Virtuaalinen perehdytys suuntaa huomion työmaan vaarapaikkoihin

Rakennustyöntekijä liikkuu virtuaalisella työmaalla ja oppii tunnistamaan, millaisissa tilanteissa tapaturmia tyypillisesti sattuu. Henkilöstövuokrausyritys hyödyntää Työterveyslaitoksen VR-koulutusta työntekijöidensä perehdytyksessä.
-

Rekrytointipalvelu Sihti Oy saa toimeksiannon, kun asiakasyritys tarvitsee rakennustyömaalleen vaikkapa kirvesmiehen. Tarve voi olla niin kova, että uusi työntekijä aloittaa työt heti seuraavana päivänä.

Juuri nopean aikataulun rekrytointien takia Sihdissä kiinnostuttiin työturvallisuuskoulutuksesta, joka toteutetaan virtuaaliympäristössä.

”Tavoitteena on, että ennen työmaalle lähtöä jokainen rakennustyöntekijä suorittaa meidän tiloissamme virtuaalisen perehdytyksen työturvallisuuteen”, sanoo projektiliiketoiminnan toimialajohtaja Tuija Ivalo Sihdin Tampereen-toimistosta.

Adecco Finlandiin kuuluva Sihti välittää työntekijöitä rakennusalalle. Virtuaaliperehdytystä tehdään yhdeksässä toimistossa, joista pohjoisin on Rovaniemellä ja eteläisin Espoossa.

Perehdytykseen tarvitaan virtuaalilasit, kaksi liikeohjainta ja 4 x 4 metrin tyhjä lattiatila, jossa koulutettava voi liikkua vapaasti.

Virtuaaliselta työmaalta löytyy kymmenen epäkohtaa

Sihti Oy käyttää virtuaaliperehdytyksessä Työterveyslaitoksen kehittämää Virtuario™ -oppimisalustaa. Työterveyslaitoksen asiantuntijat suunnittelivat koulutuksen käsikirjoituksen yhdessä Tuija Ivalon kanssa.

”Vertasin meidän tapaturmatilastojamme valtakunnallisiin tilastoihin. Molemmissa korostuivat samantyyppiset tapaturmat. Virtuaaliympäristöksi luotiin rakennustyömaa, johon sijoitettiin kymmenen tyypillistä vaarapaikkaa. Perehdytys alkaa jo siitä, miten työpäivään valmistaudutaan”, Ivalo kertoo.

Perehdytettävä liikkuu virtuaalisessa ympäristössä ja havainnoi työturvallisuuteen liittyviä epäkohtia: Kaivon kansi on huonosti kiinnitetty. Työntekijältä puuttuu kypärä. Työmaalla kuljetaan puhelin korvalla sen sijaan, että puhelut hoidettaisiin siihen varatulla alueella.

Perehdytettävällä on virtuaalilasit silmillä ja liikeohjaimet käsissä. Järjestelmä antaa ohjeita sekä puheäänellä että tekstin avulla. Kun huomaa esimerkiksi kypärän puuttumisen, pitää osoittaa kohdetta ohjaimella ja klikata.

Perehdytys kestää 10–15 minuuttia sen mukaan, kuinka nopeasti kymmenen epäkohtaa löytyvät.

Työturvallisuutta oppii kokemalla ja oivaltamalla

Virtuario™-oppimisalusta kehitettiin tutkimushankkeessa, jossa vertailtiin virtuaalitodellisuudessa (VR) toteutetun ja luentomuotoisen työturvallisuuskoulutuksen oppimistuloksia ja -kokemuksia.

Virtuaalikoulutuksiin osallistuneet rakennustyöntekijät pitivät koulutusta innostavampana ja paremmin oppimista tukevana menetelmänä kuin luentokoulutukseen osallistuneet. VR-koulutus lisäsi valmiuksia ennakoida työtilanteen turvallisuutta ja vahvisti motivaatiota työturvallisuuden edistämiseen.

”Virtuaalikoulutus yhdistää teorian ja käytännön. Työturvallisuutta oppii itse kokemalla ja oivaltamalla”, sanoo vanhempi asiantuntija Kristian Lukander Työterveyslaitoksesta.

Lukander on yksi oppimisalustan kehittäjistä. Hänen mukaansa sen käyttö ei vaadi teknistä osaamista eikä aiempaa VR-kokemusta. Oppimissisällöt suunnitellaan itseohjautuviksi, joten myöskään kouluttajaa ei tarvita. Asiakkaat saavat käyttää vapaasti kaikkia ”kirjastoon” karttuvia sisältöjä.

Kun Sihdin Tuija Ivalo testasi Työterveyslaitoksen oppimisympäristöä ensimmäisen kerran, hän huomasi innostuvansa koulutuksen leikinomaisesta ja pelillisestä luonteesta. Se herätti halun ratkoa annettuja tehtäviä.

VR-koulutus on yksi osa perehdytystä

Henkilöstövuokrausyritys Sihti lähti kokeilemaan virtuaaliperehdytystä ensin rakennustyöntekijöiden kanssa, koska rakentaminen on suuri toimiala ja siellä sattuu paljon tapaturmia. Myöhemmin on tarkoitus suunnitella Työterveyslaitoksen kanssa oma VR-perehdytys ainakin teollisuudessa työskenteleville.

Tuija Ivalo on joutunut seuraamaan läheltä muutaman rakennustyömaalla loukkaantuneen ihmisen kuntoutusta:

”Työelämään palaaminen on pitkä ja kivinen tie. Vakavat tapaturmat ovat todella ikäviä. Tekisin mitä tahansa, jotta kukaan työntekijämme ei loukkaisi itseään ja menettäisi työkykyään.”

Työturvallisuus nousee tärkeänä asiana esille aina, kun Ivalo neuvottelee asiakasyritysten eli rakennusliikkeiden kanssa. Ivalo korostaa, että virtuaaliperehdytys on vain osa työturvallisuusperehdytystä.

”Jokaisella rakennustyöntekijällämme on voimassa oleva työturvallisuuskortti ja turvalliset työvarusteet. Asiakasyritys vastaa työnjohdosta ja työturvallisuudesta työmaalla sekä huolehtii työmaakohtaisesta perehdytyksestä.”

 

Aiheesta lisää:

Virtuario™ – astu työturvallisuuteen (Työterveyslaitoksen palvelun esittely)

Virtuaalitodellisuus haastaa perinteisen työturvallisuuskoulutuksen (Työterveyslaitoksen tiedote 4.6.2020)

Modernia turvallisuusoppimista rakennusalalle (MoSaC) (tutkimushankkeen esittely)

Jaa sisältö somessa!