tyo_turvajalkineetTurvajalkineiden käyttö työssä voi estää useimmat varvas- ja jalkapohjan vammat sekä pienentää työntekijän liukastumisvaaraa. Turvajalkineiden lisäksi on olemassa kevyempiä varvassuojuksen omaavia suojajalkineita tai varvassuojattomia työjalkineita. Työkohtaisia turvajalkineita ovat esimerkiksi metsureiden ja palomiesten saappaat.

Merkintä ja jalkineiden antama lisäsuojaus

Jalkineiden CE-merkintä ja standardin numero osoittavat, että jalkineet on hyväksytty henkilönsuojaimiksi ja ne suojaavat joltakin vaaralta tai useammilta eri vaaroilta. Suojausominaisuudet on merkitty kirjainlyhennelmällä. Turvajalkineen merkintä on S, suojajalkineen P ja työjalkineen O.

Turvajalkine. Turvajalkineessa on metallinen tai muovinen varvassuojus. Varvassuojus suojaa varpaita ja jalkaterää vähintään 20 kg painon tippuvalta esineeltä 1 metrin korkeudesta ja se kestää 1500 kg puristuksen. Jalkineen merkintä: S

Suojajalkine. Suojajalkineessa on kevyempi varvassuojus, joka voi olla metallia, muovi- tai komposiittimateriaalia. Varvassuojus kestää vähintään 10 kg painon putoamisen 1 metrin korkeudesta ja kestää 1000 kg puristuksen. Jalkineen merkintä: P

Työjalkine. Työjalkineessa ei ole varvassuojusta. Jalkineessa on ainakin yksi lisäsuojausominaisuus. Jalkineen merkintä: O

Talvijalkineet
Parhaimman suojan ulkotöissä kylmässä antavat lämpöeristetyt varsikengät tai saappaat irrotettavalla lämpövuorella. Irrotettava lämpöpohjallinen eristää lämpöä ja lisää jalkineen käyttöikää. Jalkineen paksu ja kuvioitu ulkopohja estää lämmön johtumista ja lisää jalkineen lämmöneristävyyttä.

Valitse
Lämpöeristetty varsikenkä tai nahkasaapas, tai saapas irrotettavalla huopavuorella.
Jalkine, jonka ulkopohja on 5-8 mm:n kuvioinnilla
Riittävän väljät jalkineet, jotta jalkineiden ja sukkien väliin jää tilaa eristävälle ilmakerrokselle
Irrotettavat lämpöpohjalliset.

Hitsaajan turvajalkineet

Hitsaajan turvajalkineet antavat suojan kipinöiltä, säteilylämmöltä, pölyltä ja lialta. Puolivarsi- tai saapasmallinen nahkajalkine antaa suojan parhaiten kipinöitä. Turvajalkineissa on varvas- ja/tai naulanastumissuojus. Tarvittaessa pohja voi olla kuumankestävä.

Turvajalkineet antavat  tarvittavan suojan hitsauskipinöiltä ja ne eivät syty palamaan. Älä käytä hitsaustyössä lenkkikenkiä tai nauhallisia jalkineita. Suojaa nilkat ja estä kipinöiden lentäminen jalkineisiin. Käytä puolivarsi- tai saapasmallisia turvajalkineita.

Hitsaajan turvajalkineiden merkintä

– standardin numero
– CE-merkki
– turvajalkineen merkintä on SB, S1, S2 tai S3
– metallisen tai komposiitti- naulaanastumissuojuksen merkintä on P (sisältyy merkintään S3)
– kuumankestävä pohja HRO.

 

Standardit

SFS-EN ISO 20345 Henkilönsuojaimet. Turvajalkineet
SFS-EN ISO 20346 Henkilönsuojaimet. Suojajalkineet
SFS-EN ISO 20347 Henkilönsuojaimet. Työjalkineet
SFS-EN ISO 17249 Moottorisahankäyttäjän turvajalkineet
SFS-EN 15090 Palomiehen jalkineet
SFS-CEN ISO/TR 18690 Opas turva-, suoja- ja työjalkineiden valintaan, käyttöön ja ylläpitoon