16.10.2019

Sairastuneissa on mukana eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä. Yhteistä heille on, että he ovat työskennelleet pitkäkestoisesti rakenteilla olevassa laivassa sen varustelu- eli viimeistelyvaiheessa.

Tilannetta selvitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Turun kaupungin, työterveyshuollon, Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä.

Telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa sekä hengityssuojainten käyttöä

Pneumokokin aiheuttamia infektioita voidaan telakalla ehkäistä rokotuksin ja hyvällä hygienialla.

  • Pneumokokkirokotetta tarjotaan ensisijaisesti niille työntekijöille, jotka rakentavat kokopäiväisesti varusteluvaiheessa olevia laivoja. Rokotukset aloitetaan tällä viikolla.
  • Pisaratartuntojen riskin vähentämiseen tähtäävät hygieniatoimet on jo aloitettu.

Sen lisäksi influenssarokotuksiin sekä metallihuuruille altistavissa työtehtävissä hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön kiinnitetään telakalla erityistä huomiota.

Mitä pneumokokki aiheuttaa ja miten se tarttuu?

  • Pneumokokki on yleinen bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia.
  • Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvontulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.
  • Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.
  • Pneumokokki ei yleensä aiheuta epidemioita. Aikaisemmin Norjassa ja Pohjois-Irlannissa on todettu pneumokokin aiheuttamia tautiryppäitä telakalla laivanrakennustyössä olevilla. Varusteluvaiheen laivojen olosuhteiden, tupakoinnin sekä suuren ihmismäärän arvellaan lisäävän infektioriskiä.
  • Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu.

Suomessa todetaan vakavia laboratoriovarmistettuja pneumokokkitapauksia vuosittain keskimäärin 700-800. Valtaosa sairastuneista on iäkkäitä tai heillä on perussairauksia, jotka altistavat pneumokokkitaudille. Myös tupakointi sekä hengitystievirusten, kuten influenssan, aiheuttamat infektiot voivat altistaa pneumokokkitaudille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä todetaan vuosittain 60-80 vakavaa pneumokokkibakteerin aiheuttamaa infektiota. Tänä vuonna on tartuntatautirekisteriin ilmoitettu alueelta 62 tapausta.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla lasten pneumokokkirokotuksilla on vähennetty tehokkaasti pneumokokkitauteja Suomessa.

Lisätietoja

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedote 16.10.
Useita työntekijöitä sairastunut vakavaan pneumokokkitautiin telakalla Turussa

Pneumokokista usein kysyttyä UKK (THL)

På svenska
https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar/sjukdomar-och-mikrober/bakteriesjukdomar/pneumokocker/fragor-och-svar-om-pneumokock

In English
https://thl.fi/en/web/infectious-diseases/what-s-new/questions-and-answers-about-pneumococcus

Pneumokokki (THL)

Taneli Puumalainen
ylilääkäri (rokotukset ja pneumokokkitauti)
THL
puh. 029 524 6080
etunimi.sukunimi@thl.fiJ

Jussi Sane
johtava asiantuntija (epidemiaselvitys)
THL
p. 029 524 7406
etunimi.sukunimi@thl.fi

Irmeli Lindström
ylilääkäri (työhön liittyvät tekijät)
Työterveyslaitos
p. 046 8511898
etunimi.sukunimi@ttl.fi

Heikki Frilander
ylilääkäri (työhön liittyvät tekijät)
Työterveyslaitos
p. 030 4742265
etunimi.sukunimi@ttl.fi