Työpaikoilla sisäilma-asioihin liittyviä tehtäviä ja vastuita kuuluu tilan käyttäjille, esimiehille, kiinteistön omistajalle, työsuojelupäälliköille ja -valtuutetuille sekä työterveyshuollon toimijoille.
Uutta tietoa!
- Työntekijöiden oireilu sisäympäristössä – työterveyshuollon näkökulma
- VOC-katsaus. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet toimistotyyppisissä työympäristöissä
- Sisäilma työpaikalla – verkkomateriaali esihenkilöille ja henkilöstölle
- Oireilu sisäympäristössä -verkkosivut
Sivut on tehty oireilevien avuksi ja terveydenhuollon tueksi. - Tietokortti: Tietoa oireilusta sisäympäristössä terveydenhuollon ammattilaisille
Tietokortti on tarkoitettu kaikille terveydenhuollossa työskenteleville, jotka kohtaavat sisäilmasta oireilevia työssään. Painettua tietokorttia voi tilata osoitteesta viestinta@ttl.fi - Minikatsaus: Väistö- ja erityispuhtaiden tilojen käyttö työpaikkojen sisäilmasto-ongelmatilanteissa
– sisäilmasto- ja tilaratkaisuihin liittyvien toimintatapojen nykytilanne
Toimintatavat sisäilma-asioissa on hyvä sopia etukäteen
Yhteistyön organisoimiseen ja mahdollisten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan etukäteen määriteltyjä toimintamalleja. Työterveyslaitoksessa on kehitetty ja testattu yhdessä työpaikkojen kanssa sisäilmaongelmien ratkaisun toimintamallia, joka parantaa vaikeiden sisäilmaongelmien hallintaa sekä ehkäisee ongelmien pitkittymistä ja hankaloitumista.
Toimintamallissa korostuu
- tavoitteellinen, prosessinomainen ja pitkäjänteinen toiminta
- eri toimijatahojen (kiinteistön omistaja, -huolto, työsuojelu, työterveyshuolto) kiinteä yhteistyö
- tilan käyttäjiä osallistava toimintatapa.
Mallissa huomioidaan ongelman teknisen ratkaisun ohella myös inhimillinen ja sosiaalinen puoli – työyhteisönäkökulma. Malli perustuu työpaikalle perustettavan moniammatillisen sisäilmaryhmän toiminnalle.
Työpaikoilla toimintatavat poikkeavat asuntoihin muun muassa siinä, että työpaikalla tulee noudattaa työympäristön haittatekijöihin ja -vaaroihin liittyen työturvallisuuslakia. Haittatekijät ja vaarat arvioidaan yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Haittojen arviointiin tarvitaan kattavat selvitykset altistumisolosuhteista.