2.2.2021

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan koronavirus tarttuu ennen kaikkea lähietäisyydellä pisaratartuntana. Tärkeimmät tartunnan torjuntakeinot ovat turvavälit, käsien pesu ja yskimishygienia.

Oikein käytettynä suu-nenäsuojain eli ns. kirurginen maski vähentää pisaratartunnan levittämisen riskiä. Kirurgisia maskeja käytetään muun muassa sairaaloissa leikkauksissa.

– Arjen käyttöön riittää kirurginen maski, eikä FFP2-tason hengityksensuojaimia tarvitse ottaa laajempaan käyttöön Suomessa, sanoo pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitoksesta.
– Kirurginen maski on kertakäyttöinen ja sen tunnistaa CE EN 14683 -merkinnästä. Maskeja voi ostaa esimerkiksi ruokamarketeista.

Kirurgisia maskeja on saatavilla, joten niiden käyttöä voi lisätä. FFP2-luokan hengityksensuojaimet tulee varata henkilöille, jotka työssään tarvitsevat tehokasta suojausta. Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat FFP2-suojaimia aerosolia tuottavissa toimenpiteissä. Myös mm. teollisuudessa on monia työtehtäviä, joissa on terveydelle haitallisia pölyjä ja siksi niissä tarvitaan FFP2-suojaimia.

Työnantaja vastaa työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta työssä ja päättää riskinarvioinnin perusteella tarvittavasta suojauksesta. Koronvirustilanteessa työnantaja ottaa riskinarvioinnissa huomioon myös alueelliset suositukset. Työntekijän lakisääteinen velvoite on noudattaa työnantajan työturvallisuutta koskevia ohjeita.

Suomessa tautitilanne on parempi kuin monessa muussa maassa, mutta meilläkin monin paikoin huononemassa. Tilanne voi nopeasti muuttua uusien virusmuunnosten vuoksi.

Lisätiedot

Antti Koivula, pääjohtaja, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2340, antti.koivula[at]ttl.fi
Carita Aschan, johtaja, Työterveyslaitos, puh. 043 820 0923, carita.aschan[at]ttl.fi
Tommi Alanko, johtaja, Työterveyslaitos, puh. 040 719 2521, tommi.alanko[at]ttl.fi

Tutustu myös

Tietoa suojautumisesta koronavirustartunnalta: kasvomaskit, suu-nenäsuojaimet ja hengityksensuojaimet (Työterveyslaitos)
https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-suu-ja-nenasuojus