8.10.2019

Työterveyspäivät 8.-9.10.2019, Helsingin Messukeskus, Tiedote 43/2019

– Tuhansista työuupumustutkimuksista huolimatta monet käytännön kysymykset ovat yhä ratkomatta: Suomessa ei esimerkiksi ole kliinisesti määriteltyjä työuupumuksen raja-arvoja, jotka auttaisivat jokaista – yhtä lailla työntekijää ja esimiestä työyhteisössään – tunnistamaan riittävän ajoissa työuupumuksen hälytysmerkit, kertoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.

Työuupumuksen syntymisen taustalla on pitkittynyt kokemus työlle annettujen panostusten ja siitä saatujen vastineiden (mm. toimeentulo, aikaansaaminen, arvostus) epätasapainosta, joka kuormittaa ja aiheuttaa uupumusluonteista väsymystä ja sen myötä muita työuupumusoireita.

– Moni työuupunut kertoo jatkuvasta, hellittämättömästä väsymyksestään, työn merkityksellisyyden katoamisesta sekä siitä, miten ei enää pysty keskittymään eikä muistamaan asioita. Myös tunnereaktiot, kuten itkuun purskahtaminen tai suuttuminen, ovat tyypillisiä ja voivat tulla itsellekin yllätyksenä, Hakanen kuvaa.

Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä -hanke tuottaa liikennevalomallin työuupumuksen tunnistamiseen

“Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä”-tutkimushankkeessa testataan uusi työuupumuksen arvioinnin menetelmä, joka ottaa huomioon nykykäsityksen mukaiset neljä työuupumuksen oiretta: krooninen väsymys, henkinen etääntymisen työhön ja kokemus kognitiivisen ja emotionaalisen hallinnan heikentymisestä.

Hanke tuottaa työpaikkojen ja työterveyshuoltojen käyttöön raja-arvot työuupumuksen hälytysmerkeistä ja vakavasta työuupumuksesta sekä pyrkii vastaamaan ajantasaisesti ja aiempaa luotettavammin siihen, kuinka moni suomalainen kärsii työuupumuksesta.

– Tavoitteena on tuottaa ns. liikennevalomalli, jonka turvin on mahdollista tunnistaa varhain työuupumuksen hälytysmerkit ja jo pitkälle edennyt työuupumus, tutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitoksesta kertoo.

Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä” -tutkimushankkeessa toteutetaan edustavaan otokseen suomalaisista työikäisistä perustuva tutkimus, jossa selvitetään työuupumuksen, työn imun ja työholismin tila ja yleisyys Suomessa. Hanketta koordinoi Työterveyslaitos, ja siinä toteutettavassa pitkittäisseurantatutkimuksessa ovat mukana A-lehdet, Fujitsu, IBM, Ilmarinen, Kuopion kaupunki, NCC, Snellman ja Wipak. Ne edustavat monipuolisesti erilaisia toimialoja ja ammattiryhmiä.
Lisäksi hankkeessa määritellään ns. kliinisen työuupumuksen raja-arvot, joiden avulla voidaan ensimmäistä kertaa Suomessa arvioida pelkästään kyselylomaketietoa paremmin työuupumuksen yleisyyttä maassamme. Yhteistyökumppanina tässä työssä on Työterveyshuolto Heltti Oy. Hanketta rahoittavat Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos ja keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jari Hakanen, Työterveyslaitos, puh. 040 562 5433, jari.hakanen@ttl.fi, twitter: @jari_hakanen

Tutkija Janne Kaltiainen, Työterveyslaitos, puh. 050 476 5980, janne.kaltiainen@ttl.fi, twitter: @jan_nee