelmakohdille on tehty.

Urapolku etenee tyypillisesti asiantuntijatehtävissä, esimiestehtävissä tai esimerkiksi projektiuralla. Työura käynnistyy yleensä asiantuntijatehtävissä, mutta myöhemmin voi tulla eteen kuvaamasi tilanne, jossa sinua kysytään esimieheksi.

Siinä on hyvä punnita omaa haluaan esimies- ja johtotehtäviin. Esimies on vastuussa oman tiiminsä johtamisesta suhteessa koko organisaation päämäärään.

Johtamistutkija Henry Mintzbergin mukaan esimiestyöhön liittyy kymmenen erilaista roolia, jotka liittyvät ihmissuhteisiin, tiedonkulkuun ja päätöksentekoon:

Ihmissuhderoolit

 • Keulakuva ja symbolinen edustaja
 • Ihmisten johtaja ja valmentaja, innostaja ja tiennäyttäjä
 • Yhdyshenkilö ja verkostojen rakentaja, suhteiden luoja

Tiedonkulkuroolit

 • Tiedon etsijä ja hankkija, valikoija ja analysoija
 • Sisäinen tiedottaja, tiedon välittäjä ja tulkitsija
 • Ulkoinen tiedottaja, puolestapuhuja ja ”myyjä”

Päätöksentekoroolit

 • Yrittäjä, kehittäjä, käynnistäjä ja innovaattori
 • Häiriöiden ja poikkeamien tunnistaja ja korjaaja
 • Resurssien käytön suunnittelija ja jakaja
 • Neuvottelija ja ratkaisujen sovittelija, vastuun ottaja

Sinun on hyvä miettiä omaa motivaatiotasi. Mitä työssä pitää olla, että se on sinulle mielekästä? Mistä asioista innostut?

Voit tutkiskella omaa työhön liittyvää rooliasi esimerkiksi Myers-Briggs-tyyppi-indikaattorin tai Edgar Scheinin ura-ankkurien avulla. Schein on määritellyt kahdeksan suhteellisen pysyvää ja arvoihin perustuvaa ura-ankkuria, jotka ohjaavat meitä työelämässä:

 1. Asiantuntijuus
 2. Johtajuus
 3. Itsenäisyys
 4. Turvallisuus/pysyvyys
 5. Yrittäjyys/luovuus
 6. Palvelu/omistautuminen
 7. Haasteet
 8. Elämäntyyli

Nämä voivat auttaa, kun mietit, mitä työssäsi tulee olla.

Olet nähnyt työelämässä erilaisia esimiehiä ja johtamistilanteita. Mieti omalta kannaltasi, millainen esimies haluaisit olla ja haluaisitko ylipäätään tehdä sellaista työtä.

Esimiestyö vie aikaa ja loitontaa sinut asiantuntijuudestasi. Tilalle tulee paljon päätöksenteko-, vuorovaikutus- ja sidosryhmätehtäviä. Et voi olla enää se oman alasi huippuosaaja, vaan sinun täytyy yhä enemmän luottaa tiimisi asiantuntijuuteen ja antaa tiimiläisille mahdollisuus onnistua työssään.

Omasta tiimistä esimieheksi nousemisessa on omat haasteensa. Kollegat eivät enää olekaan vertaisia eivätkä ehkä ystäviäkään, vaan esimies on organisaation edustajana työnjohdollisessa vastuussa suhteessa heihin.

Organisaatio voi tarvita nopeasti uuden esimiehen, mutta valinta kannattaa kuitenkin tehdä harkiten. Kaikista ei todellakaan ole esimieheksi – sellaisessa muutoksessa voidaan saada huono johtaja ja menettää hyvä asiantuntija. Mutta urapäätöksen tekee lopulta aina yksilö itse.