Koulutussuunnittelija Venla Räisänen Työterveyslaitoksesta kävi viime vuonna kollegojensa kanssa keskustelemassa työhyvinvoinnista 15 pienessä ja keskisuuressa yrityksessä Lempäälässä. Käynnit liittyivät Työhyvinvointifoorumin Apaja-projektiin.
Keskustelu käytiin aina yrityksen toimitusjohtajan ja yhden hänen valitsemansa henkilön kanssa. Yritysvierailujen jälkeen asiantuntijat listasivat 12 useimmin kysyttyä kysymystä ja laativat niihin vastaukset. Ne on tarkoitettu tukemaan pk-yritysten toimitusjohtajien ja esimiesten työtä.
”Työpaikoilla toivottiin, että vastaukset olisivat hyvin lyhyitä. Tekemäämme tietopakettia voi käyttää keskustelun avaamiseen vaikkapa kuukausipalaverissa. Sen voi myös laittaa kahvipöydälle, ilmoitustaululle tai intraan kaikkien luettavaksi”, Räisänen sanoo.
Nämä kysymykset olivat TOP 12:n joukossa:
Mistä löytää yhteistä aikaa kehittämiseen?
- Työvuosi on noin 1600 tuntia. Kai meillä on aikaa nipistää siitä työn sujumisen pohtimiseen edes muutamia tunteja vuodessa?
- Parasta tietysti on, jos kehittämistä tehdään työn lomassa koko ajan.
- Osoita omalla esimerkilläsi, että pitkäjänteinen kehittäminen on tärkeää ja siihen pitää välillä käyttää aikaa. Ota aika pitkän aikavälin kehittämiseen esimerkiksi kerran kuukaudessa.
- Jos hommia pitää tehdä koko ajan, jaa porukka esimerkiksi kehittämisprojektin käynnistämistä varten kahteen ryhmään.
- Keskustele kahden kesken. Hyödynnä epäviralliset keskustelumahdollisuudet esimerkiksi käytävillä ja kahvihuoneessa.
Mitä tehdä, kun henkilöstö vaihtuu?
- Pidä huolta, että työnjohto pysyy edes jotenkin kärryillä siitä, miten työt tehdään käytännössä. Tämä lisää myös esimiesten arvostusta.
- Perehdytä uudet ja tehtäviä vaihtavat. Poikkeuksia ei ole.
- Päivitä työnkuvat. Pidä vastuut selkeinä.
- Kiinnitä huomiota hyvän ilmapiirin rakentamiseen: Kiitä ja kannusta. Ole myönteinen ja puhu myönteiseen sävyyn. Kysy usein, mitä kuuluu ja miten työt sujuvat. Vastuuta jokaista omasta käytöksestään.
- Selvitä työntekijän lähdön syyt ja ota opiksi.
Miten voin vaikuttaa asenteisiin?
- Toimi itse hyvänä esimerkkinä. Toiminta vaikuttaa enemmän kuin puhe. Oletko itse innostunut?
- Tuo esiin hyötyjä. Nosta esiin onnistumisia. Tue hyvien valintojen tekemistä.
- Onhan työpaikallanne sallittua välillä myös kyseenalaistaa ja kritisoida turhaa toimintaa?
Ei vielä yhtään kommenttia.