Yksinyrittäjä asettaa rajat työnteolleen: ”Eivät asiakkaat silti karkaa”

Yrittäminen ja oma hyvinvointi eivät aina lyö toisiaan korville. Oululaisen yksinyrittäjän Heidi Sarjanojan elämässä terveys on tärkeässä roolissa.

Moni mieltää yksinyrittämisen intohimoiseksi arjen puurtamiseksi. Työ on mielekästä mutta tarkoittaa samalla ponnistelua aamusta iltaan. Yrittäjä tinkii omasta ruokailustaan, liikkumisestaan, perhe-elämästään, unestaan ja lomastaan.

Toisenlainenkin yksinyrittäjyys on mahdollista. Oulun yrittäjät ry palkitsi vuoden 2017 yksinyrittäjänä Heidi Sarjanojan Valokki Design Oy:stä. Yhtenä valintakriteerinä oli, että yrittäjä edistää terveyttä ja työkykyä omassa yrityksessään.

Sarjanojan mukaan hyvinvointi on entistä tärkeämpää uudelle yrittäjäsukupolvelle.

”Ennen moni yrittäjä antoi työlle koko elämänsä. Nuoremmalle polvelle työn ulkopuolinenkin elämä on tärkeää ja työ on vain yksi, joskin tärkeä osa elämää.”

Uupumuksen partaalta hyvinvoivaksi

Heidi Sarjanojalla on omaa kokemusta siitä, että työ vie naista eikä nainen työtä. Hän työskenteli aiemmin tapahtumien järjestämisen parissa.

”Tapahtumat ovat aina pyrähdyksiä, joiden aikana työpäivät venyvät pitkiksi. Silloiseen työhöni liittyi myös paljon matkustamista. Lopulta työn aiheuttama kuormitus kasvoi todella suureksi.”

Kun nykyisen yrityksen idea alkoi kirkastua, Sarjanoja asetti hyvinvoinnin keskeiseksi asiaksi koko toiminnalle. Hän on opetellut asettamaan rajat työnteolleen ja pitämään huolta itsestään.

”Yrittämisen hienouttahan on juuri se, että on oman itsensä ainoa vartija. Harrastan leijasurffausta ja jos päivällä on siihen sopiva tuuli, voin lähteä surffaamaan ja hoitaa työt illalla.”

Ajanhallinta on yrittäjätaito

Heidi Sarjanoja haluaa auttaa myös muita yrittäjiä jaksamaan paremmin. Valokki Design Oy tarjoaa yrittäjille graafisen suunnittelun, markkinoinnin ja taloushallinnon assistenttipalveluiden ohella myös valmennusta stressin- ja ajanhallintaan.

Vuodenvaihteessa Sarjanojalta ilmestyy kirja, jonka työnimenä on Uskalla sanoa ei, aseta rajat ja voi paremmin.

”Ajanhallintaan liittyvät asiat ovat työstä palautumisessa olennaisia. Kun esimerkiksi keskittyy aina käsillä olevan tehtävän suorittamiseen kunnolla, se ei jää vaivaamaan ja häiritsemään unta.”

Sarjanojan mielestä yrittäjän on hyvä kirkastaa itselleen, mistä syistä tämä joustaa asiakkaiden toiveiden ja pompottelun mukaan. Moni kokee menettämisen pelkoa.

”Ajatellaan, että jos minä en vastaa tähän viestiin tai puheluun juuri nyt lauantai-iltana, joku muu vastaa kyllä ja menetän sen asiakassuhteen. Joskus asia voi niin ollakin, mutta eivät asiakkaat silti karkaa, vaikka pyrkisin rajaamaan työntekoani esimerkiksi arkipäiviin.”

Jaa sisältö somessa!