Koronavirus SARS-CoV-2

Uuden koronaviruksen (SARS-CoV-2) aiheuttamaa covid-19-tautia on löydetty eurooppalaisilta minkkitarhoilta. Vastaavat tartunnat ovat mahdollisia myös Suomessa.
Tämänhetkisen tiedon perusteella SARS-CoV-2-viruksen tarttuminen lemmikkieläimiin on hyvin harvinaista. Mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen henkilön on hyvä välttää eläinten tarpeetonta käsittelyä ja pestä kädet huolellisesti aina esimerkiksi ennen lemmikkien ruokien käsittelyä.

Ohje: Suojautuminen zoonoottiseen virusinfektioon sairastuneiden tuotantoeläinten hoidossa (Työterveyslaitos)  På svenska In English
SARS-CoV-2 turkiseläimillä (Ruokavirasto)
Eläimet ja COVID-19 – Usein kysyttyä (Ruokavirasto)
Tiedote: Turkistarhalla asuvan tai työskentelevän henkilön covid-19 -taudista pitää ilmoittaa vastedes eläinlääkintäviranomaisille (29.10.2020, Sosiaali- ja terveysministeriö)

Lintuinfluenssa

Linnuissa esiintyviä ihmisille infektioita aiheuttavia mikrobeja on useita, mm. salmonella, kampylobakteerit ja lintuinfluenssaviruksen eri alatyypit. Vain pienellä osalla luonnonvaraisista linnuista esiintyy influenssaviruksia, jotka voivat tarttua ihmisiin. Kun linnuissa on todettu nk. korkeapatogeeninen eli suuren taudin aiheuttamiskyvyn omaava lintuinfluenssavirus, tartunnan saaneita lintuja koskettelevia ammattilaisia ohjataan suojautumaan huolellisesti. Muita kuin ammattilaisia ohjataan välttämään tilanteita, joissa kosketus tartunnan saaneisiin lintuihin ja niiden ulosteisiin voi syntyä.

Ohje: Lintuinfluenssalta suojautuminen (Työterveyslaitos)
Ohje sairastuneen siipikarjan hävittämiseen (Työterveyslaitos)
Ohje: Tehokasta suojausta vaativa sairaiden ja kuolleiden lintujen käsittely (Työterveyslaitos)

SIKOJEN PARISSA TYÖSKENTELY (MRSA)

MRSA on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa. Tämän vuoksi sikojen työssään käsittelevien on suojauduttava tartunnalta. MRSA-torjuntaohjeet suojaavat myös muilta työympäristön mikrobitartunnoilta ja sikalassa esiintyvältä pölyltä. MRSA on stafylokokki-bakteeri, joka on tullut vastustuskykyiseksi antibiooteille ja siksi sen leviäminen on estettävä.

Malliratkaisu: Suojautuminen pölyltä ja mikrobeilta sikalassa (Työterveyslaitos) 
Tiedote: Sikojen parissa työskentelevien on suojauduttava MRSA-tartunnalta (29.5.2019, Työterveyslaitos)

Kryptosporidioosi  nautakarjoissa 

Cryptosporidium-alkueläin aiheuttaa suolistotulehdusta (kryptosporidioosia) sekä ihmisessä että eläimissä. Taudin yleistyminen märehtijöillä on työperäinen riskitekijä lypsykarjatiloilla ja vasikkakasvattamoissa. Ihmisten tartuntatapaukset ovat nopeasti lisääntyneet viime vuosina.

Työturvallisuusohjeet: 
Työturvallisuusohje Kryptosporidioosin torjuntaan (pdf)
Arbetssäkerhetsanvisning för hantering av kryptosporidios (pdf)
Occupational safety instructions for preventing cryptosporidiosis (pdf)
Профилактика заражения криптоспоридиозом во время работы – меры предосторожности

Tutkimushanke: Kryptosporidioosi – nouseva zoonoosiuhka nautakarjoissa (Työterveyslaitos, Krypto-hanke 2019–2022)

Myyräkuume

Myyräkuume voi tarttua tiloissa, jos ilmaan on levinnyt aerosolina metsämyyrien eritteitä. Tartunnan voi saada esimerkiksi ulkorakennuksia siivotessa.

Ohje myyräkuumeen ehkäisyyn ja suojautumiseen (Työterveyslaitos)